Advertentie

Amsterdam moet huisvesting islamitische school zoeken

Amsterdam weigert al sinds 2012 huisvesting te bieden aan een nieuwe islamitische scholengemeenschap aan de Jacob Geelstraat waar eerder het Islamitisch College Amsterdam was gevestigd. De gemeente moet van de Raad van State zorgen voor de huisvesting van brugklassen mavo, havo en vwo.

22 oktober 2015

De gemeente Amsterdam moet voor 1 augustus 2017 een pand beschikbaar stellen voor een nieuwe islamitische scholengemeenschap met 186 leerlingen. De Raad van State maakte woensdag een einde aan een langlopend geschil tussen het stadsbestuur en de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam.

Nieuwe huisvesting
Amsterdam weigert al sinds 2012 huisvesting te bieden aan een nieuwe islamitische scholengemeenschap aan de Jacob Geelstraat waar eerder het Islamitisch College Amsterdam was gevestigd. De gemeente moet van de Raad van State zorgen voor de huisvesting van brugklassen mavo, havo en vwo. Het gaat in totaal om 186 brugklassers en niet om duizend zoals de stichting wil. De gemeente kan niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter.

Draaideurschool
Onderwijswethouder Simone Kukenheim liet woensdag in een reactie weten dat de gemeente in gesprek zal gaan met het ministerie van Onderwijs, omdat die gaat over de bekostiging van het onderwijs en het mogen oprichten van een school. De gemeente wil hiermee zogenoemde draaideurscholen voorkomen: scholen die moeten sluiten vanwege slechte kwaliteit en dan gewoon weer een nieuwe school openen.

'Burgerschapsvorming'
Het ministerie van Onderwijs noemt het allesbehalve een uitgemaakte zaak dat er geld naar de school gaat. De Onderwijsinspectie gaat namelijk op verzoek van het ministerie eerst onderzoeken of het bestuur van de school in staat is goede invulling te geven aan 'burgerschapsvorming', waar iedere school wettelijk verplicht aandacht aan moet besteden.

Bestuur
‘Mocht de inspectie constateren dat dit onvoldoende of niet het geval is, dan is dit voor mij reden om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat deze bestuurders met de school van start kunnen gaan’, aldus staatssecretaris Sander Dekker vorig jaar in beantwoording op Kamervragen. Die vragen waren gesteld naar aanleiding van een bestuurslid van SIO die op sociale media zijn steun betuigde aan terreurbeweging IS. ‘Het is hoogst onwenselijk dat een bestuurder van een school publiekelijk dit soort uitspraken doet’, zei Dekker toen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie