Advertentie

KOPZ bekogeld in De Lier

Kick Out Zwarte Piet werd door voorstanders van zwartgeschminkte pieten bekogeld met vuurwerk en eieren.

ANP
18 november 2023
De politie houdt tegenstanders van KOPZ tegen in De Lier
ANP

De politie heeft zaterdag in totaal negen mensen aangehouden rond de sinterklaasintocht in het Zuid-Hollandse De Lier. Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet protesteerden daar tegen het uiterlijk van de pieten. Zij werden door honderden voorstanders van zwartgeschminkte pieten onder meer met vuurwerk en eieren bekogeld. Niemand raakte gewond, aldus de politie.

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

Gemeente Goeree-Overflakkee
(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

Aanhoudingen

Agenten hielden beide groepen uit elkaar. Ze gebruikten schilden en wapenstokken om de groep te verdrijven die de actievoerders van KOZP bekogelde. Een persoon werd aangehouden voor openlijke geweldpleging en nog iemand voor het afsteken van illegaal vuurwerk.

Besmeurde camera's

Voorafgaand aan de demonstratie werden bij de controle van een auto drie mensen aangehouden, omdat ze slagwapens bij zich hadden. Ook zijn vier mensen gearresteerd op verdenking van vernieling van politiecamera's. De camera's die in de Hoofdstraat waren opgehangen voor de veiligheid rond de intocht werden in de nacht van vrijdag op zaterdag met purschuim besmeurd.

'Veilige intocht'

De organisatoren van de sinterklaasintocht in De Lier kijken tevreden terug op het evenement in het Zuid-Hollandse dorp. Ondanks het slechte weer en een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet die ruw werd verstoord, is het gelukt 'om een mooie middag voor kinderen te organiseren,' zegt Sjaak Scheffers van het sinterklaascomité. Ook burgemeester Bouke Arends van Westland, waar De Lier onder valt, is niet ontevreden.

Ook burgemeester Arends vindt dat de intocht 'zonder ernstige wanordelijkheden is verlopen, ondanks dat de politie in actie moest komen. Dankzij de inzet van gemeente, politie en organisatoren is het volgens hem gelukt de intocht 'veilig' te laten verlopen.

'Gevaarlijke situatie'

Volgens de actiegroep heeft de politie te veel ruimte gegeven aan voorstanders van zwartgeschminkte pieten, waardoor die demonstranten van KOPZ van dichtbij konden belagen. Ook greep de politie te laat in, zodat een gevaarlijke situatie ontstond, zegt de actiegroep in een reactie. ‘Het demonstratierecht van KOZP is voor de zoveelste keer niet beschermd.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie