Advertentie

Mystery Burger (10): Goede voorbereiding is het halve werk

Een raadsdebat gaat om het uitwisselen van meningen. Daar komt weinig van terecht wanneer de feiten nog onduidelijk zijn er daar geen vragen over zijn gesteld.

07 mei 2012

Carel Bruring, Groenlinks-raadslid in het Zeeuwse Goes, is boos. Erg boos. De jongerenraad van de gemeente is zijn boekje te buiten gegaan. ‘De jongerenraad heeft enkel en alleen met de CDA-fractie uit deze raad een debat georganiseerd. Dat kan écht niet,’ zo stelt hij. 

De jongerenraad is een onafhankelijk adviesorgaan en krijgt jaarlijks 10.000 euro aan belastinggeld. ‘Wij verdenken de CDA-fractie ervan deze adviesraad te willen misbruiken voor zijn eigen politieke doeleinden. Zij hebben de andere fracties niet op de hoogte gesteld van deze actie.’

Verantwoordelijk wethouder Jo-Annes de Bat (CDA) legt uit dat het jongerendebat met de christendemocraten is ontstaan na een enquête onder de jongeren van Goes. ‘De CDA-fractie heeft daarna contact gezocht met de jongerenraad. Dit had de Groenlinks-fractie óók kunnen doen,’ aldus de wethouder. Nu wil Bruring van CDA-fractievoorzitter Jan Hut weten hoe de vork in de steel steekt. Hut: ‘Voorafgaand aan de laatste raadsvergadering heb ik alle fracties uitgenodigd om aan het jongerendebat mee te doen. Niemand is daar op in gegaan.’ De rest van de raad kan zich er weinig van herinneren.

Hier blijft het bij.

Na dit debat vergaderen de raadsleden verder in raadscommissies. Bruring neemt plaats in de commissie die gaat over het nieuwe Fietsbalansplan. ‘Om een weloverwogen besluit te kunnen nemen over ons nieuwe fietsplan krijgt het college advies van onze seniorenraad. Ik heb echter vernomen dat de senioren het plan te laat hebben gekregen om te kunnen adviseren,’ aldus het raadslid. Maar het college heeft al een besluit genomen over het fietsverkeerplan zonder advies van de seniorenraad. Na dit besluit hadden de senioren te weinig tijd om zich te buigen over het nieuwe plan. Vanavond wordt het plan wel besproken, maar zonder advies van de ouderenraad.

Er zit al zelfs een burger klaar om in te spreken. Op voorspraak de GroenLinkser wordt gestemd over uitstel van de commissievergadering. Vier van de zes fracties gaan akkoord en de vergadering wordt na tien minuten gesloten. ‘Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt,’ zegt de voorzitter. In inspreekster kan naar huis en de seniorenraad krijgt meer tijd om zijn werk goed te kunnen doen.

In beide debatten speelde onduidelijkheid de hoofdrol. Immers, goede debatten gaan over een meningsverschil. Als er vooraf aan een debat al vragen waren beantwoord, dan hadden de standpunten aangescherpt kunnen worden. Bijvoorbeeld: mag de jongerenraad optreden als er maar één partij aanwezig is? Is de gemeente gehouden aan een adviestermijn? Wat doen we als de seniorenraad zijn advieswerk niet kan doen? Dit soort vragen zijn niet gesteld. Mede daarom kwamen de debatten niet uit de verf en moest de commissievergadering al na tien minuten worden afgebroken.

Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk.

Lees hier alle voorgaande Mystery Burgers

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
"Mede daarom kwamen de debatten niet uit de verf en moest de commissievergadering al na tien minuten worden afgebroken. "Was het maar alleen zoiets simpels. Laten we eerlijk zijn, veel raadsleden op dat niveau zijn gewoon niet geschikt voor de functie zoals de (mystery) burger verwacht dat deze wordt ingevuld. Zelfs het ontbreken van het respect voor de burger door de inspreker aan het woord te laten voor ze de vergadering afbreken e naar de koffiekamer rennen is al snel teveel gevraagd. Overigens makt dat voor de inspreker qua invlod niets uit, die mag zijn zegje doen waana de raad ht wel weer beter weet. Niet voor niets dat er al een advies is genomen vóór de seniorenraad is gevraagd naar hun mening. Zo gaat dat in de meste gemeenten :-(
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie