Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Al mijn vrienden zijn heel trots op me’

Scholieren uit het speciaal onderwijs leren door de Reiskoffer zelfstandig reizen.

21 april 2024
De reiskoffer foto Apeldoorn
In het midden de wethouder, naast hem Lukas en Jonique, aan de buitenkant de begeleiders.

Lukas en Jonique uit Apeldoorn kunnen weer helemaal zelfstandig naar school reizen. Deze week ontvingen ze uit handen van de wethouder het certificaat van ‘de Reiskoffer’, een organisatie die leerlingen binnen het speciaal onderwijs de juiste vaardigheden leert om uiteindelijk zonder begeleiding naar school en stage te kunnen reizen.

Jurist Omgevingsrecht

Gemeente Horst aan de Maas via Geerts & Partners
Jurist Omgevingsrecht

Coördinerend MT-secretaris

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Coördinerend MT-secretaris

Lukas bezoekt de burgemeester

De vrolijke leerlingen Lukas en Jonique arriveerden om half vijf met hun ouders op het gemeentehuis in Apeldoorn, waar ze werden opvangen door een gezelschap van beleidsambtenaren en medewerkers van de Reiskoffer. Lukas wil eerst even bij de burgemeester langs, dus dat doet hij. Op het gemeentehuis kennen ze hem inmiddels goed.

Vrijwilligers

Ook de vrijwilligers die de afgelopen maanden met de twee scholieren hebben meegereisd waren aanwezig. ‘Ik heb je gemist’, zegt Lukas tegen zijn begeleider. ‘Ik jou ook Lukas’, zegt ze terug. Wethouder Henk van den Berge ontmoet het collectief in de vergaderkamer van B&W. In aan de lange tafel is er voor iedereen taart.

Zelfstandigheid

Lukas en Jonique zitten allebei op het speciaal onderwijs. Veel leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan worden met een busje thuis opgehaald en naar school gebracht. En na schooltijd brengt het busje ze weer thuis. Maar dat kan ook anders, vinden steeds meer gemeenten, ouders, en leerlingen. En alle drie die partijen hebben er ook zichtbaar baat bij.

Personeelstekorten

De gemeenten nu ze steeds vaker worstelt met personeelstekorten in het leerlingenvervoer, en oplopende kosten door reistijden die toenemen. Maar een platte bezuinigingsactie is de beweging om leerlingen zelfstandig te laten reizen niet, benadrukken de aanwezigen. En die indruk wordt ook eigenlijk niet gewekt.

Stage

Dat blijkt ook wanneer de ouders van Jonique en Lukas aan de wethouder vertellen waarom zij zo blij zijn met de Reiskoffer. De organisatie is landelijk actief. Zo vertelt de moeder van Jonique dat het stageadres van haar dochter op een gegeven moment verhuisde. Daardoor viel het buiten de grenzen tot waar de gemeente nog doelgroepenvervoer aanbiedt. Nu Jonique zelf kan reizen kan ze haar stage blijven volgen.

Apps

De vader van Lukas is net zo enthousiast. Ook zijn zoon kan nu zelfstandig naar zijn stage, en is zelfs al helemaal alleen naar het huis van een vriend gereisd. Het scheelt iedereen in het gezin heel veel tijd, en Lukas kan het prima zelf nu hij heeft geleerd hoe het moet. Via de apps van de Reiskoffer krijgen de leerlingen reisinformatie, en kunnen de ouders meekijken waar ze zich bevinden.

IJsje eten

Zo zagen de ouders van Lukas een keer dat hij wel heel lang stilstond op een pleintje langs zijn route naar school. Toen bleek dat hij een ijsje aan het halen was. Het was zo warm, hij moest wel, zei hij toen. ‘Hij heeft precies dezelfde wensen als alle andere jongeren van zijn leeftijd’, zegt zijn vader. ‘En je wil natuurlijk ook dat hij dat soort dingen allemaal zelfstandig kan doen.’

Bezorgde omgeving

Volgens de moeder van Jonique is het soms nog meer een uitdaging om de omgeving daaraan te laten wennen dan Jonique zelf. Een kind met een beperking, die zelfstandig reist, naar het zwembad gaat, of wat drinkt in de stad. Het trekt soms overbezorgde mensen aan. De moeder van Lukas beaamt het. Ze is al twee keer vanuit de trein gebeld door bezorgde mensen die Lukas alleen zagen zitten. Meestal blijft het bij bezorgdheid, maar mensen worden ook wel eens boos.

Moet nog groeien

Voor de gemeente Apeldoorn was het de tweede certificaatuitreiking voor leerlingen die het programma van de Reiskoffer hebben gevolgd. De gemeente wil nog meer jongeren helpen, maar het initiatief moet nog groeien. Qua bekendheid, maar ook het vinden van voldoende (vrijwillige) begeleiders blijft een uitdaging. Wethouder Van den Berge luistert aandachtig naar de leerlingen en hun ouders om te kijken hoe de inzet van de Reiskoffer nog verbeterd kan worden.

Meer bekendheid

Lang niet alle kinderen uit het speciaal onderwijs kunnen zelfstandig reizen. Dus de lessen van de Reiskoffer zijn niet voor iedereen. Maar ook de ouders van Jonique en Lukas kennen uit hun omgeving kinderen die erbij gebaat zouden kunnen zijn. De gemeente mag daarom best meer bekendheid geven aan het initiatief.

Trotse vrienden

Voor Jonique en Lukas betekent de nieuwe kennis nieuwe vrijheid. Ze komen elkaar wel eens tegen in de trein naar school. Jonique moet eerst met de bus en dan met de trein. ‘Maar de trein is maar één halte’, zegt ze zelfverzekerd. Lukas wordt op school als een held ontvangen als hij weer eens helemaal alleen aankomt. ‘Al mijn vrienden zijn heel trots op me’, zegt hij glunderend.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie