Advertentie

Regeling voor bestuurlijke conflicten binnen koninkrijk

Een commissie moet zo'n regeling nu verder uitwerken, maar alleen al de overeenstemming erover is belangrijk, zei PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt, die de Nederlandse delegatie leidde.

10 januari 2015
Er moet een regeling komen waarmee in de toekomst onenigheid tussen de landen van het koninkrijk kan worden opgelost. Dat hebben delegaties van de parlementen van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten vrijdag besloten na een week vergaderen op Aruba.
Overeenstemming over besluit is al winst Een commissie moet zo'n regeling nu verder uitwerken, maar alleen al de overeenstemming erover is belangrijk, zei PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt, die de Nederlandse delegatie leidde. De daadwerkelijke invoering van zo'n regeling ligt in handen van de regeringen.
Bezwaar tegen aanwijzingen 

De Caribische landen binnen het koninkrijk hebben meerdere keren bezwaar gemaakt tegen aanwijzingen die de Rijksministerraad had opgelegd. Dat ging onder meer om de maatregelen in 2012 tegen de regering-Schotte op Curaçao. Het afgelopen jaar kreeg Aruba een aanwijzing in verband met de begroting en Sint Maarten in verband met problemen met de betrouwbaarheid van politici. Straks zouden partijen hun bezwaren kunnen voorleggen aan een onafhankelijke instantie. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Oké. Maar het lijkt me toch in eerste instantie zaak dat deze Koninkrijksdelen (waar nodig) eerst hun begrotingen en hun bestuursproblemen eens op orde brengen. Zo langzamerhand is het voor Nederland één bodemloze put.
Advertentie