Advertentie

OM en politie: Aanpak mobiele bandieten moet beter

Rondreizende criminele bendes uit het buitenland moeten en kunnen nog veel effectiever worden aangepakt dan nu gebeurt, stellen de politie en het Openbaar Ministerie. Ze willen dat gemeenten scherper controleren op verdachte personen die een burgerservicenummer aanvragen, een nummer "waarmee heel Nederland voor je open ligt".

26 januari 2020
Identiteitsdiefstal-shutterstock-145450405.jpg

Rondreizende criminele bendes uit het buitenland moeten en kunnen nog veel effectiever worden aangepakt dan nu gebeurt, stellen de politie en het Openbaar Ministerie. Ze willen dat gemeenten scherper controleren op verdachte personen die een burgerservicenummer aanvragen, een nummer 'waarmee heel Nederland voor je open ligt'.

Ook moeten gemeenten en betrokken instanties beter gegevens uitwisselen over mobiele bandieten, om te voorkomen dat ze telkens in een andere plaats toeslaan. Maar de nieuwe privacyregels laten dat niet goed toe, zeggen ze naar aanleiding van Nieuwsuur.

Hogere strafeisen

Vorig voorjaar besloot het OM hogere straffen te gaan eisen tegen internationale bendes die vaak kort in Nederland zijn, vooral om hier winkeldiefstallen te plegen, mensen te beroven, in te breken en instanties op te lichten. De hogere strafeisen hebben inderdaad ertoe geleid dat rechters deze boeven ook hogere straffen opleggen, zegt officier van justitie Rob van Bokhoven, die binnen het OM over mobiel banditisme gaat.

Onderschatting

Met een persoonsgebonden BSN-nummer kunnen mensen allerlei dingen regelen zoals leningen, verzekeringen, Kamer van Koophandel, telefoonabonnementen en auto's. 'In Nederland is het makkelijk om je te registreren. Binnen een half uur sta je weer buiten. We onderschatten de waarde van het BSN-nummer voor kwaadwillenden en de effecten bij misbruik', stelt René Middag, die dit fenomeen bij de politie coördineert. 'Vaak gebruiken de bendes hiervoor katvangers. Die personen worden geronseld in het buitenland, laten allerlei zaken regelen op hun naam en vertrekken dan zelf weer.'

Den Haag

De gemeente Den Haag controleert de aanvragen nu strenger en is volgens Middag een voorbeeld voor andere gemeenten. Probleem is dat mobiele criminelen dan andere steden opzoeken, het 'waterbedeffect'. De overheid moet volgens hun regelen dat de organisaties makkelijker gegevens aan elkaar kunnen doorspelen over dit soort bendes en hun katvangers. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie