Advertentie

'Breukelen, Loenen en Maarsen moeten fuseren'

Breukelen, Loenen en Maarssen moeten opgaan in één gemeente. Datzelfde geldt voor Abcoude en De Ronde Venen. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) hoopt met dit nieuwe voorstel de impasse over de herindeling van deze gemeenten in de provincie Utrecht te doorbreken.

10 november 2009

Draagvlak
Volgens haar kan haar plan op het meeste draagvlak rekenen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Breukelen, Abcoude, De Ronde Venen en Loenen zouden samengaan. Per 2010 zou dan de nieuwe gemeente Vecht en Venen ontstaan. Maar daartegen bleek veel verzet te bestaan. Bijleveld beloofde de Tweede Kamer vervolgens te onderzoeken of er alternatieven zijn die op meer steun kunnen rekenen.

 

Reactie
Als de provincie Utrecht heeft gereageerd op haar nieuwe plan, kan de Kamer zich er weer over uitspreken. De staatssecretaris heeft maandagochtend persoonlijk de burgemeesters van de vijf gemeenten geïnformeerd. Gedeputeerde Staten van Utrecht bespreken het voorstel van Bijleveld dinsdagmorgen. Het college zal na zijn vergadering waarschijnlijk met een reactie komen, zei een woordvoerder van de provincie.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Cornelder / strateeg

De betreffende gemeenten 'moeten'natuurlijk helemaal niks. Indien 'bestuurlijke kwaliteit' de dominante reden is om de historische zelfstandigheid van aparte gemeenten op te heffen, kijk dan even naar de zogeheten BELgemeente (Utrecht & Noord-Holland) waar de bureaucratische idiotie van het gelijkschakelen door fusie van verschillende, onderscheiden gemeenten/leefgemeenschappen op vrij overtuigende wijze onderuit is gehaald.
Rob van Doorn / organisatieadviseur
De heer Cornelder vindt dat bij de BEL duidelijk is geworden dat de waardeherindeling onderuit is gehaald. Niet duidelijk wordt waarom Cornelder dit vindt. Wel duidelijk is dat de BEL een mislukking dreigt te worden. Dit komt vooral door het bovenmatig inzetten van financiële reserves om het model kansen te bieden en het gegeven dat bij de BEL niet de onderscheiden gemeentebesturen de baas zijn, maar de prtioriteitenkalender van de algemeen directeur. Ook de heer Cornelder maakt zich schuldig aan een schijnbare emotionele reactie op het fenomeen herindeling. De waarheid is dat dit fenomeen in sommige gevallen niet functioneert en in andere wel. Dat heeft niets met emotie te maken, maar met het maken van zakelijke afwegingen. En, wees gerust, na een herindeling blijven de huizen in de kernen staan, mogen de inwoners blijven wonen waar ze wonen, blijven dorpsculturen onaangetast en is het nog steeds mogelijk eens per vier jaar naar het gemeentehuis te gaan voor een paspoort of bouwvergunning.
Advertentie