Advertentie
carrière / Nieuws

VNG negeert ultimatum, ambtenaren gaan staken

De VNG heeft het ultimatum van de vakbonden vandaag afgewezen. Gevolg is dat gemeenteambtenaren in juni een dag gaan staken.

17 maart 2014

Ambtenaren gaan in juni een dag staken. Voor die tijd zullen er lokale en regionale werkonderbrekingen, prik- en estafette-acties worden gehouden. Dit heeft cao-onderhandelaar Bert de Haas van de grootste ambtenarenvakbond Abvakabo FNV maandagmiddag tijdens een bijeenkomst in Utrecht laten weten.

Praten geen zin

De VNG heeft de bonden maandag – net voor het verlopen van het ultimatum dat de bonden hadden gesteld – opgeroepen terug te keren naar de onderhandelingstafel. Dat heeft volgens De Haas geen enkele zin. ‘De VNG stelt op voorhand dat er geen geld is voor loonsverhoging. Wat ons betreft heeft praten geen zin meer, dat hebben we al een jaar gedaan. We gaan over tot acties. Ambtenaren zijn echt heel erg boos.’

Niet reëel
De VNG wil graag in gesprek blijven maar geeft wel aan dat het onmogelijk aan alle elf eisen van de bonden kan voldoen. ‘5,5 procent loonsverhoging bijvoorbeeld, dat is niet reëel,’ zegt een VNG-woordvoerder. ‘Kijk naar de financiële situatie van gemeenten. Zo’n verhoging is niet te verkopen, ook niet naar de burgers toe.’ De VNG vindt dat er diverse handreikingen zijn gedaan en benadrukt dat het stellen van ultimatums en het houden van acties niet constructief zijn.

Moderniseren cao
Onder handreikingen verstaat de VNG onder meer het voorstel de cao te moderniseren en te investeren in loopbaanontwikkeling en loopbaankansen. Volgens de vereniging worden deze plannen door de vakbond van tafel geveegd. ‘De VNG moet zonder verder overleg met hun eisen akkoord gaan,’ laat de VNG gepikeerd in een persbericht weten.


Woensdag al

Bij ambtenaren leefde de wens om komende woensdag al het bijltje er bij neer te gooien.  Maar dat vindt de Abvakabo een stap te ver. ‘Ambtenaren voelen zich een speelbal van de politiek. Ik begrijp de boosheid, maar de bond ondersteunt de actie niet,' zegt De Haas.


Serieus loonbod

Acties kunnen worden voorkomen als de VNG alsnog ‘met een serieus loonbod komt, met ons afspraken wil maken over het terugdringen van werkonzekerheid en over het creëren van werkplekken voor jongeren en mensen met een beperking’, aldus De Haas. De bonden willen voor 2013 een loonsverhoging van 2,5% en voor 2014 3%. ‘Dat is absoluut niet onredelijk, gezien de koopkrachtdaling die 7% bedraagt.’

Reacties: 28

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
Deze werkgever verdient geen werknemers.



Ben benieuwd of die napratende "Frans" net zo redeneert als hij al 6 jaar niets fatsoenlijks meer heeft gezien van zijn werkgever (als hij die al heeft .....).

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Hoezo gaan ambtenaren staken?. Met hun levenslange onschendbaarheid zijn ze al decennia aan het staken!
Mark de Vries / Adviserend Partner
Ik gun iedereen een eurootje meer... Maar als je maar 1 euro hebt uit te geven, geef je die dan aan salaris of aan een investering in je medewerker, die daardoor effectiever en duurzamer inzetbaar is, waardoor je geld bespaart en wellicht daardoor ook iets in beloning kan doen.

Elders in BB wordt in een Abvakabo onderzoek beschreven dat de gemeente (en dus de ambtenaar) niet klaar is voor de nieuwe taken... Dus moet je in mensen investeren! En die mensen moeten ook in zichzelf investeren. Dus als ik werkgever zou zijn... Zou ik investeren in opleiding en daarmee een duurzame borging van inzetbaarheid. En niet in een euro meer, die mij meer kost dan een euro (diverse werkgeverslasten) en mijn medewerkers zo'n 60 cent oplevert........ Zoek verbinding, net zoals bij regie en participatie... Maar nu tussen werkgevers en werknemers...
JanPetersen
Wanneer gaan de ICT afdelingen staken? Er zijn wel een paar mooie momenten te verzinnen:

- tijdens de paspoorten drukte

- tijdens de woz uitdraaien (helaas net geweest)

