Advertentie

Gemeenten betrekken burgers bij lokaal bestuur

94 procent van alle gemeenten heeft initiatieven gericht op actieve deelname van burgers aan het lokale bestuur en het versterken van de sociale samenhang.

31 oktober 2014

Vrijwel alle gemeenten in Nederland proberen actief de burger te betrekken bij het lokaal bestuur. Dat blijkt uit de Staat van het Bestuur die minister Ronald Plasterk (BZK, PvdA)  naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ondersteuning
94 procent van alle gemeenten heeft initiatieven gericht op actieve deelname van burgers aan het lokale bestuur en het versterken van de sociale samenhang. In 87 procent van de gemeenten vragen burgers het gemeentebestuur om ondersteuning bij burgerinitiatieven. Veel gemeenten proberen hun werkwijze en organisatie hierop aan te passen en het contact tussen burger en overheid anders te organiseren.

Goed voor de democratie
Minister Plasterk is blij met zoveel burgerparticipatie. ‘Het is prachtig als mensen zelf invulling willen geven aan hun leefomgeving. Dat is goed voor de democratie. Het zal soms aanpassingen vergen van  gemeenten, in hun organisatie en werkwijze. Veel gemeenten maken daar al werk van. Ik wil deze ontwikkeling steunen waar het maar kan.’

Wettelijke regels
Voor het eind van dit jaar stuurt Plasterk de Agenda Lokale Democratie naar de Tweede Kamer. Daarin komt hij onder andere met concrete plannen voor steun aan burgerinitiatieven. Daarnaast onderzoekt Plasterk of er wettelijke regels moeten worden aangepast om de werking van de lokale democratie nog verder te bevorderen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Actieve participatie zoals burgerwacht, een veilige samenleving begint op straat.
Pipadekloon / Voorlichter
In de tussentijd bezuinigen de gemeente alle buurtactiviteiten en bewoners initiatieven weg!
Advertentie