Advertentie
carrière / Nieuws

Vrouw in top in opmars in grootste gemeenten

Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

10 januari 2022
vrouwen.jpg

Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

Quotum
Dat blijkt uit onderzoek van BNR. De zender voerde het onderzoek uit, omdat beursgenoteerde bedrijven vanaf dit jaar een wettelijk vrouwenquotum moeten hanteren, waarbij de raad van commissarissen (rvc) voor minimaal een derde uit vrouwen en voor minimaal een derde uit mannen moet bestaan. Als het een bedrijf niet lukt een vrouw voor de rvc te benoemen, terwijl dat wel nodig is om het quotum te halen, wordt er niemand benoemd. BNR heeft onderzocht of de 25 grootste gemeenten aan deze eis zouden voldoen, als de nieuwe wet voor hun ambtelijke top zou gelden. Bij bijna driekwart van deze gemeenten is dat inderdaad het geval (18 van de 25 grootste gemeenten).

Ede bovenaan
Ede scoort hoog, maar kent slechts vier ambtelijke topfuncties. In de gemeente Zaanstad, met 67 procent nummer 2 op de lijst, zijn dat er drie. Derde staat de gemeente Haarlem, waar 17 van de 28 topfuncties (61 procent) door vrouwen worden bekleed. Op plaats vier vinden we de eerste stad uit de G4: Utrecht. Daar worden 22 topfuncties gevonden, waarvan 13 door vrouwen worden bezet (59 procent). Amsterdam (50 topfuncties) en Rotterdam (30) vallen op door de precies gelijke verdeling man-vrouw. Die eigenschap delen zij met de gemeenten Maastricht, Arnhem, Leiden en Zwolle. De gemeenten Tilburg en Amersfoort zitten daar net onder: 48 procent.

Den Bosch onderaan
Gemeenten die zelfs nog onder het quotum voor bedrijven zitten zijn er ook. De drie gemeenten die onderaan de lijst staan zijn Almere (18 topfuncties, 27 procent vrouw), Dordrecht (10 topfuncties, 20 procent vrouw) en Den Bosch (6 topfuncties, 17 procent vrouw). Den Haag, de derde gemeente van het land in inwoneraantal, kent 45 topfuncties en scoort met 38 procent vrouwen weliswaar boven het quotum voor de beursgenoteerde bedrijven, maar in de ranglijst van de grootste gemeenten staat de hofstad slechts op de negentiende plaats. Eindhoven, vijfde stad van het land, valt met 30 procent net onder het quotum.

Streefcijfer
De aandacht die de werkprivébalans in de 25 grootste gemeenten krijgt is een verklaring waarom zij het over het algemeen goed doen, citeert de nieuwszender Mariëtte Turkenburg, voorzitter van Talent naar de Top, een stichting die organisaties helpt om meer vrouwen in de top te krijgen. Het het inzetten van een streefcijfer, wat veel gemeenten ook doen, is voor organisaties een waardevol instrument, vervolgt Turkenburg. Ze kiezen ervoor daarnaar toe te werken en dan is er ook aandacht en commitment voor. ‘En dat is wat nodig is om zo'n traject op gang te brengen, want het gaat niet vanzelf.’ Ze roemt de voormalige Utrechtse (en nu Haagse) burgemeester Jan van Zanen voor zijn inzet op dit vlak aldaar.

Afbeelding
Bron: BNR

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom / Bestuurlijk jurist
Nog steeds kan ik er niet met mijn kop bij dat we hier serieus wetgeving voor hebben. Waarom kan er niet gewoon in de wet staan de kandidaat die het best bij de functie past op basis van vooraf gestelde criteria (bijvoorbeeld kennis en kunde) dient aangenomen te worden. Waarom een man/vrouw verdeling. Wat moeten mensen hiervan vinden die zich en geen man en geen vrouw vinden. Gaan we daar ook een quotum voor opnemen straks? Men zegt wel eens dat positieve discriminatie bestaat maar dat is niet het geval. Het heet gewoon discriminatie aangezien je de ander bij voorbaat uitsluit ook al zeg je van niet. Discriminatie wordt met dit soort flauwekulwetten alleen maar in de hand gewerkt. Maar voor de deugmensen is dit natuurlijk fantastisch nieuws. Ik zou er niet aan moeten denken een baan te krijgen op basis van een uiterlijk kenmerk wetende dat ik eigenlijk niet de beste kandidaat was.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Helemaal gelijk @Tom. Maar goed dat gemeentes niet beursgenoteerd zijn. Binnenkort gaan we ook nog discrimineren op haarkleur. Zoals bekend zijn blondjes dom, hebben roodharigen grote voeten en zijn brunettes aantrekkelijker en slimmer volgens geselecteerde internetgegevens. Ikzelf heb hierover geen mening, anders krijg ik allerlei groeperingen achter mij aan....
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Nico en Tom: zucht, echt weer zo'n masculiene reactie. maar wees niet bevreesd: binnenkort bent u een beschermde soort :)
Tom
@Rood Hesje Niemand zou een beschermde soort moeten zijn aangezien een ieder in beginsel gelijkwaardig is tot het moment het draait om kennis en kunde. Juist daar gaat het mis met dit soort wetgeving. Als overheids- en wetsdienaar zou u dat toch op zijn minst moeten snappen.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Hey @Roodkapje, nog straatkranten verkocht vandaag? Zucht...moet ik je de betekenis van sarcasme uitleggen of kan je dat zelf vinden op internet?
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Nico: Roodkapje!? leuke geuzennaam!

@Tom: U hebt blijkbaar nog niet door dat in een mannenwereld mannen niet kiezen voor kennis en kunde, maar vaker kiezen voor 'eigen soort' om het maar zo te zeggen. Dat is nu juist het hele probleem. De wijze waarop u meent dat vrouwen bevoordeeld worden boven mannen, toont dat eens te meer aan!
Tom / Bestuurlijk jurist
@Rood Hesje, Het feit dat u spreekt over een mannenwereld terwijl in dit artikel blijkt dat het inmiddels redelijk gelijk ligt laat zien dat u hier juist mis zit. U scheert hier nu alle mannen over één kam. Als ik zelf niet op kennis en kunde zou selecteren dan zaten er op mijn afdeling nu allemaal leuke blonde dames. U bent dus van mening dat vrouwen niet bevoordeeld worden met dit soort wetgeving. Dat is uw goed recht om die mening te hebben. Meer ga ik er niet over zeggen want u lijkt het toch niet in te willen zien.
Bond / Adviseur
Zodra je met quota of voorkeuren werkt gooi je het principe van gelijke kansen overboord. Elke geschikte kandidaat, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, handicap enz. moet een normale kans maken. zijn er 25% geschikte kandidaten vrouw, dan ook 25% kans dat het een vrouw wordt. Dat de verdeling vanuit het verleden scheef is gegaan valt niet te ontkennen maar waarom een arbitrair quotum voor vrouwen en niet voor andere achtergestelde groepen zoals zestigers.



Advertentie