Advertentie

Gemeenten kopen tips Meld Misdaad Anoniem

Gemeenten betalen de stichting achter kliklijn Meld Misdaad Anoniem om tips te krijgen, meldt De Groene Amsterdammer. Experts zijn kritisch. Stichting NL Confidential zegt met het verdienmodel de kosten te moeten dekken.

18 april 2018

Gemeenten betalen de stichting achter kliklijn Meld Misdaad Anoniem om tips te krijgen, meldt De Groene Amsterdammer. Experts zijn kritisch. Stichting NL Confidential zegt met het verdienmodel de kosten te moeten dekken.

Abonneekosten en stukprijs

Tips die bij Meld Misdaad Anoniem binnenkomen worden eerst beoordeeld voor ze worden doorgestuurd naar de politie. Tegen betaling van zowel abonneekosten als kosten per stuk nemen ook gemeenten tips af van de kliklijn. Daar onder bevinden zich veel Brabantse gemeenten maar ook Amsterdam en Utrecht. Abonnementskosten en de prijs per tip kunnen per gemeente flink verschillen, blijkt uit het onderzoek door De Groene Amsterdammer; de gemeente Hellevoetsluis betaalt tweeduizend euro per jaar, Den Helder en Den Bosch tikken jaarlijks twaalfhonderd euro af. De gemeente Amsterdam betaalt voor een tip maar liefst 47,50 euro, terwijl de gemeenten Utrecht en Tilburg minder dan de helft van dat bedrag per tip betalen.

Kostendekkend maken

Directeur van de stichting NL Confidential, die behalve Meld Misdaad Anoniem ook De Vertrouwenslijn en Sektesignaal uitbaat, laat weten dat het verdienmodel is bedoeld om de kliklijn kostendekkend te maken. Volgens hem ontvangt de lijn jaarlijks 1,6 miljoen euro te weinig van het ministerie van Justitie en Veiligheid om zwarte cijfers te kunnen schrijven. In 2015 zou de stichting NL Confidential bijna vier ton hebben ontvangen van gemeenten. In 2016 was dat bijna vijf ton. Aangezien het aantal gemeentelijke ‘partners’ in 2017 behoorlijk zou zijn gestegen, ligt het in de lijn der verwachtingen dat die opbrengsten ook vorig jaar fors zijn gestegen.

Bestuursmaatregelen tegen drugscriminaliteit

Gemeenten maken gebruik van de tips van Meld Misdaad Anoniem om bijvoorbeeld drugscriminaliteit tegen te gaan. Zo kunnen gemeenten na het kopen van een tip ervoor kiezen om een brandveiligheids- of vergunningscontrole te laten uitvoeren om meer bewijs te verzamelen, of kunnen gemeenten contact opnemen met een energiemaatschappij om het stroomverbruik in een woning te controleren. Een burgemeester kan via een bestuursmaatregel conform Artikel 13b van de Opiumwet vervolgens een woning waar een xtc-lab, wietplantage of handelshoeveelheid drugs is aangetroffen, sluiten.

Experts kritisch

Experts laten zich zeer kritisch uit over deze gang van zaken. Sven Brinkhoff, als docent verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen wijst erop dat de tips niet worden geverifieerd en spreekt dan ook over ‘verkoop van geruchten’. Volgens hem ligt het gevaar op de loer dat bellers zelfs bewust onjuiste informatie doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem. In het artikel wordt dan ook verwezen naar de geschorste officier van justitie Lucas van Delft, die na bedreigingen onderdook en waarvan naderhand bekend werd dat hij –in overspannen toestand-  zelf de bron was achter de geruchten over de geweldsdreiging tegen hem, die door hemzelf bij Meld Misdaad Anoniem waren gemeld. Hoogleraar strafrecht Henny Sackers noemt het verdienmodel ‘onwenselijk’. Volgens hem is er een risico dat daardoor meer onbetrouwbare tips worden doorgegeven.

‘Perverse prikkels’

Gert-Jan Zwenne, hoogleraar recht en informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden vreest dat er ‘perverse prikkels’ ontstaan bij het aantrekkelijk maken van de dienst. Zo zouden tips bijvoorbeeld te lang kunnen worden bewaard. Navraag door De Groene Amsterdammer leert dat tips inderdaad erg lang worden bewaard. De gemeente Waalwijk slaat binnengekomen tips drie maanden lang op, Eindhoven maar liefst twee jaar. Den Bosch, Tilburg en Utrecht bewaren tips zelfs vijf jaar lang op.

Bron: https://www.groene.nl/artikel/achter-de-blauwe-poort

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie