Advertentie

LIVEBLOG CORONA 30 MAART 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

30 maart 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



22:12: Ook Zuid-Hollandse eilanden en Rotterdam weren toeristen

Na Zeeland zijn ook de Zuid-Hollandse eilanden en de regio Rotterdam verboden terrein voor toeristen. Het is niet toegestaan te overnachten in recreatieparken, op kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio. Ook alle campings in Rotterdam-Rijnmond zijn gesloten. Eerder op de dag riep de Veiligheidsregio Zeeland toeristen op de provincie vooral niet te bezoeken, omdat het zorgsysteem vanwege corona extra aanloop niet meer aankan. Dat verbod is maandagmiddag direct ingegaan.

Ook de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wil voorkomen dat toeristen en bezoekers extra druk leggen op de regionale zorgfaciliteiten. Het verbod van de gemeente Rotterdam geldt ook voor bezitters van tweede woningen, vaste huisjes en vaste standplaatsen. Er zijn slechts twee uitzonderingen: seizoenarbeiders mogen blijven overnachten en tijdelijke bewoning mag ook als iemand geen andere woning heeft. (ANP)




20:13: Grapperhaus complimenteert Nederland met volgen coronaregels

Nederlanders hebben zich afgelopen weekend 'hartstikke goed' aan de voorschriften gehouden om het coronavirus te stoppen, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Dat verdient 'absoluut' een compliment. Vorig weekeinde ging het juist helemaal mis, vond de minister. Hij voer de maandag erna uit tegen mensen die de virusuitbraak volgens hem niet serieus namen en massaal de stranden en parken opzochten. Het kabinet besloot mede daarom de regels aan te scherpen. Inmiddels gaat het veel beter, zei Grapperhaus voor aanvang van overleg met de burgemeesters over het handhaven van onder meer het samenscholingsverbod dat vorige week is afgekondigd. Bij dat beraad in Utrecht schoof ook premier Mark Rutte aan.


18:00: Veiligheidsregio's voorspelden tekort aan alles bij virusuitbraak

Honderden en mogelijk duizenden doden. Tekorten op de intensive care, patiënten die niet meer geholpen kunnen worden. Een gebrek aan beschermingsmiddelen. Deze alarmerende waarschuwingen - die nu werkelijkheid dreigen te worden - staan in tal van rapportages van de veiligheidsregio's van de afgelopen jaren, waar weinig mee werd gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de zogeheten 'regionale risicoprofielen' van de 25 veiligheidsregio's. Deze regio's moeten ons land beschermen bij rampen en crises en moeten zich daarop voorbereiden. In veel van de - wettelijk verplichte - rapporten werd erop gewezen dat een pandemie, zoals nu bij het coronavirus, 'waarschijnlijk' was, of dat het risico daarop 'hoog' was. (ANP)




16:57: Jonge collega's

Na de oproep in onze thuiswerk-enquête waren honderden lezers zo vriendelijk om foto's van hun werkplek met ons te delen. Af en toe plaatsen we daar enkele van en deze keer zijn dat twee foto's van mensen die hun thuiswerkplek delen met jonge collega's. Volg onze Instagram voor meer beeld!

Afbeelding

Afbeelding




16:44: Alleen vier Waddeneilanden zonder geregistreerde patiënten

Waar donderdag nog acht gemeenten geen geregistreerde coronapatiënten hadden, zijn dat er nu slechts vier. Appingedam, Borger-Odoorn, Oldambt en Renswoude zijn afgevallen en slechts vier Waddeneilanden blijven over: Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland. Bekijk hier de kaart met het aantal patiënten per 100.000 inwoners per gemeente.

In heel Nederland zijn er nu 11.750 positief geteste mensen, meldt het RIVM vandaag, en er zijn 864 mensen overleden. Van 310 patiënten is de woonplaats onbekend.




16:00: Raad van State heeft advies noodwet al klaar

Minister Knops van Binnenlandse Zaken verzocht de Raad van State vrijdag, nadat de minsterraad had ingestemd met het wetsvoorstel dat digitaal stemmen in gemeenteraden en Staten mogelijk maakt, met spoed over het wetsvoorstel te adviseren. Dat heeft de Raad van State gedaan, zo meldt de Raad in een tweet. Het voorstel kan nu naar de Tweede Kamer. Pas als dat is gebeurd, is het voorstel openbaar. Knops hoopt dat de Kamer woensdag over het voorstel kan stemmen.   


14:40: Virtuele verjaardag

Morgen wordt mijn moeder 86. We zouden haar verjaardag gisteren vieren, bij mijn zelfstandig wonende moeder thuis. Broos als zij is, durfde mijn moeder het dit jaar niet aan. Ze wilden niet de kinderen, hun partners en de kleinkinderen over de vloer hebben. Je weet nooit of iemand toch per ongeluk besmet is. Gelijk heeft ze. Bovendien hadden we nooit met zijn allen tegelijk op bezoek mogen gaan, gezien de aangescherpte beperkende maatregelen. We verzonnen een ‘list’. Mijn zus is langsgegaan om een zelfgemaakt taartje te brengen. Kinderen, ‘aanhang’ en kleinkinderen gingen in één groep met mijn moeder Skypen. Zo waren we toch even allemaal bij elkaar, zij het op afstand. We hebben een flinke tijd gekletst en een virtuele borrel op mijn moeders verjaardag en ieders gezondheid gedronken. Het was niet ideaal, maar wat is dat wel in deze tijden. (Yolanda)


08:00: Gemeente Amsterdam helpt kinderen met laptops en wifi

De gemeente Amsterdam stelt laptops en wifi-hotspots beschikbaar aan leerlingen die thuis niet beschikken over de juiste middelen om onderwijs op afstand te volgen. Met deze noodmaatregel wil Amsterdam 'kansenongelijkheid tegengaan en voorkomen dat kinderen extra achterstanden oplopen nu de scholen tijdelijk gesloten zijn'. De gemeente heeft in totaal 3250 chromebooks en 450 wifi-hotspots aangekocht die vanaf maandag via de scholen naar de kinderen gaan. Aanvankelijk dacht de gemeente dat tussen de 2500 en 3000 gezinnen niet over de juiste middelen voor thuisonderwijs beschikten. Maar uit een inventarisatie blijkt het om ongeveer 5500 gezinnen te gaan.

'De eerste groep is hier nu mee geholpen', zei wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) maandagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. 'Gelukkig zijn er ook andere initiatieven zoals Stichting Leergeld die ons helpen en ook scholen doen zelf veel, maar als er nog meer nodig is, gaan we kijken hoe we dat op kunnen lossen.' (ANP)


Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie