of 59250 LinkedIn

Kamer wil dat Blok impasse in cao-conflict doorbreekt

De Tweede Kamer vindt dat minister Stef Blok meer moet doen om uit de impasse met de vakbonden voor overheidspersoneel te komen. Blok en de bonden onderhandelen al twee maanden niet meer met elkaar.
5 reacties

De Tweede Kamer vindt dat minister Stef Blok meer moet doen om uit de impasse met de vakbonden voor overheidspersoneel te komen. Blok en de bonden onderhandelen al twee maanden niet meer met elkaar.

Belediging
De Kamer bemoeide zich hier de afgelopen tijd meermalen mee, maar zonder resultaat. Blok herhaalt dat hij graag wil praten met de vakbonden, maar dat die weigeren aan tafel te komen. De vakbonden eisen dat Blok eerst de rijksambtenaren na vier jaar nullijn een fatsoenlijk bod doet. Wat er lag was 'een belediging'.

Grijsgedraaide groef
Vrijwel de gehele Kamer maakt zich zorgen over de impasse. Partijen als de SP, de ChristenUnie en het CDA leggen de schuld bij Blok, maar ook regeringspartij de PvdA wil meer actie van de minister. Die moet uit zijn 'grijsgedraaide groef' komen. In de Kamer werd gesuggereerd een bemiddelaar aan te stellen, maar Blok zei daar niks van te verwachten.

Over bodem schrapen

Hij zei dat de bonden substantieel extra geld willen, dat hij niet heeft. 'Ik ben altijd bereid over de bodem van de schatkist te schrapen, maar die is al in zicht en er zijn nog meer wensen', zei Blok. Hij kan mogelijk wel geld vinden als de bonden instemmen met het moderniseren van de arbeidsvoorwaarden.

Lastenverlichting
Arie Slob van de ChristenUnie zal donderdag Blok in een motie oproepen meer te doen om toch uit de impasse met de bonden te komen. Blok zou wellicht in het kabinet kunnen bespreken of er meer geld vrijgemaakt kan worden. Volgens Gerard Schouw van D66 verjubelt het kabinet 5 miljard euro aan lastenverlichting, dus moet er ook wel wat te vinden zijn voor de cao voor de rijksambtenaren.

Vier jaar nullijn
De 120.000 rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder nieuwe cao. De bonden eisten na vier jaar nullijn tot nu toe zonder succes dat Blok met een salarisverhoging van 3 procent over de brug komt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
@Gerben:
Er bestaat een gerede kans dat Nederland, dankzij de politiek, over een paar jaar bijna geen ambtenaren meer kent omdat de ambtenarenstatus dan is afgeschaft.
(Nog zo'n goed voorbeeld van hoe de politiek 'denkt'...)
Door Gerben op
De bonden dienen te streven naar een landelijk collectief van alle overheidslagen. En bovendien zijn we als het op staken aankomt als ambtenaren nog veel te soft.
Door Eline op
Minister Blok heeft een heel platte agenda, nl. het verkleinen van de rijksoverheid. Hij heeft dus geen enkele behoefte om met de bonden tot overeenstemming te komen. De nullijn is bedoeld om ambtenaren te stimuleren de rijksdienst te verlaten. De bonden zouden er beter aan doen om wel het gesprek met Blok te blijven aangaan. Op dit moment helpen ze hem nl. zijn beleid te realiseren.
Door Hoekstra (adviseur in overheidsdienst) op
Na jaren van zinloze 'onderhandelingen' moeten de bonden gewoon stoppen. Ambtenaren zullen dan na een paar jaar wel merken wat dat voor nadelen heeft. Of niet. De werkgever doet er waarschijnlijk nog veel langer over maar dat is zijn probleem. Men wil kennelijk ambtenaren met een Oosteuropese toewijding en loyaliteit. Stoppen met deze toneelstukjes waardoor de schijn opgehouden wordt dat de Nederlandse overheid zijn eigen werknemers serieus neemt.
Door doeterniettoe (-) op
Blok liegt, of Rutte liegt.
Of beiden.

Maar de ambtenaren kunnen een salarisverhoging simpelweg vergeten. Het enige wat mogelijk is, is het inruilen van bestaand geld tegen nieuw geld en dat is dus geen verbetering.
De bonden zouden er goed aan doen om overheids- en bedrijfsbreed acties te gaan ondernemen. Leg alles maar plat, of op zijn minst het Binnenhof.
Als de politiek niet wil betalen voor het werk dat ze zelf bedenken, dan wordt het ook niet uitgevoerd.