Advertentie

Aantjes berispt Balkenende over Spijkers

Het kabinet had mr. Pieter van Vollenhoven wél moeten laten bemiddelen in de zaak van de klokkenluider Fred Spijkers. Dat betoogt oud-fractievoorzitter van het CDA Willem Aantjes. Van Vollenhoven had eerder dit jaar zijn diensten aangeboden, maar drie weken geleden onthulde Binnenlands Bestuur dat het kabinet hiervoor heeft bedankt.

30 juli 2008

Een vergissing vindt partijprominent Aantjes, die in Van Vollenhoven juist de aangewezen persoon ziet om de slepende affaire tot een einde te brengen. Aantjes schrijft dit vandaag op de opiniepagina van Trouw.

 

Premier Jan Peter Balkende, partijgenoot van Aantjes, heeft niet willen uitleggen waarom Van Vollenhoven geen bemiddelaar mocht worden. Aantjes suggereert in zijn artikel dat een reden zou zijn dat Van Vollenhoven, vanuit zijn positie als voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, toegang heeft tot de geheime defensiearchieven, waarin ook het dossier van Spijkers is opgeborgen. En dat zou het kabinet als nadeel zien.

 

Een curieus argument schrijft de oud-fractievoorzitter, want een belangrijke kritiek op Defensie is juist dat ze de zaak al jaren in de doofpot probeert te stoppen. Het zou dus juist logisch zijn iemand aan te stellen die in het archief mag.

 

Het argument dat het onwenselijk is, met het oog op de ministeriële verantwoordelijkheid, om iemand van het koninklijk huis op de zaak te zetten, gaat volgens Aantjes ook niet op. Hij wijst daarbij op het onderzoek naar de Schipholbrand dat door Van Vollenhoven werd geleid en dat uiteindelijk tot het aftreden van twee ministers leidde. Aantjes ziet het verschil niet met de zaak-Spijkers.

 

Lees ook:
Kabinet houdt Van Vollenhoven buiten zaak-Spijkers (11/07/2008)
Poltieke steun voor Spijkers (19/05/2008) 
'Kabinet negeert opnieuw kritiek' (09/05/2008)
Nieuwe oproep Culemborg aan premier over Spijkers (29/04/2008)
Van Vollenhoven komt op voor klokkenluiders (21/04/2008
'Hoofdrolspelers in zaak-Spijkers handelden slecht of zelfs kwaadaardig' (07/03/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie