Advertentie

Sluis wipt ambitieuze wethouder Babijn

Komende week gaat de gemeente Sluis op zoek naar een nieuwe wethouder. François Babijn stapte afgelopen week op, nadat de coalitiepartijen hun vertrouwen in hem hadden opgezegd. Reden was dat Babijn, tijdens de Provinciale Statenverkiezingen lijsttrekker voor de Partij voor Zeeland, graag gedeputeerde wil worden. Die ‘dubbele pettenproblematiek’ ging de coalitiepartijen te ver.

07 april 2019
sluis.jpg

Het gemeentebestuur van Sluis moet op zoek naar een nieuwe wethouder. Wethouder François Babijn stapte op, nadat de coalitiepartijen hun vertrouwen in hem hadden opgezegd in. Reden was dat de wethouder, tijdens de Provinciale Statenverkiezingen lijsttrekker voor de Partij voor Zeeland, ook graag gedeputeerde wil worden. Die ‘dubbele pettenproblematiek’ ging coalitiepartijen CDA, VVD en Nieuw Gemeentebelangen Sluis te ver.

Onwerkbare situatie
In hun motie van wantrouwen constateren ze dat zowel binnen als buiten de gemeenteraad discussie is ontstaan over het functioneren van Babijn. Hoewel hem alle kansen zijn gegund om te groeien in zijn functie en ondersteuning is aangeboden lijkt Babijn meer prioriteit te geven aan de provincie dan aan de gemeente. Dit wordt volgens de partijen bevestigd door uitspraken die Babijn heeft gedaan in de media en als wethouder tijdens raadsbijeenkomsten. Hierdoor is het vertrouwen van de raad en zijn collega-wethouders in zijn functioneren weggevallen en is een onwerkbare situatie ontstaan. ‘De werkwijze van de wethouder draagt niet bij aan een constructieve werkwijze in de huidige coalitie.’

Dubbele petten
Alleen de drie leden van zijn eigen fractie (Lijst Babijn) stemden tegen de motie van wantrouwen, al waren de woorden van fractievoorzitter Lia Flikweert tekenend voor de houding van de raad jegens Babijn. Ze merkte op dat het belang van de gemeente voorop moet staan en dat voor individuele belangen gaat. ‘We misten het afgelopen jaar François Babijn als wethouder. Waar was hij?’ en ‘Heel het jaar hebben de dubbele petten als rode draad door je functioneren gelopen.’ Die woordkeuze viel niet bepaald in goede aarde bij haar twee fractiegenoten. Maandag komt de partij bijeen om over de toekomst te praten.

Nieuwe wethouder
Mochten de plooien dan weer zijn gladgestreken, dan mag de partij op zoek naar een nieuwe wethouder. De coalitiepartijen willen de coalitie namelijk wel voortzetten met de partij Lijst Babijn en het opzeggen van het vertrouwen in Babijn heeft wat hun betreft geen gevolgen voor het coalitieakkoord. Hoe Babijn daar zelf in staat is niet bekend. Hij was in eerste instantie niet van plan zelf op te stappen. ‘Ik stap niet op. Je moet me maar wegsturen’, zei hij. Na overleg met burgemeester Marga Vermue diende hij toch zijn ontslag in.

Coup
‘Babijn is slachtoffer van een coup door de coalitiepartners’, reageerde Marien Weststrate, voorzitter van de Partij voor Zeeland, al voor het debat op de motie van wantrouwen tegen zijn lijsttrekker. ‘Onzin’, zei Weststrate tegen Omroep Zeeland op het verwijt dat Babijn zich te veel op de provinciale politiek zou richten. Babijn won de gemeenteraadsverkiezingen in Sluis, maar zat voor zijn partij al in de Provinciale Staten. ‘Wettelijk mogen die functies gecombineerd worden. Volgens mij kan het ook.’

Slangenkuil
Weststrate noemde het vertrek van Babijn onvermijdelijk, als zowel coalitie als oppositie van hem af willen. ‘Sluis is al jaren een slangenkuil, waar regelmatig wethouders het veld moeten ruimen.’ Dat komt inderdaad vaker voor in Sluis. In 2014 moest wethouder Stan Lauret (VVD) opstappen. Amper twee jaar later kreeg wethouder Albert de Bruijn (D66) de zak. Toen mocht zijn hele partij zelfs de coalitie verlaten. Babijn lijkt ervan overtuigd dat de coalitiepartijen en zijn collega-wethouders hem per se wilden slachtofferen. Zelf vond dat hem niet de tijd was gegund om te groeien als wethouder. ‘Normaal is een inwerkperiode van twee jaar’.

Advies informateur Zeeland
Nu mag Babijn zich dus echt voor de volle 100 procent gaan richten op de provinciale politiek. Het is daarbij zeer de vraag of hij met zijn Partij voor Zeeland (2 zetels) in het Zeeuwse provinciebestuur terechtkomt. Informateur René Verhulst komt pas aanstaande vrijdag met zijn eindrapport naar buiten, maar liet al weten dat hij als eerste optie een coalitie adviseert van CDA, VVD, SGP, PvdA (de huidige coalitie), aangevuld met Forum voor Democratie (5 zetels). Samen hebben de partijen in deze optie 25 van de 39 zetels. Verhulst ziet geen inhoudelijke breekpunten die een belemmering zouden kunnen zijn bij het vormen van een college, zei hij tegen Omroep Zeeland, hoewel er nog drie andere opties zijn. ‘Het is nu tijd om alles goed te overdenken en ruggespraak met de fracties te houden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie