Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenten wacht een krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt slaat toe, ook bij gemeenten. Het aantal openstaande vacatures neemt snel toe. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten van het A+O fonds.

15 juni 2018
Leeg kantoor

De krapte op de arbeidsmarkt slaat toe, ook bij gemeenten. Het aantal openstaande vacatures neemt snel toe. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten van het A+O fonds.

Meer personeel

Bij de 388 Nederlandse gemeenten werkten op 31 december 2017 een totaal van 160.180 personen. Voor de meeste gemeenten betekent dat een groei ten opzichte van het jaar daarvoor. Die groei is voornamelijk toe te schrijven aan het ontstaan van nieuwe taken en rollen bij de gemeenten, mede als gevolg van de decentralisaties. Een meerderheid van de gemeenten verwacht dan ook dat deze groei in 2018 doorzet.

Openstaande vacatures

Probleem daarbij is dat er nu al een stijging van het aantal openstaande vacatures is. Dat steeg in 2017 van 3600 naar 4200. Het percentage van deze vacatures dat als moeilijk vervulbaar aangeduid kan worden is 11 procent. Het jaar daarvoor was dat nog 6,5 procent. Het is vooral moeilijk voor gemeenten om aan geschikte kandidaten te komen voor functies in de ICT, ruimtelijke ordening en voor bouwkundige en financiële functies.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd van gemeentepersoneel in 2017 was 48,3 jaar, net zoals in 2015 en 2016. Ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd al drie jaar stabiel blijft, is de samenstelling van het personeelsbestand niet gelijk gebleven. Het aandeel medewerkers ouder dan 60 jaar is namelijk stijgende: in 2017 was dit aandeel 15,9 procent, ten opzichte van 15,3 procent in 2016 en 14,5 procent in 2015. Daarentegen stijgt ook het aandeel medewerkers jonger dan 35 jaar: dit aandeel was in 2017 12,4 procent, vergeleken met 11,3 procent in 2016. Het aandeel medewerkers tussen de 35 en 60 jaar nam juist af in 2017.

Arbeidsmarktcommunicatie

Wel is het moeilijk voor gemeenten om aan jongere ambtenaren te komen. 28 procent van de gemeenten geeft aan problemen te ondervinden bij het aantrekken van jongeren. Bovendien stromen deze jongeren ook weer snel uit. Om toch aan vakbekwame medewerkers te komen zouden gemeenten, volgens de Personeelsmonitor Gemeenten, meer moeten doen aan arbeidsmarktcommunicatie.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robin Naar / Eigenaar Naar Werk
Is toch een mooie en gave tijd, omdat innovatie om de hoek ligt. Mijn uitgangspunt is dat het potentieel van ambtenaren sector overstijgend ingezet moet worden. Hiermee los je een deel van de krapte op.
henk
Ik raad iedereen af bij de gemeente te gaan werken. Slechte arbeidsvoorwaarden, zieke cultuur, en veel externen. Met dank aan de VVD die de overheid ziek heeft gemaakt
Nils Borgesius
Ik zou heel graag aan de slag gaan als gemeenteambtenaar. Ik ben weliswaar niet (heel) jong, maar dat traineeships alleen gericht zijn op pas afgestudeerden maakt het mij erg moeilijk om een carriereswitch te maken. Ik denk dat daar nog wel wat te winnen valt.
Hans / afdelingsmanager
Henk, eens! Of dat nou alleen door de VVD komt, weet ik niet. Heb zelf ook als externe gewerkt; ik vond het echt schokkend om te merken hoe veel mensen er bij overheden rond liepen die totaal irrelevant waren (geworden) voor en in hun organisatie, maar toch maar bleven hangen. Voor iedereen een drama!
Gertjan de Waal / Strategisch adviseur arbeidsmarktcommunicatie
De vergrijzing is al jaren aan de gang. Dat los je niet zomaar op. Toch zie ik voldoende mogelijkheden om aantrekkelijk te worden voor deze doelgroep. Jongeren vinden maatschappelijk relevant werk belangrijk. En als je dat ergens kunt doen dan is het bij een gemeente.
Advertentie