Duizenden Rotterdamse huizen hebben paalrot
De funderingen van mogelijk zesduizend Rotterdamse panden zijn aangetast door paalrot. Bij nog eens 1500 andere panden kunnen problemen ontstaan, doordat ze niet gelijkmatig meezakken met de dalende bodem. Dit blijkt uit een inventariserend onderzoek dat de gemeente dinsdag presenteerde.
De meeste van de risicowoningen zijn gebouwd op houten palen. Door een lagere grondwaterstand kan de bovenkant van de palen langdurig droog komen te staan en wegrotten. Het gevolg zijn verzakkingen en scheuren in muren. De panden die ongelijkmatig meezakken, staan op ijzeren palen. De problemen doen zich onder meer voor in Delfshaven, Feijenoord en Charlois.
De gemeente heeft een digitaal ‘funderingsloket’ geopend waar huiseigenaren informatie kunnen krijgen over hoe de problemen kunnen worden aangepakt en wat de financiële consequenties daarvan zijn. Het vernieuwen van een fundering kost vele tienduizenden euro’s. De gemeente wil vanaf volgend jaar huiseigenaren die de kosten niet zelf kunnen betalen, tegen lage rente leningen aanbieden.
PvdA-gemeenteraadslid Duco Hoogland noemt de uitkomsten ‘zorgelijk’, maar is blij dat de gemeente bereid huizenbezitters tegemoet te komen. Hoogland heeft lang aangedrongen bij de gemeente om het onderzoek uit te voeren. ‘Ik ben blij dat het er nu eindelijk ligt, maar ik ben vooral benieuwd naar de verdere uitwerking. En voor mensen die nu in de penarie zitten omdat hun fundering volledig verrot is, moeten we vooruitlopen op 2009. Die kunnen we niet laten wachten.’
Volgens Stichting Platform Fundering Nederland, die opkomt voor huizenbezitters en in Rotterdam een belangenvereniging heeft opgericht, ontstaan in Nederland steeds vaker problemen met oude funderingen. Het grondwaterpeil zakt doordat grondwater wegloopt in gescheurde riolen die niet gerepareerd worden. Bij bouwprojecten wordt het grondwaterpeil vaak kunstmatig verlaagd. De stichting betreurt het daarom dat Rotterdam niet de aansprakelijkheid voor de problemen op zich neemt.
Hoogland vindt echter dat gemeenten niet alleen voor de schade mogen opdraaien, ook omdat gemeenten pas kort verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer. ‘Ze mogen niet opdraaien voor fouten van anderen uit het verleden. En huizenbezit is natuurlijk ook een risico. Dat is niet erg’, zegt hij. Wel vindt hij dat de landelijke politiek zich ermee zou moeten bemoeien. ‘Het probleem wordt nu te veel over de schutting van gemeenten gegooid.’
Zie ook:
'Grootschalige paalrot in Rotterdam' (28/03/2007)
Rekenkameronderzoek naar paalrot Dordrecht (14/02/2007)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.