Advertentie

Den Haag praat verder over superprovincie

Op het ministerie van premier Mark Rutte wordt vanaf donderdagmiddag 5 uur weer onderhandeld over de kabinetsplannen voor de superprovincie.

19 juni 2014

Oppositie

Behalve Rutte zitten verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en de fractievoorzitters en fractiespecialisten van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks om de tafel. Het kabinet heeft de steun van die laatste twee partijen uit de oppositie nodig voor een meerderheid in de Senaat. D66-leider Alexander Pechtold wil ,,vandaag helderheid of we doorgaan met het voorstel of niet'', zei hij bij binnenkomst. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af om de twaalf provincies terug te brengen tot vijf landsdelen en te beginnen met een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Maar in die provincies bestaat er veel verzet tegen de plannen.


Bezuinigingen natuur
Het kabinet onderhandelt sinds vorige week met D66 en GroenLinks over hun eisen om te kunnen instemmen met de eerste superprovincie. GroenLinks wil extra geld om de bezuinigingen van het vorige kabinet op natuur terug te draaien. Volgens bronnen kost het voldoen aan die eisen honderden miljoenen euro's. Dat zal voor het kabinet te veel zijn. Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks zei voor aanvang van het overleg dat het tot nu toe moeizaam gaat. ,,We zijn nog niet zo ver. Veel dingen moeten nog uitonderhandeld worden.'' Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het door aanvullende wensen ,,niet makkelijk is, maar niet onmogelijk''.


Hoofdpijndossier
Woensdagavond onderhandelde Plasterk samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) ook al ruim 3,5 uur met de fractiespecialisten van de vier partijen over zijn hoofdpijndossier. Plasterk uitte zich na afloop nog optimistisch, maar de verwachtingen voor donderdag zijn niet hooggespannen. Bij binnenkomst wilde de PvdA-minister niets zeggen over de kansen van zijn voorstel.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eppo Burger
De superprovincie is mislukt, en niemand die dat erg vindt. Tijd om iets zinvols te doen voor een efficiënt openbaar bestuur. Laten we uitgaan van subsidiariteit: De provincie handelt alleen binnen bevoegdheden en de provincie doet alleen zaken die het rijk en de gemeente niet doen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie