of 59345 LinkedIn

Rijk moet aantrekkelijkere werkgever worden

De rijksoverheid wil de komende jaren een aantrekkelijkere werkgever worden voor huidige en potentiële werknemers. Hoewel het rijk volgens minister Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) goed scoort als werkgever in arbeidsmarktonderzoeken, komen er de komende jaren enkele ontwikkelingen aan die voor problemen kunnen zorgen. Ollongren formuleert daarom zeven focuspunten voor het nieuwe strategische personeelsbeleid.

De rijksoverheid wil de komende jaren een aantrekkelijkere werkgever worden voor huidige en potentiële werknemers. Hoewel het rijk volgens minister Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) goed scoort als werkgever in arbeidsmarktonderzoeken, komen er de komende jaren enkele ontwikkelingen aan die voor problemen kunnen zorgen. Dat schrijft Ollongren in het nieuwe strategische personeelsbeleid waar het kabinet vrijdag mee instemde.

Komende jaren

‘De arbeidsmarkt trekt steeds verder aan, waardoor het de komende jaren lastiger wordt talent aan te trekken’, schrijft de minister. ‘Tegelijkertijd vergrijst het rijk, is er meer vraag naar werknemers in hogere schalen, wordt de samenleving steeds diverser en wordt het steeds moeilijker ict’ers aan te trekken.’

 

Ict

Het personeelsbeleid wat betreft ict’ers is al jaren een probleem voor de rijksoverheid. ‘Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van goede ict’ers vormt een grote uitdaging’, staat in een onderzoeksrapport uit november 2017. De verwachting is dat de komende jaren, als gevolg van het toenemende belang van ict en het vergrijzen van het huidige personeelsbestand, de vraag naar ict’ers alleen maar zal toenemen.

 

Het plan

De minister formuleert zeven focuspunten die met elkaar samenhangen, om het rijk als een aantrekkelijkere werkgever neer te zetten. Zoals bijvoorbeeld meer flexibiliteit en diversiteit. ‘Meer variatie in visies en oplossingen resulteert in meer creativiteit en innovatie en betere resultaten.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
In tijden van hoog conjunctuur moet een Overheid juist minder investeren (=minder werk/arbeid) en derhalve minder arbeidsplaatsen claimen. Bovendien is van het creëren van een zgn. Compacte Overheid (uitvoering vorige regeerakkoord!!!) bij het Rijk zelf weinig terecht gekomen (denk ook aan 3 D domein). Hoogtijd voor een grondige evaluatie van BiZa op dat onderdeel van de publieke sector, nu de vraag naar steeds meer nieuwe werknemers bij de private sector in hoog tempo toeneemt.
Door Gerben op
En nu betaalt de overheid de dubbele rekening van het jarenlang niet thuis geven als er een fatsoenlijke loonontwikkeling werd voorgesteld.

Het jarenlang kaal plukken, bashen en kort houden van de ambtenaren werpt zijn wrange vruchten af zoals eerder al was voorspeld.

Lees nergens welke les hieruit is geleerd, dan wel wat dit bestuurlijk onvermogen nu de belastingbetaler extra kost!

De overheid in brede zin is geen betrouwbare laat staan een moderne werkgever en dat beseffen de "talenten" maar al te goed!
Door Wottsjer (Watcher) op
Het Rijk trekt zich op alle fronten zo veel mogelijk terug en laat alles interessants en alles wat moeilijk is over aan provincies, gemeenten maatschappelijke organisaties.
Is het dan vreemd als mensen bij zo'n 'wij zijn er niet van' club niet willen werken? En zou het helpen als het ambtenaartje bashen dat tot in de tweede Kamer en tot in hoge kringen van regeringspartijen nog steeds zo 'en vogue' is, eens wat zou worden teruggenomen? Als bazen belang uitstralen, zijn er genoeg mensen die willen meewerken en hun schouders er onder willen zetten. De trap wordt van boven schoongeveegd, inderdaad.
Door p op
Vorm volgt functie, tenminste als je daar voor durft te betalen (en de eigen bestuursstructuren op de kop durft te zetten).
Door Hilde op
7 jaar op de nullijn.
Vind je het gek dat het personeel wegloopt, met name ICT-ers.

7 jaar lang een vacaturestop.
Vind je het gek dat het personeelsbestand vergrijst.

En dan nu 7 focuspunten van minister Ollongren.
Vind je het gek dat dit niks wordt.