Advertentie

Capra: conclusies verwijderd uit rapport Schinnen

Advocatenkantoor Capra geeft toe dat het op verzoek van het gemeentebestuur van Schinnen hun waarderingen en conclusies uit het integriteitsrapport over een ambtenaar uit Schinnen heeft verwijderd.

15 april 2011

Bevestiging
Advocaat Marc Schoonhoven van Capra wilde pas reageren na overleg met zijn cliënt, maar bevestigt donderdag de lezing van Richard Wagemans, de advocaat van de met strafontslag gestuurde ambtenaar. Die zei dinsdag tegen Binnenlands Bestuur dat het gemeentebestuur van Schinnen willens en wetens het rapport over de integriteit van de ambtenaar die later met strafontslag werd gestuurd, heeft vervalst. Capra zou op verzoek van het gemeentebestuur en tegen de eigen standaarden hun conclusies en waarderingen hebben verwijderd.

Verwijderd
Schoonhoven noemt de term “vervalsen” van Wagemans “tendentieus” (‘het is onjuist dat wij twee rapporten hebben opgemaakt’), maar geeft wel toe dat Capra de conclusies en waarderingen uit het conceptrapport verwijderde. Volgens hem heeft Capra de opdracht aanvaard om concrete vermoedens van plichtsverzuim door een ambtenaar te onderzoeken. ‘We bieden dan eerst een conceptfase aan en verifiëren of onze feiten juist zijn bevonden. We bieden ook in concluderende zin onze bevindingen aan.’

Zelfstandig oordeel
Het conceptrapport werd vervolgens “op secretarieel niveau” besproken. ‘Toen bleek dat het gemeentebestuur zelfstandig en met een andere advocaat een oordeel wilde vellen over verwijtbaar handelen van de ambtenaar.’ Capra ging ermee akkoord dat de conclusies uit het rapport werden gehaald en de feiten bleven staan. ‘Dat is niet volgens onze standaard. Wij bieden altijd aanbevelingen en conclusies aan. Maar deze klant wilde dat zelf doen. We hebben dat toen in een persoonlijke, vertrouwelijke brief aan de gemeentesecretaris vastgelegd.’ De waarderingen en conclusies zijn daarop uit het rapport gehaald. ‘Voor zover ik weet - want een collega heeft het rapport gemaakt - zijn geen feiten geschrapt.’ Schoonhoven zegt niet te weten of het op verzoek verwijderen van conclusies vaker gebeurt. ‘We krijgen niet dagelijks het verzoek om feitenonderzoek te verrichten, maar komen dan wel altijd met aanbevelingen.’

Andere conclusie
Schoonhoven wil geen waardeoordeel vellen over het handelen van het gemeentebestuur van Schinnen. Wel stelt hij vast dat het gemeentebestuur andere conclusies over de ambtenaar trekt dan Capra. De laatste concludeerde dat integriteitschending door de ambtenaar niet vast is komen te staan en zijn handelwijze hooguit “ongelukkig” was te noemen. Schoonhoven: ‘Wij doen het onderzoek altijd op onze manier. Wij checken de feiten en dan komt er iets uit dat, laat ik het beladen woord maar noemen, “waar” is. Het gemeentebestuur van Schinnen trok inderdaad een andere conclusie dan wij.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / sr. adviseur
Heel slap van dat advocatenkantoor. Ik neem aan dat het gemeentebestuur vooraf op de hoogte was van de wijze waarop zij hun rapporten uitbrengen. Zij moeten objectief en eerlijk adviseren en als de gemeente bepaalde delen of conclusies niet willen overnemen dan is het aan de gemeente. Laten zij zich ook sturen over de feiten en wat zij wel of niet mogen adviseren en/of aanbevelen. Aardig punt voor (toekomstige) wederpartijen om in procedures standaard de betrouwbaarheid van hun stukken aan te vechten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Niek / jurist
Dit laat alleen maar zien wat de meer ervarenen onder ons al wisten. Adviezen zijn te koop, te manipuleren. En als het ene advies je niet bevalt, ga je shoppen bij een andere die wel naar jouw pijpen danst. En de rechter gaat af op de vermeende deskundigheid van dit dikbetaalde rapaille.
Nederland glijdt af naar het niveau van een bananenrepubliek. Van het bestuur en rechter heb je weinig te verwachten. Het is dus aan de wetgever maar die wordt tegenwoordig steeds meer politiek ingekleurd door mensen die een dag in de schijnwerper willen staan. Ik maak me zorgen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
JvV / directeur
Nu ik de 'standaard' - handelingen van Capra doorheb kan er weer een besmet kantoor bij het grof vuil worden gezet. Ongeacht 'gewoontes', 'wensen van opdrachtgevers' en andere smoezen deug je in mijn ogen echt van geen kant als je je handelwijze niet aan je eigen 'standaard' kan toetsen. 'Wij zijn gewoon Omkoopbaar' lijkt me een goeie nieuwe Capra-slogan..
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Lijkt me goed als er een integriteiteitsonderzoek naar het gemeentebestuur van Schinnen wordt ingesteld. Aan de andere kant. Het is Juinen en dit soort praktijken zijn daar de "gebruikelijke usance" om Kees van Kooten te citeren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie