Advertentie

Ook Limburgse gemeenten de fout in met salarisgrens

Diverse gemeenten nemen maatregelen tegen te hoge beloningen voor topbestuurders van zorginstellingen, maar tot nu toe pakken die meestal niet goed uit. Na Rotterdam, Eindhoven en Tilburg zijn nu ook een aantal Limburgse gemeenten op de vingers getikt. Het is volgens het Ministerie van BZK niet toegestaan om geen zorg meer af te nemen als een topman van een zorginstelling volgens de gemeente een te hoge beloning ontvangt.

08 maart 2017

Diverse gemeenten nemen maatregelen tegen te hoge beloningen voor topbestuurders van zorginstellingen, maar tot nu toe pakken die meestal niet goed uit. Na Den Haag, Eindhoven en Tilburg is nu ook een aantal Limburgse gemeenten op de vingers getikt. Het is volgens het ministerie van BZK namelijk niet toegestaan om geen zorg meer af te nemen als een topman van een zorginstelling volgens de gemeente een te hoge beloning ontvangt.

Wettelijk niet toegestaan

De Limburger meldt dat gemeenten Maastricht, Roermond en Venlo met salarisgrenzen voor topfunctionarissen de regels schenden bij het inkopen van zorg. Zij laten de aanbieders die een hogere beloning aanhouden niet meedoen aan aanbestedingen. Deze maatregel is wettelijk niet toegestaan volgens het ministerie van BZK. In 2014 werd er door de Tweede Kamer een zorgwet gewijzigd die ervoor zorgt dat gemeenten geen eisen kunnen stellen aan de bedrijfsstructuur van zorginstellingen. Tot nu toe is het bij Maastricht, Roermond en Venlo nooit voorgekomen dat zorgaanbieders werden geweigerd vanwege te hoge salarissen van de top. Venlo dreigde wel –met succes- met een boycot als een topman van De Zorggroep zijn salaris niet in zou krimpen.

Andere gemeenten
In diverse gemeenten is dezelfde situatie ontstaan als in Limburg. De gemeente Den Haag werd in mei 2016  teruggeroepen door de Raad van State. Een maatregel van Den Haag, die in 2014 subsidie van 2,5 miljoen met meer dan een ton verlaagde van Brijder Verslavingszorg werd verboden. De RvS oordeelde dat gemeenten geen inkomenspolitiek mogen voeren met zorgsubsidies.  Ook Eindhoven, Tilburg en Heerlen gebruikten maatregelen die wettelijk niet toegestaan zijn.

Rotterdam vreest rechter niet
Rotterdam is onlangs begonnen met het terugeisen van geld van zorginstellingen die hun bestuurders te veel geld hebben uitgekeerd. In totaal moeten zij van de gemeente 60.000 teruggeven. De gemeente denkt niet dat er iets onwettigs gebeurt. Wethouder Hugo de Jonge stelde tegenover het AD dat hij niet vreest voor rechtszaken, omdat de regel in de contracten dat zijn afgesloten met de organisaties is meegenomen. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Met dergelijk wettelijk prutswerk van het Kabinet (VVD/PvdA) kan de zorg weer beter terecht komen in de handen komen van publieke instellingen.
Leva
Het is eigenlijk te gek voor woorden. Den Haag bemoeit zich niet als zorgafhankelijke mensen bezwaar maken als de Wmo indicatie hartstikke krom is.Veranderingen in Wmo beleid kunnen alleen maar via een lange weg horizontaal (CRVB) tot stand komen omdat Den Haag de regie bij de gemeentes legt. Maar kom je aan de salarissen van topbestuurders dan zijn ze er wel als de kippen bij. Het moet goedkoop, maar alleen en nu in de Wmo nog meer in het nadeel van zorggebruikers, want gemeentes willen zo scherp mogelijk inkopen om zorgbudget op te kunnen potten. Hoe zit dat met die marktwerking overigens? Dit kabinet heeft van de zorg een doolhof gemaakt, Hoop dat ze gauw opstappen en niet meer terug komen!
Niels
Ze luisteren nergens meer naar en doen gewoon wat ze zelf willen de autoriteit straft niet eens.
Advertentie