bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Energiehubs: lokaal samenwerkingsverband voor duurzame energie

Voorkomen van belemmeringen die voortkomen uit netcongestie.

energiehub
Beeld; Shutterstock

Een energiehub kan grofweg omschreven worden als een lokaal samenwerkingsverband van verschillende organisaties die samen elektriciteit en andere energie (met name warmte en koude) uitwisselen. De energiehub is een middel om verdere invulling te geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Een belangrijk doel dat hiermee bereikt moet worden, is het voorkomen van belemmeringen die voortkomen uit netcongestie. 

Energiehub als instrument

Wanneer organisaties werken aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen rijst de vraag wat de eigen energiestrategie is. Welke energiebronnen worden er momenteel gebruikt en wat zijn rond om dat punt de verwachtingen voor de toekomst? Op welke wijze wil je als organisatie afhankelijk zijn van bepaalde energiebronnen en welke mate van autonomie wil je daarbij realiseren? Lees ook ons artikel over hoe u een energiestrategie ontwikkelt. In sommige gevallen is de energiehub een effectief instrument bij de realisatie van de energiestrategie. 

Energiehubs en duurzaamheidsdoelen

In oktober 2023 heeft het Ministerie van Economische zaken en Klimaat aangegeven deze energiehubs te willen ondersteunen. Ook binnen BDO denken we dat energiehubs in sommige gevallen een belangrijke schakel zijn in de realisatie van de duurzaamheidsdoelen van onze klanten. Daar waar wij onze expertise kunnen inzetten bij de realisatie van energiehubs vinden we het belangrijk om dat ook daadwerkelijk te doen. Hierbij geldt echter wel dat onze expertise slechts een deel van het totale vraagstuk beslaat. In onderstaande afbeelding komt dit goed tot uitdrukking de oranje vlakken zien op de kennisgebieden van BDO. 

Energiehubs en duurzaamheidsdoelen
Energiehubs en duurzaamheidsdoelen.

Meer concreet geldt dat wij onze kennis ten aanzien van de (gedeeltelijke) beantwoording van de volgende vragen kunnen oppakken:

  • Op welke wijze kan de initiatiefkracht worden aangewakkerd?
  • Hoe dient de samenwerking te worden georganiseerd? 
  • Zijn er fiscale stimuleringsmaatregelen van toepassing?
  • Op welke wijze kan de financiering het beste worden georganiseerd?
  • Hoe ziet de (jaarlijkse) exploitatiebegroting eruit?  
  • Welke contractuele afspraken moeten de partijen met elkaar maken en hoe kunnen deze afspraken het beste worden beschreven? 
  • Vindt er ten behoeve van de realisatie van het lokale energienetwerk door het samenwerkingsverband, of door een andere betrokken partij, onderzoek & ontwikkeling plaats? En kan hiervoor gebruik worden gemaakt van (fiscale) stimuleringsmaatregelen, zoals WBSO?
  • Hoe dient de administratie en datastroom te worden ingericht, welke metingen dienen er plaats te vinden en, hoe dient er te worden gerapporteerd en te worden gecontroleerd? 
  • Hoe dient de (onderlinge) facturatie te worden ingericht? 
  • Hoe zit het met de energiebelasting, en eventuele andere milieuheffingen? 

Wat betreft de aanpak ervaren we dat het niet nodig is om alle antwoorden op bovenstaande vragen in één keer op tafel te hebben, maar dat dit gefaseerd gebeurd. Tevens is het van belang, in afstemming met andere specialisten, van belang om tot een succesvolle samenwerking te komen. 

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met een van onze specialisten. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.