Advertentie

Alle horeca begint illegaal

Elke ondernemer die een horecagelegenheid start, kan als gevolg van tegenstrijdige regelgeving bijna niet anders dan illegaal beginnen.

17 april 2009

Klantvriendelijk
Ambtenaren van de dienst ­Economische Zaken Amsterdam brachten dit aan het licht toen ze een klantvriendelijk systeem ontwierpen voor het bedienen van startende ­horecaondernemers.

Ogen sluiten
Om bijvoorbeeld een café, restaurant of broodjeszaak te mogen beginnen, moet een groot aantal vergunningen worden aangevraagd. Voor die aanvragen is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Die geeft inschrijvingsbewijzen alleen af als de ondernemer over een pand beschikt waar hij zijn activiteiten gaat uitoefenen. Maar de startende ondernemer huurt of koopt pas een pand als hij zeker weet dat hij de benodigde vergunningen krijgt. ­‘Iemand moet dus even de ogen sluiten om die impasse te doorbreken’, zegt Maurice van Erven van de gemeente Amsterdam. Veel gemeenten werken met voorlopige beschikkingen: de uitbater kan alvast beginnen zonder vergunningen.

Lees hier het hele artikel Veertig vergunningen voor een sapje uit Binnenlands Bestuur nummer 16, 17 april 2009.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie