Advertentie
sociaal / Nieuws

Hilversum betaalt vrouwen uit slechte opvang terug

De gemeente Hilversum gaat vrouwen terugbetalen die in de slecht vrouwenopvang zaten.

23 oktober 2012

De gemeente Hilversum gaat nog dit jaar aan 24 vrouwen die eerder dit jaar Opvangcentrum Het Gooi in Hilversum moesten verlaten een vergoeding betalen. De vrouwen moesten weg uit de opvang, omdat de voorziening wegens wantoestanden werd gesloten. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente dinsdagmorgen gezegd.

Te hoge bijdrage
Achteraf bleek onder andere dat de vrouwen voor hun verblijf in het centrum een te hoge eigen bijdrage betaalden. De gemeente maakt dat nu goed. De vergoeding per vrouw loopt uiteen van enkele honderden euro's tot 1900 euro. In totaal trekt de gemeente 25.000 euro uit.

Misstanden

De vergoeding is volgens de gemeente ook een tegemoetkoming voor de misstanden waaraan de vrouwen in het centrum zijn blootgesteld. Opvangcentrum Het Gooi, waar slachtoffers van seksueel geweld en mishandeling woonden, kwam in opspraak nadat een aantal vrouwen met hun kinderen wegvluchtte vanwege de slechte leefsituatie in de opvang. Ook waren er klachten over intimidatie. De directie is toen op non-actief gesteld.

Op zoek naar nieuwe opvang

Hilversum is nog op zoek naar een nieuwe opvangplek voor slachtoffers van seksueel geweld en mishandeling. Vrouwen uit de regio worden nu elders in het land gehuisvest.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leni Hoogeboom
Ik hoop dat HvH ook iets kan doen aan de 5 vaste personeelsleden van het opvanghuis. En wel dit: er voor zorgen dat zij GEEN vaste aanstelling houden/krijgen in het nieuw op te zetten opvanghuis in Hilversum. Zij hebben tenslotte jarenlang hun werk op een misselijkmakende manier gedaan, in opdracht van de directie. Ze hadden ook NEE kunnen zeggen en voor de vrouwen op kunnen komen, maar het machtspel wat ze speelden, beviel hun prima. Ik vind dat dit soort mensen helemaal nergens meer zou mogen werken in de zorg.
Karin Walters / Raadslid
Dit is hoe het gelopen is:



Afgelopen april is het "Blijf van mijn Lijf"-huis in Hilversum gesloten.

Op advies van een onderzoekscommissie greep wethouder van der Want in. De vrouwenopvang was een verlopen huis met kleine kamertjes; er werdent eveel vrouwen en kinderen onder te streng regime opgevangen.



Eén ding was niet onderzocht: was de eigen bijdrage die de vrouwen

moesten betalen in lijn met de regels? Hart voor Hilversum heeft dit zelf

diepgravend onderzocht tijdens het zomerreces. Hoe zat de eigen

bijdrage-regeling precies in elkaar in 2011? De heldere conclusie was dat moeders met kinderen teveel moesten betalen voor de vrouwenopvang. Ze hielden te weinig geld over voor eten, drinken en verzorging van hun kinderen en zichzelf.

In de antwoorden op onze schriftelijke vragen gaf wethouder van der Want dit ook toe in september. Maar er gebeurde verder niets!



Daarop heeft Hart voor Hilversum samen met de Christenunie, SP,

Groenlinks, CDA en Partij van Westing de wethouder in de raad opgeroepen het wettelijk teveel betaalde geld terug te laten betalen door de Stichting vrouwenopvang.



De wethouder heeft dit nu geregeld: alle vrouwen, die in 2011 in de

vrouwenopvang verbleven, krijgen geld terug! Het gaat hierbij vaak om

honderden euro's per vrouw. Het hoogste bedrag dat een vrouw terugkrijgt over 2011 is maar liefst 1900 euro! Kunt u zich voorstellen wat dat betekent heeft? Deze vrouw heeft maandenlang een paar honderd euro te kort gehad om haarzelf en haar kinderen fatsoenlijk eten te geven en te kleden!



De wethouder en de Stichting vrouwenopvang hebben nu terecht geld

teruggeven. Dat was wel het minste om deze misstand enigszins te

herstellen.



Hart voor Hilversum blijft zich inzetten voor fatsoenlijk bestuur in

Hilversum. We wensen de vrouwen veel sterkte bij de

verwerkingsbijeenkomst die in november door de gemeente georganiseerd wordt.



Karin Walters

Raadslid Hart voor Hilversum

www.hartvoorhilversum.nl
sharon / ex client
hallo karin dank je wel voor deze uit leg . ben ook zeer blij dat de vrouwen het door hun teveel betaalde bedrag terug krijgen . dit is niet zoals in het artikel een schade vergoeding voor het leed wat ze hebben gehad wil dat even duidelijk stellen het is het teveel betaalde huur wat te veel betaalt is door hun en een hele goede stap in de goede richting dank jullie wel voor al jullie inzet voor de vrouwen
Advertentie