Advertentie

Dag 1 bouwfraudezaak: werkstraffen geëist

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandagochtend tegen een voormalig ambtenaar van de gemeente Spijkenisse 180 uur werkstraf geëist wegens corruptie. Tegen een voormalig medewerker van bouwbedrijf Janssen de Jong eiste justitie wegens omkoping dezelfde straf.

06 december 2010
Vertrouwelijke informatie
Opzichter Endy P. (43) van de gemeente kreeg in 2006 van de bevriende projectleider Aad van de B. (45) van wegenbouwer Janssen de Jong een Fiat cabrio ter waarde van ruim 5000 euro. Volgens justitie heeft hij de wegenbouwer bevoordeeld door zijn invloed bij de gunning van opdrachten te misbruiken, meerwerk goed te keuren en vertrouwelijke informatie over aanbestedingen met de projectleider van Janssen de Jong te delen.

Megazaak
De zaak van beide verdachten vormde maandag het begin van de megazaak over omkoping van meerdere ambtenaren door medewerkers en (ex-)directeuren van wegenbouwer Janssen de Jong. Die zaak duurt in totaal acht dagen.

Vast onderdeel
Volgens de officier van justitie was omkoping een vast onderdeel van de acquisitie bij het bouwbedrijf. Er werden banden gesmeed met ambtenaren op alle niveaus. Begin 2009 werden de ambtenaren en medewerkers opgepakt.

Gratis Fiat
De ex-ambtenaar was zich van geen kwaad bewust toen hij de Fiat accepteerde als een 'privégunst' omdat de auto van zijn vriendin werd afgekeurd, zei hij maandag. Endy P. legde uit dat hij Aad van B. via het werk kende maar als vriend beschouwde. Ze vierden samen kerst en verjaardagen. P. zegt bovendien dat hij bij de gemeente niet in de positie was om beslissingen te nemen.

Vervalste factuur
Justitie meent te kunnen bewijzen dat in de boekhouding van Janssen de Jong met een vervalste factuur voor rijplaten werd verhuld dat de auto werd gekocht. Projectleider Aad van B. bleef maandag herhalen dat hij de auto alleen heeft geregeld. De uitspraak in deze twee plus alle dertien volgende zaken staat gepland op 19 januari.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie