of 59100 LinkedIn

Inwoners tegen herindeling Hoeksche Waard

Een meerderheid van de inwoners van Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk is tegen herindeling met de gemeenten Oud-Beijerland en Strijen tot de gemeente Hoeksche Waard. Dat blijkt uit de burgerpeiling die woensdag is gehouden.

Een meerderheid van de inwoners van Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk is tegen herindeling met de gemeenten Oud-Beijerland en Strijen tot de gemeente Hoeksche Waard. Dat blijkt uit de burgerpeiling die woensdag, samen met de Kamerverkiezingen, is gehouden.

Opkomst

De opkomst voor de burgerpeiling was in de drie gemeenten hoog; evenals het aantal tegenstemmers, zo blijkt uit de donderdag bekend gemaakt resultaten. In Cromstrijen is de tegenstand tegen een fusie met 71,4 procent het hoogst, gevolgd door Binnenmaas met 68,6 procent en Korendijk met 67 procent tegen. Het aantal voorstanders ligt op respectievelijk 28 procent, 30,3 procent en 33 procent. De opkomst lag in de drie gemeenten boven de tachtig procent. In Korendijk was de opkomst met 83,1 procent het grootst.


Provincie

De raden van de drie gemeenten wilden van de inwoners weten hoe zij tegenover de herindeling van de vijf gemeenten tot de gemeente Hoeksche Waard staan. Zij kregen gelijktijdig met de Kamerververkiezingen de vraag voorgelegd of ze voor of tegen herindeling zijn. De herindelingsplannen komen vanuit de provincie. Provinciale Staten hebben recent met het plan van Gedeputeerde Staten ingestemd. De fusie moet op 1 januari 2019 zijn beklonken. Het voorstel ligt nu bij de minister van Binnenlandse Zaken (BZK).


Raad

De raden van de drie gemeenten buigen zich binnenkort over de uitslag van de burgerpeiling. De raad van Cromstrijen doet dat aanstaande dinsdag. Donderdag 30 maart staat de burgerpeiling op de agenda van de gemeenteraad van Binnenmaas. De uitslag wordt naar de Tweede Kamer gestuurd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.