Advertentie

Ter Apel als veiligheidsrisicogebied is ‘lapmiddel’

Burgemeester Velema van Westerwolde heeft het voorterrein van aanmeldcentrum Ter Apel per direct aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

ANP
19 augustus 2022
Tenten Ter Apel
Huisman Media/ANP

Het voorterrein van het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Ter Apel wordt per direct aangewezen als veiligheidsrisicogebied, meldt de gemeente Westerwolde. Burgemeester Jaap Velema noemt de maatregel een ‘lapmiddel’. Politie en gemeente krijgen meer mogelijkheden om te monitoren en tijdig in te grijpen, ‘maar eigenlijk moet er gewoon goede opvang zijn’, aldus Velema vrijdagmiddag.

Bescherming

De bedoeling van de maatregel is dat de politie meer ruimte krijgt om haar werk te doen, zoals het preventief fouilleren van mensen en verscherpt cameratoezicht houden. De maatregel wordt genomen in samenspraak met het Openbaar Ministerie, politie en de veiligheidsregio. De bedoeling is ook dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden. Het is al vele maanden overvol bij het centrum. De laatste weken is het erg druk bij de poort van het aanmeldcentrum. In de nacht van donderdag op vrijdag moesten er driehonderd mensen buiten slapen, het hoogste aantal tot nu toe.

Situatie verslechterd

De Veiligheidsregio Groningen heeft meermaals een bijstandsverzoek gedaan, maar de opvang van asielzoekers in andere delen van het land biedt geen soelaas. De situatie bij het aanmeldcentrum is de laatste tijd eerder verslechterd dan verbeterd, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De afgelopen maanden is het stelselmatig te vol bij het aanmeldcentrum, moeten mensen buiten slapen en ontstaan opstootjes en vechtpartijen. Dat het Rode Kruis onlangs een humanitair servicepunt in het aanmeldcentrum sloot wegens uitgebroken vechtpartijen noemt hij ‘een veeg teken’.

Onwenselijke situatie

‘Door de landelijke asiel- en opvangcrisis is aanhoudend sprake van een onwenselijke situatie bij het aanmeldcentrum’, aldus de gemeente in een verklaring. ‘De sociale veiligheid is voortdurend in het geding voor zowel kwetsbare groepen op de vlucht als voor medewerkers van onder meer COA, IND, Rode Kruis en beveiliging. Ook zijn er aanhoudend zorgen over brandveiligheid en hygiëne.’ De gemeente doet ‘nogmaals een dringend beroep op rijk, provincies en gemeenten om de druk op Ter Apel structureel te verlichten, zodat de asielprocedure op een zorgvuldige en ordentelijke wijze kan plaatsvinden met inachtneming van de belangen van de asielzoekers en de inwoners van Ter Apel’.

Verantwoordelijkheid nemen

Tijdens een persconferentie in Groningen vrijdagmiddag constateert burgemeester Velema dat de opvang van de asielzoekers in Ter Apel niet verloopt zoals zou moeten. ‘Als de rust terugkeert, kan men de asielzoekers ook weer op een normale en efficiënte manier opvangen’, aldus Velema. De burgemeester doet nadrukkelijk een oproep aan Den Haag, de provincies en gemeenten om ook hun verantwoordelijkheid te nemen in het asielvraagstuk. ‘Zo kan men ervoor zorgen dat de rust kan wederkeren’, aldus Velema. (ANP/Redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Die 80 miljoen echte vluchtelingen die we wereldwijd hebben, mogen zich in theorie in Ter Apel melden. Nee, fout, iedereen mag zich in Ter Apel melden voor een asielaanvraag. Het lijkt erop alsof de wal het schip langzaam keert. Misschien is er een Caroline van der Plas nodig om met dit asielcircus te stoppen? Helaas krijgt BBB straks veel stemmetjes bij de verkiezingen van Provinciale Staten. En daarna een grote stem in de eerste kamer. Maar wat zegt Caroline eigenlijk over asiel? Zij heeft zich daarover uitgesproken. Zij vindt dat er in Nederland altijd ruimte moet zijn voor echte vluchtelingen. En dan Caroline. En dan? Dan moeten we straks vergunninkjes aanvragen voor nog meer woningen en loopt het nog vaster. We moeten terug maar af. Waarom willen we vluchtelingen helpen? Wat willen we dat het ons kost? En hoe willen we ze dan helpen? De landelijke politiek verzuimt al decennia lang om het grote plan voor Nederland te maken. Niet voor de boeren, niet voor het fenomeen “asiel”. Ja, we hebben een Caroline van der Plas nodig om ons uit de blubber te trekken. Nee, niet voor de agri sector. Wel voor Nederland. Boven alle individuele en bedrijfsbelangen.
Advertentie