Advertentie

1 april tussen grap en nepnieuws

Katten- en fietsbelasting, kentekenbellen en ambtenarenplaatjes sparen. Gemeenten gaan los op 1 april. Maar waar ligt het onderscheid tussen grap en nepnieuws?

01 april 2019
1april.JPG

Moet je als overheidsorganisatie in deze tijden van nepnieuws nog wel meedoen aan 1 aprilgrappen? Die vraag wordt vandaag veelvuldig gesteld naar aanleiding van de vele grappen en grollen die overheden en overheidsorganisaties in het kader van 1 april hebben gepresenteerd.

Rotterdamse tongval

Bij veel van deze grappen gaat het om onschuldige manieren om de lezer op het verkeerde been te zetten. Zo is het Rotterdamse vervoerbedrijf RET op zoek naar iemand met een echte Rotterdamse tongval, die de reiziger kan vertellen welk station eraan komt. Op die manier wil de RET de stations wat Rotterdamser maken. De gemeente Houten wil optimaal voorbereid zijn op een warmer klimaat in Nederland, en gaat de bomen die nu op de rondweg rond het centrum van Houten staan vervangen door palmbomen.

Vliegveld

En het Hello Festival in Emmen zou een speciale start- en landingsbaan mogen aanleggen, omdat de slottijden van Groningen Airport Eelde niet aansluiten bij de tijden dat hoofdartiesten optreden. De organisatie van Het Hello Festival zou na overleg met de gemeente Emmen en de luchtvaartinstanties toestemming gekregen hebben voor de aanleg van een tijdelijk vliegveld aan de Ericasestraat in Emmen. Door de beperkte lengte van de baan is het vliegveld alleen toegankelijk voor kleine privévliegtuigen. De werkzaamheden beginnen natuurlijk vandaag. 

Ambtenarenplaatjes
Veel gemeenten nemen 1 april te baat om de burgers eens beet te nemen. In Arnhem wordt analoog aan de hondenbelasting een kattenbelasting ingevoerd. En in de gemeente Montferland kun je heuse 'ambtenarenplaatjes' sparen. Daarmee wil de gemeente de organisatie een gezicht geven. 'Om ervoor te zorgen dat de gemeente in een positiever licht komt te staan, is de campagne 'Montferland zijn wij' ontwikkeld. De ambtenarenplaatjes en het bijbehorende spaaralbum zijn onderdeel van deze campagne', schrijft de gemeente in een persbericht. 

Vrachtzeppelin

Sommige grappen worden echter lang niet door iedereen gewaardeerd. Zo zou een Chinese beleggersgroep een grote investering gaan doen in Deventer. Er zou een ondergronds distributiecentrum worden gerealiseerd, die met een gigantische vrachtzeppelin zou worden bevoorraad. Zo’n grap is tot daar aan toe. Kwalijker is dat niet alleen de zogenaamde woordvoerder van het ‘Chinese’ bedrijf, maar ook de wethouder bij navraag door een journalist van De Stentor stug blijft volhouden dat het niet om een 1 aprilgrap gaat. Om uiteindelijk toe te moeten geven dat dat toch wel het geval is. 

Haga

Ook het ANP werd om de tuin geleid met een 1 april-grap. Het bericht van zondag dat Arnoud van Doorn was benoemd als interim-directeur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, blijkt een 1 aprilgrap. Dat meldt de school op zijn website. Van Doorn zit voor de islamitische Partij van de Eenheid in de Haagse gemeenteraad, waar hij eerder namens de PVV in zat. Het ANP dat zondag als een van vele media het nieuws bracht, had voorafgaand aan de publicatie telefonisch contact met zowel Van Doorn als de bestuursvoorzitter Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt. De bestuursvoorzitter refereerde desgevraagd niet aan 1 april. Er was volgens hem nog geen datum bekend waarop Van Doorn zou beginnen, omdat er nog papieren moesten worden opgesteld. Van Doorn verzekerde zondag op sociale media dat het niet om een grap ging. Achteraf bleek het dus toch een grap. 

Kentekenbellen

Zo is het ook maar de vraag of de grap van de Amsterdamse politie geen negatieve gevolgen kan hebben. De politie van de hoofdstad heeft bekendgemaakt de bereikbaarheid te willen vergroten en de afstand tussen burger en politie kleiner te willen maken door een proef met ‘kentekenbellen’.  Als je een politieauto ziet rijden en je wilt iets met de agenten in de auto bespreken of een melding doen van iets dan je net hebt gezien, dan kan dat door het kenteken op je telefoon in te toetsen. Je krijgt dan rechtstreeks contact met deze politieauto. Het risico van zo’n grap is dat het vervolgbericht dat het slechts om een 1 april-grap ging, mogelijk niet iedereen bereikt. En zo kan dit zogenaamde ‘kentekenbellen’ mensen nog jarenlang op het verkeerde been zetten.

Fietsbelasting

In andere gemeenten werden onschuldigere grappen uitgehaald: zo moet de gemeente Hollandscheveld binnenkort geheel rookvrij zijn. Roken mag alleen nog buiten de bebouwde kom. En de gemeente Groningen gaat een fietsbelasting invoeren. Al die nieuwe fietsenstallingen moeten immers ergens van betaald worden. De registratie van alle fietsen begint, natuurlijk, vandaag.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre / ambtenaar
Zou het loonbod van de VNG ook een 1-april grap zijn geweest?
Karel van Klaveren
Maar hoe zit het nou met de benoeming van ex-PVVer Arnoud van Doorn tot interim directeur van Haga Lyceum per 1 april?
Advertentie