of 61869 LinkedIn

Foute grappen fataal voor ambtenaar

Na de rechtbank constateerde ook de Centrale Raad van Beroep vorige maand zodanig plichtsverzuim dat ontslag terecht was. De ambtenaar vertoonde ‘stelselmatig grensoverschrijdend en intimiderend gedrag’ door ‘het aanstichten van en het actief bijdragen aan een onveilige werksfeer’.

Het wegschieten van stukjes snot naar collega’s is maar een van de redenen voor onvoorwaardelijk ontslag van een Utrechtse ambtenaar die al sinds 1993 in dienst was bij de gemeente. Het definitieve ontslag was in 2017. 

Na de rechtbank constateerde ook de Centrale Raad van Beroep vorige maand zodanig plichtsverzuim dat ontslag terecht was. De ambtenaar vertoonde ‘stelselmatig grensoverschrijdend en intimiderend gedrag’ door ‘het aanstichten van en het actief bijdragen aan een onveilige werksfeer’, zoals het doelbewust negeren van medewerkers die volgens de ambtenaar hadden ‘afgedaan’ en herhaaldelijk vertellen dat mensen vanwege hem waren vertrokken. Daarnaast maakte hij ongepaste opmerkingen richting vrouwen en raakte ze soms ongevraagd aan. Ook maakte hij kleinerende opmerkingen over het uiterlijk van collega’s en liet hij vaak boeren en winden. Verder maakt hij misbruik van ict-middelen van de gemeente Utrecht door veelvuldig grensoverschrijdende foto’s aan collega’s te versturen.

De waslijst is nog veel langer, want de ambtenaar maakte en verspreidde een ‘volstrekt ongepast Sinterklaasgedicht’ over een vrouwelijke collega die zou stinken met als conclusie dat ze maar zelfmoord moest plegen en herschreef en verspreidde een cv van collega, waarover hij vertrouwelijk beschikte, op kwetsende wijze. De Raad ging niet mee in de visie van de ambtenaar dat dit alles was te vatten onder ‘humoristisch gedrag dat paste in de op de afdeling heersende werksfeer’ en vond ook geen willekeur: de ambtenaar had een seniorfunctie (schaal 9), was duidelijk aanstichter van het gedrag en heeft geen zelfinzicht getoond.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
Dit is wel meer dan 'foute grappen'. Ik zou het eerder omschrijven als zwaar grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. Deze persoon hoort niet in een publieke functie thuis. Dat deze ambtenaar zijn gedrag omschrijft als humoristisch en passend in de werksfeer is schokkend. Goede omgang met collega's hoort ook bij de uitoefening van je werk. Vor dit soort gedrag en mensen moet er geen pardon zijn.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Tot voor kort kon je niks met dit soort gasten en konden ze eindeloos blijven doorgaan met alles en iedereen te blijven terroriseren en het werkklimaat te verpesten. Sinds 1 januari 2020 hebben ambtenaren immers eenzelfde rechtsbescherming als niet-ambtenaren en is dit soort jarenlange tirannie niet meer mogelijk.
Door Karel (gepensioneerd ambtenaar) op
opgeruimd staat netjes !