Advertentie
carrière / Nieuws

Kwestie Maasdriel eindigt in stijl

Een jonge wolf tussen oude vossen. Zo voelde het Maasdrielse D66-raadslid Tom van Engelen zich donderdagavond en waarschijnlijk al langer. ‘Oude wonden maken stinkende heelmeesters’ past ook bij de Maasdrielse kwestie. Voor 'het circus' begon kreeg Peter de Vries (CDA) het woord. Hij beloofde tijdens zijn wethouderschap geen bouwvergunning aan te vragen. Er volgden moties, waaronder twee moties van wantrouwen. Maar alleen de motie ‘streep eronder’ werd aangenomen.

13 juni 2020
wolf.jpg

Een jonge wolf tussen oude vossen. Zo voelde het Maasdrielse D66-raadslid Tom van Engelen zich donderdagavond en waarschijnlijk al langer. ‘Oude wonden maken stinkende heelmeesters’ past ook bij de Maasdrielse kwestie. Voor 'het circus' begon kreeg Peter de Vries (CDA) het woord. Hij beloofde tijdens zijn wethouderschap geen bouwvergunning aan te vragen. Elke partij diende daarna een motie in. Er volgden zelfs twee moties van wantrouwen. Maar alleen de motie ‘streep eronder’ werd aangenomen.

Burger van Maasdriel
Hoewel ze eerst niet op de agenda van de raadsvergadering in Maasdriel stonden, waren ze daar tijdens het vaststellen van de agenda ineens wel als agendapunten: de aangekondigde moties van PvdA/GroenLinks en VVD. En als toetje een motie van D66 die hetzelfde beoogde als de motie van PvdA/GroenLinks, maar dan na minder stevige overwegingen. Bij het behandelen van de punten aangekomen kreeg CDA-wethouder Peter de Vries, de persoon waaromheen al het gedoe was begonnen, het woord. ‘Als burger van Maasdriel met een stuk land had ik in 2013 een gesprek op het gemeentehuis met de vraag of ik daarop een huis kon bouwen.’ De Vries gaf toe dat hij gezien alle commotie beter aan had gedaan zijn wens in een eerder stadium nadrukkelijker kenbaar te maken. De wens om een huis te bouwen heeft hij nog steeds, maar hij beloofde geen bouwvergunning aan te vragen tijdens zijn wethouderschap ‘om alle schijn te voorkomen’.

Anderhalf jaar te laat
Fractievoorzitter Kees van Drunen van PvdA/GroenLinks wees erop dat het besluit om de plangrens te verleggen, zodat het hele perceel van De Vries binnen de bebouwde kom kwam te liggen zonder ratio is genomen en ook niet is gemotiveerd met ruimtelijke afwegingen. ‘Het is alleen gevraagd en dus gegeven.’ Daarop dient hij zijn motie in. D66-raadslid Tom van Engelen kan zich vinden in het verzoek van de motie om de plangrensverlegging terug te draaien, maar vindt de overwegingen van Van Drunen te gekleurd en kan de motie dus niet steunen. De woorden van De Vries komen voor hem anderhalf jaar te laat en ook pas na een moreel appel. ‘Waarom nu pas de angel eruit halen?’ In zijn motie krijgt De Vries drie maanden om de ratio voor de plangrensverlegging aan te tonen. Als dat niet lukt, dan mag het college ‘de janboel’ opruimen, oftewel: besluit terugdraaien en deel uit laten maken van een reparatieplan.

Streep eronder
Beide moties worden verworpen. Die van Van Drunen krijgt alleen steun van de VVD en die van Van Engelen krijgt alleen maar steun van hemzelf. Maar dan is de VVD zelf aan de beurt. Zij vragen om een raadsonderzoek om te achterhalen hoe de contacten zijn verlopen met een oud-ambtenaar die verschillende verklaringen lijkt te hebben afgelegd. Het gaat in deze om het integer handelen van Van Drunen en burgemeester Henny van Kooten. Coalitiepartijen CDA en Samen Sterk Maasdriel (SSM) steunen de motie niet en D66 heeft niet de illusie dat de waarheid boven zal komen. ‘Tijdverspilling.’ De motie wordt derhalve verworpen. SSM komt op haar beurt met een motie: streep eronder. De motie zegt wat hij bedoelt en wordt met steun van het CDA aangenomen. Even daarvoor heeft Van Drunen echter twee moties van wantrouwen aangekondigd: één tegen wethouder De Vries en één tegen burgemeester Van Kooten. Van Drunen stelt dat de pogingen van zijn partij en de VVD om ‘de raad op het rechte spoor te brengen’ zijn mislukt en het tijd is om conclusies te trekken. Het doet Van Engelen verzuchten dat ‘het circus weer begonnen is’.

'Ik denk aan 2010'
Maar hij steunt de motie van SSM ook niet, want hij vindt dat het feit dat ‘de ratio ontbreekt’ bij het eerdergenoemde besluit voor plangrensverlegging ‘raakt ondergesneeuwd’. Na het voorlezen van de moties van wantrouwen, die beide alleen worden gesteund door VVD en PvdA/GroenLinks, stelt Van Engelen zich een jonge wolf tussen oude vossen te voelen. Hij spreekt van twee ‘showmoties’ en zet  zijn naam er dan ook niet onder. Hij doet een pleidooi voor meer vrouwen in de politiek en minder ego’s in de politiek. Tegen Maasdrielse jongeren zegt hij: ‘Zoek een partij waarmee je constructief verder kunt.’ CDA-raadslid Van Boxtel spreekt over ‘kinderen in de snoepwinkel die hun zin niet krijgen’. Volgens hem zijn de insinuaties, onjuistheden en onwaarheden over mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de gemeenschap van Maasdriel alleen bedoeld om mensen te beschadigen. ‘De burgemeester wordt op handen gedragen en dan wordt hij zo neergezet. Ik denk aan 2010 en dat zegt genoeg. Dit is een schandalige vertoning.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Wordt vervolgd....
Advertentie