Advertentie
carrière / Nieuws

Ontslag ex-topambtenaar Ait-Taleb terecht

De voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb heeft in de zomer van 2017 terecht strafontslag gekregen. Volgens de rechtbank Amsterdam heeft de vrouw in elk geval de schijn van belangenverstrengeling laten ontstaan door met een zakelijke relatie ook een privérelatie te onderhouden.

21 juni 2019
Onderzoek
Shutterstock

De voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb heeft in de zomer van 2017 terecht strafontslag gekregen. Volgens de rechtbank Amsterdam heeft de vrouw in elk geval de schijn van belangenverstrengeling laten ontstaan door met een zakelijke relatie ook een privérelatie te onderhouden.

Opdrachten gegund aan relatie

Ait-Taleb werkte bij de gemeente als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie. Ze kreeg ontslag omdat ze volgens de gemeente diverse opdrachten gunde aan een persoon met wie zij een relatie zou hebben gehad. Het ontslag leidde tot veel onrust over de antiradicaliseringsaanpak in de hoofdstad. De vrouw heeft toegegeven dat zij en de man in kwestie, Said J., elkaar 'leuk' vonden, maar dat het nooit tot een relatie is gekomen en dat ze altijd in haar werk zakelijk contact hadden.

Professionele distantie

Volgens de rechtbank kan in het midden blijven of het ging om een liefdesrelatie. Duidelijk is wel dat de twee zakelijk en privé met elkaar omgingen en dat er geen sprake was van 'professionele distantie die van een ambtenaar op de positie van eiseres mag worden verwacht, ook als zij intensief en onder druk met elkaar samenwerkten', staat in het vonnis. De rechter weegt ook mee dat Ait-Taleb haar persoonlijke relatie met de man niet heeft gemeld bij haar leidinggevende.

Strafzaak

Tijdens de zitting zei ze dat ze nooit de intentie heeft gehad om wie dan ook te benadelen. Ait-Taleb meende dat haar zaak werd neergezet 'alsof ze een IS-leider te pakken hadden gekregen'. Achteraf, concludeerde ze, hadden er meer reflectiemomenten moeten zijn. Haar advocaat zei tijdens de zitting dat een sanctie of overplaatsing beter op zijn plek was geweest. Tegen Ait-Taleb en Said J. loopt ook nog een strafzaak over het vervalsen van facturen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Burger
Nu de rest van haar vriendenclubje nog.
Hoekstra / Ambtenaar
Kan een jurist mij uitleggen of zoiets in de privste sector ook grond is voor iets vergrlijkbaars als strafontslag? Even los de rimram rondom radicalisering en dergelijke.
Paul / projectleider
@De Vries, natuurlijk heb je als bedrijf meer ruimte om zaken te doen. Maar veel bedrijven hebben inkoopregels waar dit soort dingen niet kan/mag. En niet voldoen aan dat soort regels kan leiden tot ontslag.
Hoekstra / Ambtenaar
@p.: het is dus geen algemeen geldende grond voor strafontslag: de schijn van belangenverstrengeling doordat privé en zakelijke contacten niet gescheiden blijven. Zoals in het vonnis staat: 'professionele distantie die van een ambtenaar op de positie van eiseres mag worden verwacht' is niet in acht genomen. Dit geldt dus ongeacht de interne regels van een publiek orgaan voor alle ambtenaren. Maar: wordt van niet-ambtenaren ook 'professionele distantie' verwacht zonder dat dat vastgelegd is in interne inkoopregels bijvoorbeeld? Want dat laatste hoeft bij ambtenaren dus niet.Wie weet hierop een antwoord?
Advertentie