Advertentie
carrière / Nieuws

Brabantse ambtenaren steeds vaker bedreigd

Het succes van de taskforce ondermijnende criminaliteit in Noord-Brabant heeft wel als gevolg dat individuele ambtenaren steeds vaker bedreigd worden.

07 mei 2017

De aanpak van een samenwerkende overheid in Brabant leidt ertoe dat de intimidatie en bedreigingen richting ambtenaren toenemen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs tien Brabantse burgemeesters voor het boek We regelen het zelf wel, dat komende week verschijnt.

Ondermijnende criminaliteit

Sinds 2010 werken politie, justitie, Belastingdienst en gemeenten samen in een Taskforce, om de ondermijnende criminaliteit in het zuiden aan te pakken. Dat is succesvol, zo zeggen de burgemeesters van Vught, Oosterhout, Breda, Gilze en Rijen, Rucphen, Bernheze, Oss, Tilburg, Helmond en Woensdrecht. Maar het zorgt er wel voor dat medewerkers van gemeenten meer in contact komen met georganiseerde criminaliteit. En daardoor nemen bedreigingen en intimidatie toe, schrijft het NRC.

Kwetsbaar

„Door die integrale overheid zijn ambtenaren soms actief op terreinen waar ze niet voor hebben gekozen”, zegt burgemeester Marieke Moorman van Bernheze in de krant. „Een drugspand verzegelen bijvoorbeeld, dat komt steeds meer bij ambtenaren terecht.” Haar collega Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen: „Onze jongens en meisjes lopen voorop en zijn het meest kwetsbaar. Ze kunnen langs van het voetbalveld zomaar naast degene staan bij wie ze de dag eerder een inval hebben gedaan.”
 
Angst 

De Brabantse bestuurders wijzen op het gevaar dat ambtenaren niet meer optreden. „Ik voel de angst van mijn ambtenaren”, zegt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen. „Soms durven ze zelfs geen aangifte te doen. In een kleine gemeente kan ‘ik weet waar je woont’ heel letterlijk worden genomen .”

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
De burgemeesters constateren dus een probleem. Dan is de volgende vraag: Wat gaan de dames en heren bestuurders doen om dat probleem op te lossen?
Klaas Jan
De burgemeester moet maar eens naar zijn eigen personeel kijken en er vooral op letten en er over praten met de overheid dat lijkt me een goed plan goed voorbeeld volgt.
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/05/je-denkt-di …



Een interview waarin de spijker op z'n kop wordt geslagen. De gevolgen van bedreigingen doen sluipend hun intrede. En probeer daarna nog maar eens de relatie tussen het ziekteverzuim en de "gestapelde dreigementen" aan te tonen. De reacties op het bericht tot nu toe tenderen ook naar een "eigen schuld, dikke bult" redenatie. Een redenatie die het onderzoeken meer dan waard is.
Advertentie