Advertentie
carrière / Nieuws

Sluis wil zelfde burgemeestersloon ondanks krimp

De nieuwe burgemeester van de gemeente Sluis krijgt hetzelfde salaris als de huidige, ook al is het aantal inwoners van de gemeente al twee jaar minder dan 24.000. Hierdoor komt de gemeente in een lagere klasse met een lager salaris.

11 september 2012

Als het aan het college van de gemeente Sluis ligt krijgt de volgende burgemeester hetzelfde betaald als de huidige, ondanks een gedaald inwoneraantal. De huidige burgemeester en zijn wethouders zouden het ‘onbillijk’ vinden als een nieuw aangetreden bestuurslid minder betaald krijgt voor dezelfde taak. Het verschil is zo'n 550 euro bruto per maand.

Inwoneraantal

Het aantal inwoners van Sluis is al twee jaar onder de 24 duizend en zakt daarom van een klasse vier naar een klasse drie gemeente. Daarbij hoort een daling van de bezoldiging van burgemeesters, wethouders en raadsleden. Het verschil in een burgemeesterssalaris is € 6.894,16 voor een klasse 3-gemeente en €7.457,79 voor een klasse 4-gemeente. Een burgemeester verdient overigens minimaal € 5.747,72  voor de kleinste inwonersklasse en maximaal € 10.325,86 bruto voor de grootste klasse.

Voorstel

Het college wil bij Gedeputeerde Staten het voorstel tot opclassificatie indienen. In principe gaat het om de raadsperiode 2010 tot 2014, maar het loon van de burgemeester blijft gedurende zijn totale ambtstermijn gelijk. Er wordt nog gekeken of dezelfde regeling ook ingevoerd moet worden voor de periode van 2014 tot 2018. Mocht dat het geval zijn dan zal de provincie de discussie landelijk voeren over het salaris van bestuurders in krimpregio’s.

Raming

In principe zorgt dit niet voor extra kosten voor de gemeente, omdat die er in de meerjarenraming van uit was gegaan dat de bezoldigingen hetzelfde bleven. Op 27 september vergadert de raad over het voorstel.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

spiedend oogje
Ik vermoed dat dit voornemen WEL leidt tot extra kosten, immers de de rijksvergoeding voor bestuurders, is afgestemd op de inwonersaantallen.

Natuurlijk is dit niet zichtbaar, omdat het niet geoormerkt geld in de algemene uitkering is. Het zit versleuteld in de grote pot.

Kies aub voor een burgemeester die het wil doen voor het salaris dat er voor staat.......
Maarten
Ik zie niet waarom een burgemeester af kan wijken van wetgeving. Het college geeft hiermee een verkeerd signaal af dat zij de wet naar eigen interpretatie in kan vullen.
Niek / jurist
500 euro bruto is dus 200 euro netto.

Deze burgemeester vindt dat zo'n groot probleem dat hij er zijn nek voor uitsteekt en het college voor zijn standpunt heeft weten te winnen. Dit gaat hem zijn kop kosten want het is ongepast. Dit pikt de bevolking niet.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zo houdt pluche zich wel op het pluche!
Janssen / Boekhouder
Niet zolang geleden stond in BB dat de overheid wetgeving had gemaakt, om zorg te dragen dat de overheid zich aan de wet hield. Ik wist niet of ik hierom moest lachen of huilen. Uiteindelijk het laatste, want ik ben een belastingbetaler.

Een krimpende bevolking en het resultaat is dat de bestuurslonen achteruit gaan. Wat doen deze hoge heren?

- de begroting wordt niet aangepast

- een apart voorstel om, als nog tegen de regels in, het loon in stand te houden. Waarschijnlijk zal de rest van het bestuur (wethouders) straks ook geconfronteerd worden met een lager salaris. Misschien daarom ook de steun van de rest van het bestuur voor de burgemeester.

Ik ben benieuwd hoe het personeel gaat reageren als zij minder krijgen als gevolg van minder inwoners. Laten wij eerlijk wezen, dit gedrag zie je vaker bij bestuursleden. Inholland, Vestia, banken etc.

Het bovenstaande artikel is voor mij gewoon een extra argument om de overheid heeeeel klein te houden. Of krijg ik nu ook de mogelijk om andere eisen stellen als de uitkomst van een wet mij niet bevalt?
Jan
"Daarbij hoort een daling van de bezoldiging van burgemeesters, wethouders en raadsleden. "



Het is wel duidelijk, als de burgemeester een hogere bezoldiging gaat ontvangen, dan volgen vanzelf de wethouders en raadsleden, want voor hun is het natuurlijk ook ‘onbillijk’ om minder te verdienen.
Advertentie