- tijdens de salarisbetalingen

- tijdens de jaarrekening november / december

- of gewoon de hele dag.... :)
faber
Wat mij zo langzamerhand ook behoorlijk begint te irriteren is het verbindingzoekende investeringsgewauwel van adviseurs als Mark de Vries. Alsof investeren in werknemers en een fatsoenlijk salaris betalen tegen elkaar ingewisseld moeten worden. Allebei moet blinder nog an toe en het is koren op de molen van de zg. aantrekkelijke werkgevers om de goedkoopste van de twee te kiezen: cursusje regievoering als verbetering vd arbeidsvoorwaarden verkopen. Je moet er maar op komen.
HenkJan
@mark. Wat een gezever. Ik zoek al geruime tijd een goede cao. Van verbinding kunnen we niet eten.
Mark de Vries / Adviserend Partner
Dan moet je eens met beide voeten op de grond gaan staan!
Fritz
Mark de Vries geeft precies aan waarom hij 'Adviseur aantrekkelijk werkgeverschap' is, want inderdaad, zijn visie is voor de werkgever wel heel aantrekkelijk. Vooral het geld in de zak houden. Ik neem niet aan dat Mark de Vries zelf ook al jaren op de nullijn zit. Van zijn theoretisch geneuzel over verbindingen rookt mijn schoorsteen niet en daar beleg ik mijn boterhammen niet van. Keer eens terug op aarde. De salarissen bij gemeenten lopen al jaren in negatieve zin uit de pas bij het bedrijfsleven. Als je goed en gemotiveerd personeel wilt houden, zal daar ook een keer een fatsoenlijke beloning bij horen. En dat je moet investeren in je werknemers, hoort simpelweg bij goed werkgeverschap. Als Mark de Vries dat soort basale dingen nog niet door heeft, is het wellicht verstandig dat hij ook eens omziet naar een andere baan.
Mark de Vries / Adviserend Partner
Zo kun je het inderdaad uitleggen, maar zo bedoel ik het niet.

Het gaat mij erom dat er al tijden wordt gesproken over de nullijn, maar dat er ook andere zaken zijn afgesproken in de CAO waar je de werkgever op kunt aanspreken. Zaken als de invoering van het Individueel Loopbaanbudget en andere onderwerpen gericht op de inzetbaarheid van mensen. Ik denk dat -gezien de voortdurende bezuinigingen- dat het bieden van ietsje meer salaris een weinig realistische verwachting is. Zeker als je daar als werkgever weinig meerwaarde van ervaart. Ik denk dat een werkgever wél meerwaarde ervaart van een betere inzetbaarheid. Die meerwaarde zal hij dan eerder laten blijken. Bijvoorbeeld doordat een medewerker een andere (beter betaalde?) functie mag gaan doen.

Daarnaast ervaart de medewerker bij een betere inzetbaarheid een betere gevoelsmatige waardering. En dat is voor heel veel mensen heel veel meer waard dan een euro per uur meer brutosalaris.

Bij aantrekkelijk werkgeverschap ga ik juist uit van de medewerker. De werkgever moet vanuit de medewerker als aantrekkelijk worden ervaren. Want dat zorgt voor betere commitment, motivatie, inspiratie en (daardoor) resultaten. Dus moet de werkgever juist leren begrijpen hoe de balans bij iedere medewerker is, zodat deze zo goed mogelijk tot zijn recht komt en de motivatie heeft om juist voor deze werkgever zijn best te doen. En ik snap heel goed dat sommige werkgevers dat nog niet goed in de vingers hebben en dat je daar als werknemer behoorlijk ontstemd van kan worden.
Criticus - NL
@Mark de Vries

Wat een ongelooflijk staaltje motivatie-managementkul.

De ambtenaren met wie ik werk zouden wel de 'gevoelsmatige waardering' ervaren, als er niet nog meer en bredere werkzaamheden verlangd / ge-eist worden voor hetzelfde salaris. Maar dat het 'normale' werk gewoon gewaardeerd wordt. Juist na jaren stilstand in salaris, zijn die paar euro's extra zeer welkom. Moet je eens kijken wat een tevreden werknemers dat oplevert!
criticus
Overuren zijn afgeschaft, in plaats daravan is het flexibel werken ingevoerd.

Mijn werkgever schuift daaronder alles: calamiteitenverlof, kort zorgverlof, gewoon inhalen, want "we werken flexibel" ILB (individueel Loopbaan Budget" doet de werkgever niet aan zegt ie.

