Advertentie

Burgemeester Velsen: besluit asielschip was moeilijkste ooit

'Hiermee laten we zien dat als je een beroep doet op de gemeente Velsen, we niet wegduiken maar het oplossen.'

ANP
22 september 2022
burgemeester Frank Dales
Burgemeester Frank Dales in 2017Leo Vogelzang VOF/ANP

Burgemeester Frank Dales van Velsen vond het besluit over de opvang van asielzoekers op een cruiseschip in zijn gemeente de moeilijkste beslissing ooit in zijn loopbaan. Hij moest de belangen van de inwoners, die bezwaar maakten, afwegen tegen het verzoek van het rijk te helpen bij het oplossen van de asielcrisis. Vanaf maandag arriveren de eerste vluchtelingen op het cruiseschip uit Estland in de haven van Velsen-Noord.

Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman · Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Hardenberg
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bedenkingen

'Ik denk dat we een heel goed evenwicht hebben gevonden in de belangen van de inwoners en die van de asielzoekers en het rijk', zei hij donderdag tijdens een rondleiding op het enorme cruiseschip. 'Hiermee laten we zien dat als je een beroep doet op de gemeente Velsen, we niet wegduiken maar het oplossen.'

Makkelijk was het niet, want veel bewoners hadden hun bedenkingen bij de komst van zo'n duizend asielzoekers. 'We hebben al die bedenkingen op een rijtje gezet en maatregelen genomen', aldus de burgemeester. Zo hoeven de asielzoekers niet naar de enige huisarts in Velsen-Noord, maar is er eentje aan boord. Voor de veiligheid is er extra politiecapaciteit en er zijn twee buitengewoon opsporingsambtenaren vrijgemaakt. Ook is er een gratis pendelbus naar Beverwijk, waar eveneens de bewoners van Velsen-Noord, waar geen openbaar vervoer is, gratis gebruik van kunnen maken.

Crew

Milo Schoenmaker, directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zei dat de opvang op het schip 'enige lucht' geeft in de crisis. 'Al is dit niet voldoende, want er komen nog een tweede schip in Amsterdam en nog een paar grote locaties in het land.' Schoenmaker is ervan overtuigd dat in Velsen-Noord 'een volstrekt nette opvang' wordt neergezet. Het COA wil omwonenden betrekken bij de bewoners op het schip, zodat mensen kunnen zien wat er gebeurt. Over de kosten van deze noodopvang, deed de directeur geen uitspraken.

Volgens Hanneke Niele, locatiemanager van het COA, verzorgt de crew van het schip drie keer per dag eten voor de asielzoekers en wassen ze het beddengoed. Faciliteiten als het casino, het zwembad, de winkels en de sauna zijn gesloten. Wel is er een gezamenlijke ruimte, een speelkamer en worden er activiteiten aan boord georganiseerd. De kinderen gaan naar school in Heemskerk, waar vier noodlokalen zijn neergezet.

Veel aanpassingen aan het schip zijn er niet gedaan, aangezien het COA het over een half jaar weer in de huidige staat moet overdragen. Wel is er een speciale ruimte ingericht voor de huisarts en verpleegkundige. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Allemaal leuk en aardig, maar echte vluchtelingen zijn hier niet mee geholpen. Die kunnen zich niet melden in Ter Apel. Degenen die zich melden, zijn degenen met het geld voor de reisagent en de mogelijkheid om te vertrekken. De toetsing van het echt op asiel is boterzacht. Vluchtverhalen zijn niet te controleren. Dus wat hebben we aan dat schip. Echte vluchtelingen kan je zo ophalen uit kampen wereldwijd. Dat is mij veel meer waard dan dit circus. Het asielcircus is duur, te veel bijwerkingen, het is totaal verziekt, alle decennia lang. De landelijke politiek heeft geen antwoord en verschuilt zich achter verdragen en Europa, die het maar moet oplossen. Het asielsysteem heeft geen toekomst. Ik ben een groot voorstander van vluchtelingenhulp, maar niet op deze manier.
Advertentie