Advertentie

Zeven gemeenten weren geen buitenlanders in coffeeshops

Zeven Nederlandse gemeenten staan nog steeds wietverkoop aan buitenlandse toeristen toe, heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt.

17 oktober 2014

Zeven gemeenten staan nog steeds toe dat buitenlanders wiet kopen in de lokale coffeeshops. Dat is in strijd met het zogeheten ingezetenecriterium, dat begin 2013 in het landelijke gedoogbeleid voor softdrugs is opgenomen. Dat zei minister Ivo Opstelten van (Veiligheid en Justitie) donderdag in de Tweede Kamer. Hij gaat de gemeenten aanspreken om deze bepaling alsnog in hun beleid op te nemen.

Maatwerk is mogelijk
Om welke gemeenten het gaat zei Opstelten niet, maar het zijn kleinere gemeenten die niet in de zuidelijke grensregio's liggen en geen overlast van drugstoerisme hebben. Het criterium is ingevoerd om het drugstoerisme vanuit omringende landen tegen te gaan. Volgens de minister is de maatregel een succes. Handhaving van de maatregel is noodzakelijk, maar kan wel per gemeente verschillen, zei Opstelten. Maatwerk is mogelijk, zoals Amsterdam doet. Daar kunnen coffeeshops niet zomaar alle toeristen weigeren, omdat dit zou leiden tot onrust op straat. De gemeente sluit wel een groot aantal coffeeshops die bijvoorbeeld te dicht bij een school liggen.

Beleid niet veranderd
Opstelten is verder niet van plan om het huidige beleid te veranderen. Ook wil hij geen experimenten toestaan om wietteelt voor coffeeshops te reguleren, waar SP, D66 en GroenLinks op aandringen. Ook de PvdA wil de 'achterdeur' beter regelen. In de Eerste Kamer pleiten PvdA-senatoren juist sterk voor regulering.

Stevig doorzetten
Maar de justitieminister wil er niet aan. Voorop staat voor hem de aanpak van de overlast en van de georganiseerde criminaliteit achter de productie en handel in cannabis. Hij wees erop dat het grootste deel van de teelt (80 procent) bestemd is voor de export en niet naar coffeeshops gaat. Experimenten met teelt bieden geen oplossing voor deze illegale praktijken, zei hij. ,,We moeten consistent blijven en stevig doorzetten. Het gaat al beter, maar het kan nog beter. Veranderingen leiden alleen maar tot onzekerheid.'' (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Ik heb niks tegen zeventig jarigen, maar op een gegeven moment houdt het op. Dan ga je lekker iets voor jezelf doen, met je vrouw naar de bioscoop, schoffelen in je groentetuintje (al is dat ook een niet te winnen strijd tegen ‘weed’) of een leuk reisje maken. Opstelten blijft echter halsstarrig doorgaan op de uitgekozen maar van meet af aan doodlopende weg. Veranderen zou tot onzekerheid leiden. Nou, ezels zijn slimmer, weet je nog Ivo, met die steen? Je ‘war on drugs’ werkt niet, kost honderden manuren aan handhavingsinzet en de criminelen lachen en verdienen zich helemaal gek. Beste Ivo, luister één keer naar de burgervaders en de oppositie in beide Kamers en neem vervolgens afscheid met een voorstel voor een geheel andere aanpak van het drugsbeleid. Een aanpak die de criminelen wél raakt, de politie- en de gemeentelijke handhavers verlost van dweilen met de kraan open, werkgelegenheid creëert én de Staat BTW en accijnsinkomsten oplevert. Dan, verlichte Ivo, heb je toch nog een plaatsje in de geschiedenisboeken verdiend, niet met dat huidige bekrompen gedoe.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Blijkbaar is de overheid in staat om de teelt uitstekend te monitoren en weet daardoor dat 80% geëxporteerd wordt. Dan moet het toch eenvoudig zijn om de zaken aan te pakken? Maar dat is het niet, dus zijn de cijfers afkomstig vanaf een bureau waar iemand cijfers interpreteert, extrapoleert en helaas 'subjectiveert'. De ervaringsdeskundige buiten weet beter. Die ziet dat Amsterdam met het 'maatwerk' is vrijgesteld van de regeling. Omdat het tot teveel onrust op straat zou leiden. Lijkt pragmatisch is meten met twee maten, dat maatwerk.
Kaas !
Het ingezetene-criterium is racisme en zet aan tot haat.
John / Adm. medewerker
Dus, met andere woorden: De buitenlander mag de coffeeshop niet in, tenzij het in Amsterdam is.

De reden hiervoor is ook gemakkelijk te raden: Deze toeristen leveren de ondernemers en de stad Amsterdam geld op. De economie gaat bij Opstelten voor en gelden de rechtsregels niet meer

Wat een hypocriet. Wordt inderdaad tijd, dat hij opstapt.
Advertentie