Advertentie

Henk Aalderink is de Beste Lokale Bestuurder 2012

Henk Aalderink, burgemeester van Bronckhorst, is de Beste Lokale Bestuurder van 2012. Dat heeft Binnenlands Bestuur woensdag 13 februari bekendgemaakt.

13 februari 2013

Henk Aalderink is door de bezoekers van de website Binnenlandsbestuur.nl en door een jury, samengesteld uit de redactie van Binnenlands Bestuur, gekozen. De burgemeester van Bronckhorst wordt vooral geprezen omdat hij er in slaagt het platteland op de kaart te zetten, zowel lokaal, regionaal, landelijk als op Europees niveau

Als initiatiefnemer en voorzitter van de P10 (samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten) zet hij zich in voor een meer evenwichtige benadering van het platteland en voor samenwerking tussen de lokale overheid en particuliere partijen bij het verkrijgen van middelen uit Europese fondsen.

Als burgemeester in het grensgebied met Duitsland zet hij zich in voor grensoverschrijdende samenwerkingsvormen met Duitsland, onder meer ter bevordering van werkgelegenheid, met financiële ondersteuning vanuit Europese structuurfondsen.

Henk Aalderink kwam afgelopen jaar in het nieuws toen de rechter hem verbood om bij de dodenherdenking in het dorp Vorden langs het graf van Duitse soldaten te lopen. Het comité 4 en 5 mei had dit voorgesteld, Maar Federatief Joods Nederland (FJN) was het daarmee niet eens, spande een geding aan en won. Aalderink vond het principieel onjuist dat een rechter de bewegingsvrijheid van een burgemeester kan bepalen en ging, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Genootschap van Burgemeesters, in beroep. Naar verwachting zal het gerechtshof op 12 maart dit jaar uitspraak doen.
 

‘Ik ben vereerd en beduusd. Ook geëmotioneerd. Dat Aalderink uit Bronckhorst met Van der Laan uit Amsterdam op één lijstje staat en dat Aalderink dan de bestuurder van het jaar wordt’, zei Aalderink in reactie op zijn verkiezing tot Beste Lokale Bestuurder. ‘Ik beschouw het ook als een prijs voor het platteland. Zonder steun van het college, de raad en de mensen in het gemeentehuis was ik trouwens nooit op dat lijstje terechtgekomen. Als de gemeenteraad had gezegd: alles leuk en aardig, maar we willen niet dat je een stap buiten Bronckhorst zet, dan had ik niet kunnen pleiten voor het belang van de plattelandsgemeenten, had ik de banden niet kunnen aanhalen met de Duitse buren en had ik niets in Den Haag, Arnhem en Brussel bereikt.’ Lees hier het hele interview >>

Tweede bij de verkiezing van Beste Lokale Bestuurder 2012 werd de burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, eindigde op de derde plaats.

Binnenlands Bestuur organiseert ieder jaar de verkiezing van Beste Lokale Bestuurder. Vorig jaar won Bas Eenhoorn, burgemeester van Alphen aan den Rijn. In 2010 won de toenmalige wethouder van Amsterdam Lodewijk Asscher (inmiddels minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). In 2009 won Marco Florijn, toen nog wethouder te Leeuwarden en tegenwoordig wethouder in Rotterdam.

Einduitslag verkiezing Beste Lokale Bestuurder 2012:

  1. Henk Aalderink - burgemeester Bronckhorst
  2. Onno van Veldhuizen – burgemeester Hoorn
  3. Eberhard van der Laan – burgemeester Amsterdam
  4. Saskia Boelema – wethouder Breda
  5. Kees de Jong – wethouder Waddinxveen
  6. Jacob Bruintjes – wethouder Borger-Odoorn
  7. Jantine Kriens – wethouder Rotterdam
  8. Arthur van Dijk – wethouder Haarlemmermeer
  9. Arno Brok – burgemeester Dordrecht
  10. Clemens Cornielje – commissaris van de Koningin Gelderland

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis
Benieuwd wat het Simon Wiesenthal Centrum hiervan vindt.
Gerhard Hobelman De Betteld Zelhem / directeur 3 vakantiecentra
Ik ben hier heel blij mee. Ik heb met Henk Aalderink te maken als onze burgemeester en ook via de RECRON. Ik ben het van harte eens met de uitlslag en heb ook op hem gestemd. Het gaar gewoon echt lekker in onze gemeente en bij de RECRON. Proficiat !!
O. ten Hove
Dus ook hier geldt, hoe ik in de pers kom is niet belangrijk... zie hiervoor de commotie die hij veroorzaakte door bij de dodenherdenking de slachtoffers te schofferen door ook de daders te herdenken... waarvoor de dodenherdenking niet bedoeld is
Morsnova / inwoner
Ik heb geen mening over de bestuurderscapaciteiten van de heer Aalderink. Wellicht een prima bestuurder, maar op 4 mei heeft hij toch een kapitale fout gemaakt. Het is prima om je in te zetten voor verzoening, maar daar gaat 4 mei niet over. Die herdenking is er voor mensen, die leed, soms onvoorspelbaar veel leed, is aangedaan en hun nabestaanden. Alsmede de vele burgers die deze slachtoffers daarin steunen, of een moreel appel willen doen in de trant van 'nooit meer Auschwitz'. Door de daders nu te gaan herdenken als medeslachtoffers heeft hij blijk gegeven van een volslagen gebrek aan inlevingsvermogen voor de werkelijke slachtoffers. en bovendien heeft hij een herdenking over de hoofden van de slachtoffers willen inzetten voor een (op zich nobel) politiek-economisch doel. Een burgemeester zonder empathie voor slachtoffers met een prijs eren, gaat mij te ver.
Kritikus / Geen Hagenees
Huib en Joschke: Stelletje azijnzeikers !
O. ten Hove
Janpiet liever een azijnzijker dan iemand ophemelen die de dodenherdenking misbruikt zoals AAlderink deed. Het wezen van Dodenherdenking is het herdenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers en niet de gesneuvelde Duitsers. Daar kan je pas aan beginnen wanneer de laatste overlevenden van de oorlog zijn overleden.Dus Janpiet, je opmerking spoort gewoon niet...
O. ten Hove
Als men via de website kan reageren is de kans groot dat mensen meerdere stemmen hebben kunnen uitbrengen. En dat krijg je toestanden zoals bij het Eurovisiesongfestival waarbij onbeduidende zangers winnen. Anders kan ik de winst van Aalderink niet verklaren, immers burgemeester van een dorp die Van der Laan (Amsterdam) of anderen uit grotere plaatsen verslaat. Ik denk niet dat dit een kosjere verkiezing is geweest.Maar de VVD staat erom bekend om inhoudsloze campagnes te kunnen voeren die op het randje zijn of er net overheen...
Advertentie