of 58952 LinkedIn

Bepalen eigen werktijd goed voor motivatie

Uit het onderzoek van Hylco Nijp wordt duidelijk dat werktijdcontrole vaak samengaat met positieve gezondheidsuitkomsten, bijvoorbeeld een lagere vermoeidheid of minder stress, een betere werk-privé balans en een hogere motivatie of werktevredenheid.

Werknemers die hun werktijden flexibel kunnen indelen, hebben minder stress en zijn gemotiveerder voor hun werk. Dat blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsycholoog Hylco Nijp van de Radboud Universiteit op 12 december promoveert.

Om werk gezond en tot de hogere pensioenleeftijd leuk te houden, keek promovendus Nijp naar de effecten van autonomie over de eigen werktijden op werk-privé balans, gezondheid en welzijn van medewerkers. Ook deed hij – als eerste – grootschalig interventieonderzoek naar effecten van Het Nieuwe Werken, dat onder meer wordt gekenmerkt door een flinke mate van vrijheid in werktijden, op de medewerker.

Lagere vermoeidheid
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat werktijdcontrole vaak samengaat met positieve gezondheidsuitkomsten, bijvoorbeeld een lagere vermoeidheid of minder stress, een betere werk-privé balans en een hogere motivatie of werktevredenheid. Ook blijkt dat veel medewerkers meer werktijdcontrole wensen dan ze op het moment hebben. Breder invoeren van werktijdcontrole zou daarom positief kunnen bijdragen aan welzijn en motivatie van werknemers, concludeert Nijp.

De uitkomsten bieden volgens de Nijmeegse wetenschapper ondersteuning voor de Wet Flexibel werken. Volgens die uit januari van dit jaar daterende wet mag een medewerker de werkgever altijd vragen om aangepaste werktijden en moet de werkgever dit verzoek afwegen op basis van billijkheid of redelijkheid.

Het Nieuwe Werken
Nijp onderzocht ook de effecten van het meer omvattende Het Nieuwe Werken. Bij Het Nieuwe Werken kunnen medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk werken, en worden hierbij ondersteund door ict-middelen en resultaatgericht werken. Effecten daarvan op motivatie, welzijn of werk-privé balans van medewerkers waren nog niet eerder systematisch en grootschalig onderzocht.

Uit Nijps onderzoek blijkt vooral een stabiel beeld: hij vond geen consistente veranderingen voor het welzijn, werk-privébalans of motivatie van de medewerkers. Nijp adviseert bedrijven om vooraf bij medewerkers te onderzoeken hoeveel behoefte ze hebben aan diverse vormen van werktijdcontrole en werklocatiecontrole en de interventie daarop aan te passen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Carolus (inspecteur) op
De uitkomsten bieden volgens de Nijmeegse wetenschapper ondersteuning voor de Wet Flexibel werken???
Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt?
Door Hans de Vries op
Mooi verhaal. Maar ik mis het (toekomstige) Generatiepact
Door Hendriksen op
Het Nieuwe Werken werkt alleen goed wanneer er geen disbalans is tussen werk en privé. Als bijv. werk stress oplevert ben je gauw geneigd het werk mee te nemen naar huis wat uiteindelijk het probleem alleen vergroot.
Dus er schuil ook een groot gevaar in. Eigen ervaring.
Door Jan op
Wacht maar totdat werk en privé onherroepelijk door elkaar gaan lopen, wat altijd ten koste van de privé tijd gaat. Dan keert de stress wel terug. Zo zie ik nog gebeuren dat weekends en vakantiedagen worden afgeschaft. Je moet gewoon je targets halen. Zie maar wanneer.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!