Jubilea, gratificaties, allerlei andere sec. arbeidsvorowaarden zijn inmiddels geschrapt.

Salarisverhoging zit er ook niet in, en qua eindejaarsuitkering lopen we nog steeds 3% achter bij andere ambtenaren. Loopbaanbeleid kent mijn werkgever niet.

En dat is aantrekkelijk en integer werkgeverschap???
henk
@mark:

aantrekkelijk werkgeverschap is er zeker, maar NIET bij de overheid. Zet je benen op aarde of ben jij er zo eentje van: "wiens brood men eet, dien woord men spreekt". Een 0 lijn, geen cao 2013!!!, met oude leenfiets naar vergaderingen, geen uitjes of personeelsfeestje, oude buro's en slechte stoelen en een geroofde pensioenpot! Denk eens na man!
Mark de Vries / Adviserend Partner
De meeste reacties maken duidelijk dat er nog veel te doen is om het idealistische beeld zoals ik het voor ogen heb te realiseren. Werkgevers en werknemers staan ver van elkaar af.

Het feit dat mensen hun eigen identiteit niet durven prijs geven zegt mogelijk iets over de onveiligheid die zij voelen in hun werkomgeving; het kan tegen je gebruikt worden.

Ik weiger echter om mijn ideaal los te laten, omdat ik enerzijds zie dat de overheid alle potentie heeft om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Omdat er zoveel interessante werkzaamheden te doen zijn in het belang van ons allemaal. Anderzijds omdat ik denk/vind dat de overheid de komende tijd enorm veel nieuwe professionals nodig gaat hebben, in welke vorm van arbeidsrelatie dan ook.

Het streven naar aantrekkelijk werkgeverschap is dus absolute noodzaak: om de huidige ambtenaar die goede werkgever te geven die ze verdienen. Maar ook omdat anders heel veel werk blijft liggen en de burger daarvan de dupe wordt. Hierin zouden politiek en management veel meer een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid in moeten zoeken. Zodat het niet alleen veel gewenst geblaat gehoord wordt, maar er ook bruikbare(!!) wol wordt geproduceerd.

Gerrit
@Mark

Deze werkgever verdient geen werknemers. De verbinding is eenzijdig kapotgemaakt. Dat moet beloond worden. Ik denk hierbij aan het VNG-Congres en de aankomende verkiezingen....



Of een plaatselijk festiviteiten rondje ergens op een goede dag in de buurt van Dinkelland. Zorg jij voor de verbinding?
Alie Ambtenaar / beleidsadviseur
quote Mark de Vries " Omdat er zoveel interessante werkzaamheden te doen zijn in het belang van ons allemaal."



Hier zakken je toch werkelijk de schoenen van uit.
Frans
Een ambtenaar die gaat staken. Dat is een contradictio in terminis.
Ze hebben geen crisis gekend. Hebben belachelijk veel vakantie en ook geen ontslag waar ze naar maximaal 1600 euro netto per maand voor maximaal een jaar naar terug vallen.
Waar klagen ze eigenlijk over.
faber
De werkgevers moeten dus aan zo iemand als Frans uitleggen waarom een loonsverhoging voor ambtenaren redelijk en normaal is. Dat durven ze niet aan en dus gaat het niet door. Dat kan door werkgevers lang volgehouden worden. Staken in de private sector raakt de werkgever waar hij gevoelig is: de eigen portemonnee. In de publieke sector eet uiteindelijk de werkgever (dus de wethouders) uit dezelfde ruif als de stakende ambtenaren. Staken heeft geen zin en het wachten is op moedige politici. Tot die tijd geldt ergernis en je kinderen ontraden bij de overheid te gaan werken.
henk
Let maar eens op dat staken wel degelijk werkt. Zo voor de zomer de balies bij de paspoorten dicht, geen huisvuil ophalen, geen vergunningen verstrekken, etc. Wel jammer dat de burger dit gaat voelen. Maarja, die vond ons toch al niets waard..... :)
PJ
Ik werk bij de automatisering. Het is een kleine moeite om alles, maar dan ook alles plat te leggen. Helaas is dit nodig om een gewone, normale CAO 2013!!!!! te krijgen
Michel Raspoort / klantmanager DWI bijzondere doelgroepen
@frans, lekker kort door de bocht. Een ambtenaar moet het idee van de politiek volgen, soms zinvol, helaas de laatste jaren veel symboolpolitiek. Dat laatste kost de burger veel geld, maar het scort wel lekker zeker rond het verkiezingscircus.
Jan Willem / Ambtenaar
Wat een arrogante opstelling vanuit de VNG, 15 maanden verder en nog niets bereikt. Wel zeuren dat de decentralisaties in het social domein zou lang duurt en dat dit onzekerheid met zich mee brengt voor haar de inwoners en tegelijkertijd kunnen hun eigen mensen de pot op, bah!
johannes / ambtenaar
Ik ben bang dat het alleen bij woorden blijft. Het echte actie voeren door alles voor enkele weken compleet stil te leggen zal niet gebeuren. Het blijft bij een uurtje werkonderbreking. Helaas.
M.eerjaren
Ik adviseer de bonden met klem om een meerjaren CAO af te sluiten tot ten minste het jaar 2016. Wanneer we dit niet doen dan zijn we in 2016 weer op hetzelfde punt als waar we nu zijn. De VNG is uitieindelijk alleen bereid om een fatsoenlijke loonsverhoging te bieden, wanneer er stakingen worden georganiseerd (ga de laatse afgesloten CAO's maar na).
Ambtenaerling / Burgâhmeestâh
Staken. Wíj..!? That'll be the f....ng day...!

