Advertentie

Haagse sjoemelcultuur: Stiekem kerstpakketten halen

Het was volgens hen onder meer normaal om giften aan te nemen van aannemers die voor de gemeente werkten.

12 september 2015

Bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag heeft jarenlang een cultuur geheerst waar ambtenaren zich niet aan de regels hielden. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen die (oud-)ambtenaren hebben afgelegd in de corruptiezaak van een collega dit jaar. Het was volgens hen onder meer normaal om giften aan te nemen van aannemers die voor de gemeente werkten.

Afdeling Riolering en Waterbeheersing De verklaringen zijn ingezien door het ANP. Ze zijn afgelegd door enkele medewerkers en oud-medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij waren zelf geen verdachten.

Ze zeggen jarenlang van hogerhand opdracht te hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Om uitbetaling voor het einde van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren tot zeker 2012 valse prestatieverklaringen voor werk dat nog helemaal niet door de aannemers was gedaan.

Stiekem kerstpakketten verdelen

Met het aanpakken van giften van aannemers namen ambtenaren het niet zo nauw. 'Er zijn integere collega’s die dat niet hebben gedaan. Maar dat zijn er maar weinig. Ook de directie van Stadsbeheer is op de hoogte van medewerkers die carrière maakten en aardig op het randje zaten van het toelaatbare', aldus één van hen. Dezelfde ambtenaar vertelt: 'Met kerst kregen we altijd kerstpakketten van aannemers. Dat mocht op een gegeven moment niet meer. Wij lieten in een loods min of meer stiekem alle kerstpakketten van de aannemers verzamelen. In de avond kwam iedereen, ook de leidinggevenden, zijn kerstpakket ophalen.'


Administratief gerommel

Op de afdeling werd ook administratief gerommeld. Geoormerkt geld werd uitgegeven voor andere doeleinden. Computers die buiten de ICT-afdeling om werden werden aangeschaft, werden soms op een factuur gezet als 'putranden of wat dan ook'.

Geslachtofferd

Advocaat Derk van den Elzen van de van corruptie verdachte ambtenaar zegt dat zijn cliënt is geslachtofferd. 'Wat hij deed was daar heel normaal. De grens tussen privé en werk was vervaagd. Hij is toen het uitkwam als zondebok aangewezen en achteraf hebben ze hun handen in onschuld gewassen', zegt Van den Elzen. Uit een intern onderzoek kwam enkele jaren geleden echter dat er niets structureel mis was. 'Het hele verhaal is glashard ontkend, terwijl het bekend was op de afdeling dat het niet zo was', benadrukt een van de ambtenaren.

Geen reactie

De gemeente Den Haag reageert niet op de verklaringen van de ambtenaren omdat de zaak in hoger beroep onder de rechter is. Wel laat een woordvoerder weten dat de gemeente goed weet wat er speelt en dat er de afgelopen jaren veel is gedaan aan de 'borging van de integriteit van de ambtenaren'. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Tsja, wat moet je hier nu weer mee, behalve het tot nul gedaalde vertrouwen in deze kluit ambtenaren verder bevriezen? 'Het was heel normaal toen, iedereen deed het' .- en nog wat van die verklaringen komen er langs. Kan het aan hun opvoeding liggen? Hun genen? Het zeeklimaat? Laat ik het er maar op houden dat ik mijn basisvertrouwen in goedwillendheid niet ga verliezen. Maar mijn blik-op-Den-Haag is nu wel flink opgeschud.
hans wieser / senior project/programmamanager
@JaapvV wat ben jij naief. Het gebeurde en gebeurt nog steeds, dat ambtenaren en NIET te vergeten bestuuders rond de jaarwisseling kado's ontvangen. Wat te denken van uitnodigingen voor Sail, KLMopen, voetbalwedstrijden(ook in het buitenland) waar burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en raadsleden geen neen tegen zeggen. Sommigen waren gisteren in de duinen zelfs pontificaal in beeld. Hebben hun kaartje echt niet betaald. Dergelijke evenmenten draaien op de bedrijven die kaartjes opkopen en hun bestuurlijke/ambtelijke relaties een dagje verwennen. En die doen er niet moeilijk over, maar scheppen er juist over op:'dagje golven met relaties' ......
Rex Rotary / Coördinator
@ Fred vB, inderdaad gebeurt dit nog steeds. Sterker nog; we hebben hier een mooie naam voor: "Netwerken".
loek / v.m. jur.medew. gsd
Sjoemen is een stad in Bulgarije. Het heet sjoemelen=rommelen. Dat deze cultuur veelal was voorbehouden, althans bij mijn voormalige gemeente, aan (een deel van) de top van de ambtenaren, enige raadsleden en bestuurders, sterkte mij in de idee dat sjoemelen=netwerken. In mijn 45-jarige loopbaan o.a. bij GAK en gemeente heb ik eenmalig via mijn leidinggevende een fles wijn doorgeleverd gekregen. Misschien vond hij het zelf niet lekker. Integriteit werd bij ons strak de hand aan gehouden en m.i. terecht.
Pieter / afdelingshoofd
Integriteit dat ben jezelf, er is niemand die zegt dat al het als; "gebruikelijk", "gewoon", "het systeem" etc. Onzin, neem je eigen verantwoordelijkheid, ook als het gaat om vervullen/oppakken/uitvoeren van opdrachten die ingaan tegen de integriteitbeginselen.



