Advertentie
sociaal / Nieuws

SP wil einde aan werken zonder loon

Met de invoering van de Participatiewet hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om onbetaalde krachten aan het werk te zetten, aldus SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. De initiatiefwet van de SP regelt dat gemeenten moeten toetsen of bij werkzaamheden van bijstandsgerechtigden betaalde banen verloren gaan.

09 oktober 2015

Er moet een einde komen aan het werken zonder loon. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut dient daarvoor vrijdag een initiatiefwetsvoorstel in. Haar voorstel richt zich op het werk waar nu mensen met een bijstand voor worden ingezet terwijl er volgens de SP eigenlijk gewoon een loon zou moeten worden betaald. Het voorstel richt zich niet op vrijwilligerswerk.

Betaalde banen verloren
Met de invoering van de Participatiewet hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om onbetaalde krachten aan het werk te zetten, aldus Karabulut. De initiatiefwet van de SP regelt dat gemeenten moeten toetsen of bij werkzaamheden van bijstandsgerechtigden betaalde banen verloren gaan.

‘Verdringing’
Karabulut: ‘Op dit moment moeten bijstandsgerechtigden in veel gevallen werkzaamheden verrichten die voorheen werden gedaan door iemand die voor dit werk een normaal salaris kreeg. Soms maken gemeenten winst over de rug van bijstandsgerechtigden.’ Dat kan volgens haar worden voorkomen door de te toetsen of er sprake is van 'verdringing'.

Menselijke maat
Karabulut denkt dat werkzoekenden bij het vinden van een baan veel meer gebaat zijn bij individuele begeleiding en scholingsmogelijkheden. ‘Repressie en gratis laten werken is niet het recept voor bestrijding van werkloosheid. De menselijke maat en investeren in echte banen zijn de juiste medicijnen.’

Karabulut verwacht dat een meerderheid van de Tweede Kamer het wetsvoorstel steunt. ‘Alle partijen in de Tweede Kamer zijn tegen verdringing. In 2013 is er zelfs een motie aangenomen die staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt om maatregelen tegen verdringing te nemen. Deze maatregelen zijn tot op heden uitgebleven. Met dit initiatief geven we alsnog uitvoering aan de wens van een meerderheid van de Kamer.’ (ANP)

Afbeelding 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ik
Ik ben door mijn gemeente neergezet met behoud van uitkering bij stichting sent in Babberich. Het is daar niet leuk.
Louis
Het wetsvoorstel van Karabulut is een stapje in de goede richting, maar lost het probleem van de gedwongen tewerkstelling van bijstandsontvangers niet op. Immers, ook al wordt de wet aangenomen dan kan deze praktijk nog gewoon doorgaan waar er geen sprake is van verdringing. Denk aan het papierprikken, het kauwgum van het plaveisel verwijderen of schoonmaken van lantaarnpalen, etc. Er blijven nog voldoende vernederende klusjes over waartoe sadistische gemeenteambtenaren mensen met een uitkering kunnen verplichten. De echte oplossing is het nakomen van art. 4 EVRM waartoe Nederland sowieso verplicht is, maar waarvan Nederlandse bestuurders met een drogredenering beweren dat die niet in het geding is. Stop na meer dan 10 jaar eindelijk eens deze mensenrechtenschending!
Advertentie