Advertentie

Pure mannen-gemeenten, ze bestaan

De collegekamer was en is vooral een mannenzaak: 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders. Drie gemeenten wachten zelfs al ruim tweehonderd jaar op de eerste vrouwelijke wethouder – en burgemeester. Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

03 december 2020
mannen-pakken.jpg

De collegekamer was en is vooral een mannenzaak: 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders. Drie gemeenten wachten zelfs al ruim tweehonderd jaar op de eerste vrouwelijke wethouder – en burgemeester.

Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

 

Louter mannen

Zwartewaterland bestaat sinds een fusie in 2001 en heeft sindsdien enkel mannen als burgemeester en wethouders. De Overijsselse gemeente is niet de enige gemeente waar heren de dienst uitmaken in het lokaal bestuur. In een andere jonge fusiegemeente, het Limburgse Eijsden-Margraten is het ook al mannen wat de klok slaat. Bestuurlijke mannenbolwerken zijn er ook in een drietal gemeenten met een geschiedenis van meer dan tweehonderd jaar: Mill & St. Hubert, Staphorst en Woensdrecht hadden nog nooit een vrouwelijke wethouder of burgemeester.

In het gefuseerde Alphen aan den Rijn, Beek, Druten, Leudal en Loon op Zand was er nooit een vrouwelijke wethouder. In Oudewater, Baarle-Nassau, Putten, Zaltbommel, Schiermonnikoog, Bernheze, Brielle en Brunssum is dat vijf of meer collegeperioden geleden.

 

Lokaal en christelijk

Opvallend in vrijwel al deze mannenbolwerken is de dominantie van lokale en christelijke partijen. En het zijn vrijwel allemaal gemeenten op het platteland, op afstand van de stad. Protestants-christelijke partijen hebben een forse invloed in Putten, Staphorst, Zaltbommel en Zwartewaterland. Ze liggen in de zogeheten Biblebelt. In Zwartewaterland en Staphorst staan vrouwelijke bestuurders vooral door het verzet en de tegenwerking van de SGP buitenspel. De benoeming van vrouwen op die bestuurdersfuncties ligt met name bij de SGP moeilijk. Dat bleek ook uit de sterk verdeelde reacties dit jaar op de benoeming van Paula Schot in Schouwen-Duiveland tot eerste vrouwelijke SGP-wethouder in het land. De grootst mogelijke minderheid van de SGP-achterban vindt een vrouw als wethouder onaanvaardbaar, zo bleek uit onderzoek van Omroep Zeeland.

Een dominante combinatie van lokale partijen en het CDA zorgt eveneens voor een mannenbestuur in plattelandsgemeenten als Eijsden-Margraten, Mill & St. Hubert, Simpelveld, Woensdrecht, Baarle-Nassau, Druten, Leudal en Loon op Zand. In veel van die gemeenten maken lokale partijen de dienst uit. En daarvan is bekend dat die gemiddeld meer mannelijke vertegenwoordigers in hun rangen hebben.

 

Kwart vrouw

Het benoemen van vrouwen tot wethouder wordt sinds de eeuwwisseling steeds meer gebruikelijk. De eerste benoemingen waren in 1919 in Oostzaan en Valkenburg. Pas in de laatste decennia van de vorige eeuw begon het aantal vrouwelijke wethouders te stijgen. In 2002 waren het er 278 (16 procent), in 2018 groeide dat tot 25 procent. Duidelijk is dat ondanks alle maatschappelijke aandacht voor diversiteit en inclusiviteit de mannen de wethouderszetels domineren. Niet alleen is driekwart van de wethouders een man; in 103 van de 355 gemeenten bekleden alleen mannen de wethoudersposten. In 37 gemeenten, dus ruim 10 procent van de gemeenten, waaronder een grote stad als Apeldoorn, is het tien jaar of langer geleden dat er een vrouwelijke wethouder aan de bestuurstafel zat.

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P Janssen
Dit is zo'n onzin artikel. Het zelfde geldt voor lokale politiek om raads/commissie leden te krijgen. Het is aan de dames/vrouwen zelf om politiek actief te worden. Als je eraan moet sleuren, trekken pleasen of een vrouw in de politiek wil dan slaan we daar de plank mis. Vrouwen moeten uit hun zelf die interesse tonen, dan zit er ook meer gedrevenheid en plezier in. Ik hou ze niet tegen.
marjo / raadslid.
Ben het helemaal eens met Pierre. Ben al 35 jaar actief als raadslid in de lokale politiek. Het is een hele opgave om vrouwen in de politiek te betrekken. Het wordt iets makkelijker de laatste jaren. Maar de interesse van de meeste vrouwen om in de lokale politiek een rol te hebben is heel erg klein.
Frank
Hoezo wachten al ruim 200 jaar? Is een gemeente in deze 200 jaar dan hetzelfde gebleven.Bij de invoering van de gemeenten rond 1814 had de ambachtsheer nog redelijk veel invloed op de benoemingen. In kleinere gemeenten werd in eerste instantie een notaris als burgemeester aangesteld in plaats van een rijke boer. En er waren heel veel kleinere gemeenten. Bovendien tot 1825 heette dat nog schout.Veel later mocht de gewone man zich met politiek bemoeien en vanaf 1919 de vrouw. Op 14 juni 1956 werd de 'Wet handelingsonbekwaamheid' afgeschaft en gingen vrouwen volwaardig meetellen.Het wachten is dus 64 jaar en niet ruim 200 jaar.

Bet Weter
Voor een deel klopt het wat er staat. In SGP gemeenten hebben vrouwen geen schijn van kans. De heren maken er nog steeds de dienst uit. Voor de rest is het echt een oproep aan vrouwen om zich aan te melden voor de politiek en het openbaar bestuur want mooiere functies bestaan bijna niet. Tegelijkertijd worden zowel voor het wethouderschap als het burgemeesterschap hardnekkige regels en “ons kent ons” netwerken in stand gehouden. Old boys netwerk werkt ook zeker nog bij het selecteren van kandidaat burgemeesters. Een CDK bepaalt nog steeds de grootte van de gemeente waarop je mag solliciteren. Vaak betekent dat een forse teruggang in salaris. Ik was een prima kandidaat zo werd gesteld maar dan alleen voor gemeenten tot 25000 inwoners. Voor mij een reden om die ambitie, hoe erg ik het ook heb gevonden, te laten voor wat het is en buiten het openbaar bestuur aan het werk te gaan. Waar ik overigens ook met heel veel plezier werk.
Annemiek / Oud wethouder
3 vrouwelijke wethouders voor het CDA na verkiezingen 2018 in een college ongewenst! Niet kwaliteit maar geslacht is doorslaggevend. Er is nog een lange weg te gaan voor vrouwen.
Dies Rijk / Voormalig hoofd openbare werken (1990)
De gemeente Woensdrecht heeft in de periode 1980-1990 tweemaal een vrouw als wethouder gehad, beiden met de portefeuille financiën.

Het betreft Geertje Koulman (PvdA) en Joke Jansen (VVD).

Advertentie