Waar ligt de grens, waar creeren wij een grens? Huldig het standpunt van de nul optie, maar of dat werkbaar is, wie kan het me zeggen?
C. Horsman / burger
De kop boven het artikel alsof het alleen over kerstpakketten zou gaan, is misleidend.

Het gaat over veel meer. Gewoon corruptie. Die praktijk om budgetten op te maken aan het eind van het jaar werkt dit in de hand. Gemeente Den Haag is medeschuldig.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Jongens; toch niet alleen in Den Haag!!!; neem de diverse overheidsonderdelen maar eens echt onder de loep; ambtenaren die in het verre buitenland "gras" gaan bekijken om het hier misschien ook te gaan "invoeren"; captains dinners; relatiegeschenken aan de privédeur; mannetje langs huis om wat ICT-aansluitingen te realiseren; dikke woon-werkvergoedingen en dan nog een auto van de zaak gebruiken; dagvergoedingen terwijl een lunch wordt aangeboden, tankpasgebruik net voor de grens en bij terugkomst voor die buitenlandvakantie. Integriteit zit in de mens en wanneer deze genoeg heeft; sommige lagen hebben nooit genoeg!
Willem van der Vaart
Er wordt hier, vooral door de bijdrage van TIP! (iemand die zijn of haar echte naam kennelijk niet wil of durft te gebruiken), een beeld neergezet van ambtenaren waarvan ik er van overtuigd ben dat het gros van de ambtenaren zich daarin totaal niet herkent. In mijn hele ambtelijke carriere was ik nimmer aanwezig bij een 'captainsdinner', maakte ik nooit een buitenlandse reis, beperkten de relatiegeschenken zich in het totaal tot een wegwerpbalpen en een sleutelhanger met de vermoedelijke waarde van een halve euro, heb ik nooit een ICT mannetje of ander mannetje aan huis gehad voor aansluitingen of voor wat dan ook, ontving ik geen woon-werkvergoeding en heb evenmin een auto van de zaak gehad, laat staan een tankpas. Declaratie van dienstreizen geschiedde op basis van de geldende tarieven voor openbaar vervoer, los van de vraag of daarmee de plaats van bestemming te bereiken was. Ik vrees dat dit de werkelijkheid voor het overgrote deel van de (gemeente)ambtenaren is. Ik durf de stelling aan dat het met de integriteit van het ambtelijk apparaat zo slecht nog niet gesteld is. Uitzonderingen zul je altijd houden, maar in het beeld dat, nota bene, een (zelfbenoemd?) imagospecialist schetst herken ik het Nederlandse ambtenarenapparaat niet.
Pierre
Waar rook is, is vuur. Er zal in Den Haag heus wel iets aan de hand zijn, maar wat ik niet begrijp is dat dit alleen voor ambtenaren niet oke zou zijn.

Potjes golfen of uitgebreid eten met relaties in de private sector voor rekening van 1 partij beinvloedt evengoed zakelijke keuzes. Een beetje rotzooien met factuurdata gebeurt vooral in het bedrijfsleven.

Waarom zou door een ambtenaar wat cadeaus, uitjes betreft weer een soort heilig boontje rol moeten worden vervuld, terwijl het salaris ook al lager is. Vindt het goed voor iedereen of verbiedt het voor iedereen. Ambtenaren moeten een afspiegeling zijn van de maatschappij en dezelfde rechten en plichten krijgen? Hanteer dan overal dezelfde fatsoensnormen.


En dat tanken bij de grens waar Tip naar verwijst is helemaal een voorbeeld van "foute cultuur" in vooral de private sector.
Nog een voorbeeld. Koop nu een BMW ,want volgend jaar heeft u hogere bijtelling, is een reclameboodschap. Zakelijk gezien (vanuit belang bedrijf zelf ) zou een inkomstenbelastingeffect voor een werknemer/ directeur in loondienst minder relevant moeten zijn, maar de werkelijkheid is vaak anders...
Advertentie