Vooral je hoofd bóven het door menig ambtenaar nog te ontdekken maaiveld uitsteken. Voorál profileren op deze manier. Ignorance is bliss !

Serieus. Laat die paar procent zitten en koester het gevoel van het hebben van een baan....nu het nog kan. We zijn nog láng niet aan het einde van de, immer, naijlende, tunnel.



Wouter / adviseur
Raad Frans aan om eens onder de steen vandaan te komen waar hij blijkbaar al een aantal decennia bivakkeert. Bij ons hebben al vele collega's geen verlenging van hun tijdelijke dienstverband gekregen. Ook zijn al vele collega's boventallig verklaard. Ontslag wegens bijv. reorganisatie is wel degelijk mogelijk en gebeurt ook. En inderdaad: eventjes een aanvulling op je WW. Of met enig geluk nog een na-wettelijke uitkering Maar daarna wacht toch echt de bijstand, hoor.

Die goudgerande rechtspositie is een verhaal uit de oude doos, maar helaas een hardnekkig beeld.

Als je geen verstand van dingen hebt, moet je er niet hard over gaan roepen, is mij altijd geleerd. Hield iedereen zich daar maar aan....

Een nieuwe CAO met loonsverhoging wordt lastig. We verkeren in een politieke omgeving. En meer geld geven aan ambtenaren is zeker op dit moment geen populair onderwerp. Wordt nog spannend wat er na de verkiezingen gaat gebeuren. Vele partijen hebben in hun programma staan dat het best (nog) wat minder mag met die ambtenaren....
ambtenaar / ambtenaar
Ik ben dan wel lid van een vakbond (nog wel) maar ben het zelf niet eens met de vakbondseisen. Die lijken vooral ingegeven door de belangen van hun vergrijsde 50+ achterban. Kan er niet los van de vakbonden onderhandeld worden? Bijvoorbeeld met een onafhankelijke werknemersdelegatie ofzo.... Volgens mij kunnen vele ambtenaren zich niet vinden in rigide vakbondseisen.

Criticus - NL
@Wouter

En minder krijgen ze ook...

Minder gemotiveerd personeel, minder opgeleid personeel, minder behaalde doelen, minder tevreden klanten, minder aanwas van jonge collega's en dat allemaal veroorzaakt door minder aan je eigen personeel te gunnen!

Wat een geweldige ' bazen' hebben wij toch. Die stáán tenminste voor hun personeel!
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Het gevecht om handhaving dan wel verbetering koopkracht is voor ambtenaren een gebed zonder end. Kortingen op het salaris vinden al plaats sinds Bestek '81 van het kabinet Van Agt-Wiegel. Daarna werd het van kwaad tot erger en is ook de rechtspositie systematisch uitgehold met als negatieve apotheose het afschaffen van het sinds 1929 vigerende ambtenarenrecht. Straks heeft een uitkeringstrekker méér rechtsmiddelen tegen onbehoorlijk bestuur dan de overheidsdienaar, die wél werkt voor zijn geld. Vrolijke Frans is met zijn stupide reactie naast vele anderen ingeënt met het "mir nicht, dir nichts"virus, daar moet je verder geen aandacht aan schenken. Gewoon water buiten je goot! Hoogste tijd dat de ambtenaren écht de handschoen oppakken en het hele land plat leggen, te beginnen met de ICT-functies.
Advertentie