Advertentie

Hoogleraar pleit voor bestuurlijke gedragscode liefdesrelaties

Gemeenten zouden een bestuurlijke gedragscode moeten hebben bij liefdesrelaties op het werk. Daarvoor pleit hoogleraar Muel Kaptein.

15 september 2012

Gemeenten doen er goed aan om een bestuurlijke gedragscode te ontwikkelen voor liefdesaffaires in het gemeentehuis. Dit zegt Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek en Integriteitsmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en partner bij KPMG in Amsterdam in Binnenlands Bestuur.

Rechtlijnig
‘Het is goed dat een gemeente rechtlijnig is in het geval geliefden op de werkvloer van elkaar afhankelijk zijn of met elkaar te maken hebben, of dat nu ambtenaren of bestuurders zijn. Dat heeft niets te maken met de integriteit van de betrokkenen, maar met de indruk die de buitenwacht kan krijgen’, aldus hoogleraar Kapitein.

Buitenechtelijke relatie
Deze zomer kwam wethouder Peter Haagen (VVD) in Pijnacker-Nootdorp in de problemen, na aanhoudende geruchten over een buitenechtelijke relatie met de plaatsvervangend bureauchef van de politie. Een affaire die hij uiteindelijk tegenover de fractievoorzitters moest toegeven, waarna hij zijn portefeuille integrale veiligheid neerlegde. ‘Hoe langer je een relatie geheim houdt, des te kwalijker het wordt. Je bent de regie kwijt als het uitlekt, en dat gebeurt onherroepelijk. Je hebt als publiek figuur niet alleen een geheime relatie maar je hebt die blijkbaar ook verzwegen. Dat laatste wordt je vooral kwalijk genomen; dat eerste niet, want iedereen weet dat liefde en verliefdheid je overkomt. Je bent blijkbaar een bedrieger en op zo’n reputatie zit een bestuurder niet te wachten’, aldus Kaptein.

Affaire niet stil houden
Burgemeester van Alphen aan den Rijn en Bestuurder van het Jaar 2011 Bas Eenhoorn heeft in zijn carrière ‘heel wat verliefdheden de revue zien passeren’, maar ziet niets in een gedragscode. Er zijn al regeltjes genoeg, aldus de prominente VVD’er, die wel snelle openheid van de geliefden bepleit. ‘Het grote probleem is dat de betrokkenen de affaire stil willen houden. Juist dan gaat het mis’, aldus Eenhoorn. 

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
‘Hoe langer je een relatie geheim houdt, des te kwalijker het wordt‘



man, man, man.
Mark
Een echte liberale wethouder dus ....
Mark
Ff Henk het gras voor zijn voeten wegmaaien dus laat ik het maar vast zeggen. Alweer VVD.
irma
@buitenwacht: vreselijk kwalijk hoor, liefdesrelaties! ;-)



De SGP is er niks bij.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Wat 'n gemeier.

Moeten hier geen Europese Richtlijnen voor komen?

Instructies, Aanwijzingen & Normen? Want zélf denken, dat kan toch echt niet meer vandaag-de-dag.



Overigens is één van de kenmerken van een geheime relatie, dat je er over zwijgt.
Sjoerd Visser
Jaloerse mensen bedenken zulke maatregelen. Of mensen die het niet zien zitten dat andere mensen elkaar leren kennen en elkaar lief hebben. Als je trouwens goed kijkt dan zie je elk jaar weer dat een beleid mensONvriendelijker wordt gemaakt...waarvan bovenstaande ook zo'n voorbeeld is. Pas als er onwenselijke dingen op bestuurlijk gebied gebeuren door die 2 geliefden kun je maatregelen nemen. Helaas leven we in een land waar de meesten last hebben van een dwangbuisbeleid en waar de dwangbuis steeds strakker getrokken wordt. Het plezier in het leven van de mensen verdwijnt steeds meer door de overheidsbemoeienissen en door de voortdurende diefstal die men bezuinigingen noemt. Ik denk dat de overheid zich daarover veel drukker moet maken.
Hannes Haganum / kritisch lezer
We leven in een tijd waarin kennelijk alles gecontroleerd en afgedekt moet worden. De kunst van het relativeren en je bewust zijn van je verantwoordlijkheden zijn we kennelijk verleerd. Ook alle banken hadden een afdeling risicomanagement, maar juist door het controlesysteem zijn de rommelhypotheken ontstaan die de financiële wereld aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Een angstig bestuur zonder zelfvertrouwen zal ook steeds meer regels nodig hebben, een zelfbewust bestuur kan het zonder. De betreffende wethouder ken ik persoonlijk en hij heeft in deze kwestie behoorlijk onhandig geopereerd. Daarvoor heeft hij echter zijn verantwoordelijkheid genomen. Gaan we voor zulke gevallen nog meer regelgeving invoeren ? Een burgemeester heeft hierin ook een rol.
gerrie
Iemand die zijn man/vrouw beflikkert is zo ie zo meedogeloos ten opzichte van collega's of personeel. Pas op voor dit soort hufters op de werkvloer. Ze zijn zeer onbetrouwbaar. En voor alle normale verliefde stelletjes op de werkvloer. Ga eens op cursus bij Jack de Wipper.
henk
Een geheime relatie moet kunnen. Zolang het maar geheim blijft
Ernst / ambtenaar
Jullie snappen er allemaal niets van! Integer besturen betekent dat je je aan normen houdt. Die normen moet je met elkaar verkennen. Een belangrijke norm is dat je zonder vooringenomenheid oordeelt. Kan dat nog als je liefje een belang heeft. Nee dus! gewoon een kwestie van beschaving om hieroover iets te willen regelen.
Jan
Uuuhhhh.... moet ik nu al mijn buitenechtelijke relaties melden?!? Ik weet niet zeker of mijn vrouw daar blij mee is...



Maar laten we eerlijk zijn, een goed bestuurder weet wanneer hij iets moet melden en binnen welke kring om integer bezig te zijn bij een prille relatie.

Ik zou liever willen dat er eens iets gedaan werd met een gedragcode voor bestuurders waar het gaat om declaraties voor priveaankopen. Hoe moet het trouwens bij het reguliere bezoek aan m'n vaste prostituee, mag ik die nog wel geheim houden?
M.j. Schreurs / Wethouder RO
Onzin, gedragscode. Alles in regels, doet niets af wat er werkelijk gebeurd. Iedere bestuurder langer dan 1 jaar in dienst als openbaar bestuurder kan weten wat en hoe te handelen als amor toeslaat.

Laten we nu eens niet bij alles in een spasmen slaan en er een regel, protocol of wet voor moet komen.
Advertentie