Advertentie

Burgemeester en raad botsen over dubbele woonlasten

Burgemeester Jaap Nawijn en de Heemskerkse raad hebben een probleem. De een kan zijn huis in Ouderkerk van de Amstel niet kwijt, maar wil graag in Heemskerk wonen. Maar hij wil ook niet opdraaien voor de dubbele woonkosten. De Heemskerkse gemeenteraad is het daar niet mee eens.

13 november 2009

Hulman
Voor wie de affaire-Hulman gemist heeft, de zaken nog eens op een rijtje. Omdat burgemeesters in de gemeente moeten wonen waar zij werken, krijgen zij zonodig een tegemoetkoming voor de dubbele woonlasten die zij bijna allemaal hebben. Van maximaal vier maanden à 272 euro. Daarna kan er sprake zijn van een pensionkostenvergoeding. Als een burgemeester bijvoorbeeld een kind heeft dat in zijn oude gemeente het schooljaar af wil maken, worden zijn pensionkosten, van maandag tot vrijdag, voor maximaal een jaar vergoed.

 

Kredietcrisis
Maar toen sloeg de kredietcrisis toe en hadden burgemeesters steeds vaker moeite om hun huis te verkopen. Er bestond onduidelijkheid over de dubbele woonlasten, en dat leidde tot de affaire rond Stefan Hulman van Den Helder, die te lang en voor teveel geld aanspraak maakte op gemeenschapsgeld om zijn twee huizen mee te betalen.

 

Regeling
Om zo’n tweede affaire te voorkomen, riep minister ter Horst een regeling in het leven, die met terugwerkende kracht op 1 juni 2009 in werking trad. Gemeenten werden hierdoor verplicht burgemeesters met dubbele woonlasten tegemoet te komen.

 

Frictie
Heemskerk voelt zich geknecht door deze regeling en dat leidde tot een moeizaam debat tussen raad en burgemeester. Raadslid en D66-fractievoorzitter Ina Beentjes: ‘Die regeling komt vanuit de minister. Een burgemeester is een rijksambtenaar, maar wij moeten hem betalen. Daar zit de frictie.’

 

Kraampje
Hoe dat te verdedigen tegen de Heemskerkse kiezers, vroeg de raad zich af? ‘Die hebben ook last van dubbele woonlasten. Aan de andere kant kun je zeggen: zij hebben niet de plicht om te verhuizen voor hun werk.’ De burgemeester aansporen om beter zijn best te doen is ook maar ten dele gepast. ‘Je kunt moeilijk zeggen: ga met een kraampje op de markt staan. Je huis verkopen is een privé-aangelegenheid. En trouwens, er zijn nu al drie makelaars op gezet.’

 

Flat
In het gesprek dat Nawijn met de raad hield, weigerde hij zijn dubbele woonlasten voor eigen rekening te nemen. Volgens hem had hij daar het geld niet voor. Beentjes: ‘We zoeken nu naar alternatieven. Hij bood aan om een goedkoop huurflatje te betrekken. Maar ook dan kunnen mensen gaan zeggen: hij wel, en wij moeten maar wachten tot zo’n woning voor ons vrijkomt.’

 

Ministerie
Heemskerk wil de kwestie aanhangig maken bij het ministerie.  ‘De wetgeving rond burgemeesters is conservatief, daar moet iets aan gebeuren. En er zitten 36 gemeenten met dit probleem.’

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Laurens Beijen / jurist
De heer Nawijn heeft ongelijk. Hij kan zijn huis in Ouderkerk wel degelijk kwijt. Het probleem is alleen dat hij er kennelijk meer voor vraagt dan de markt ervoor wil geven. Dat is zijn eigen keus.
Irma / Ambtenaar
Waarom houden we niet op met die mensen te verplichten te verhuizen. Het is toch niet meer van deze tijd dat je moet wonen in de plaats waar je burgemeester bent? Dit is toch niet meer de 19e eeuw? Het is een belachelijke vertoning voor de bühne.
hans wieser / senior project/programmamanager
beste Irma zo gek is die verplichting ook weer niet. Een burgervader die elders woont, ook in het weekend, heeft weinig tot niets op met de plaatselijke volklore, gemeenschapsgebeuren e.d.. Daarnaast is hij belast met alle aspecten van de openbare orde en dan moet hij niet mideen in de nacht eerst 1 uur in de auto scheuren om acte de presence te geven uit een brandje in een oude boerenschuur o.i.d.. Als je niet wilt verhuizen moet je geen burgemeester worden!!!
Paul / projectleider
Tja die oude burgermeesterswoning had toch zo z'n charmes. In dit soort tijden komen de voordelen weer duidelijk boven
Was dat nou echt zo duur?
Advertentie