Advertentie

Fusiekogel door de kerk

Spijkenisse en Bernisse gaan fuseren. Dit hebben de gemeenteraden deze week besloten. De nieuwe gemeente gaat op 1 januari 2015 van start. Er is een prijsvraag onder de bewoners uitgeschreven voor een nieuwe naam.

28 maart 2013

De gemeenten Bernisse en Spijkenisse gaan fuseren. Per 1 januari 2015 moet de nieuwe gemeente van start gaan. Inwoners mogen een nieuwe namen bedenken.

Besluit in juli

Dat hebben de burgemeesters van beide gemeenten donderdagochtend bekend gemaakt. Via de gemeentelijke websites kunnen inwoners de hele maand april ‘namen droppen’, aldus woordvoerder Ferdinand Fransen van de gemeente Spijkenisse. Een commissie van ‘wijze mannen en vrouwen’ maakt op basis van de inzendingen een selectie van vijf namen. Daarbij wordt geadviseerd welke van die vijf de voorkeur geniet. De gemeenteraden hebben het laatste woord. Het definitieve besluit over een nieuwe naam wordt in juli genomen. De winnaar krijgt 500 euro.

Stemming

De gemeenteraad van Bernisse ging dinsdagavond met tien stemmen voor en vier tegen akkoord met de fusie met Spijkenisse. De raad van Spijkenisse nam woensdagavond een besluit over herindeling: 32 raadsleden stemden voor, twee tegen.

Worsteling

De raad van Bernisse (12.500 inwoners) heeft lang geworsteld met het herindelingsvraagstuk. Enkele kernen van Bernisse zien een fusie met grote broer Spijkenisse (73.000 inwoners) niet zitten. Op verzoek van de raad van Bernisse is daarnaast een ultieme poging gewaagd ook Hellevoetsluis (45.000 inwoners), Westvoorne (17.000) en Brielle (17.000) aan boord te krijgen, zodat er per 2015 één gemeente Voorne-Putten van bijna 165.000 inwoners zou ontstaan. Die drie gemeenten zien dat echter niet zitten.


Getalscriterium niet heilig

Tot slot heeft Bernisse bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) nagevraagd of minister Ronald Plasterk (PvdA) een nieuwe gemeente van 85.500 inwoners acceptabel vindt, gezien de zogeheten ‘100.000-plus’-eis. Inmiddels heeft de minister laten weten dat het getalscriterium van minimaal 100.000 inwoners per gemeenten niet heilig is.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Hier hebben de burgers niet om gevraagd.

Maak de nieuwe naam maar: Ergernisse
Frank van den Hoven / Redacteur
Burgers vragen daar nooit om, Jaap. En de gemeenten zelf vaak ook niet. Logisch vanuit de onderbuik. Niemand heft zijn gemeente graag op,. Vanuit de emotie willen gemeenten en burgers graag hun gemeente zelfstandig zien. Maar heeft men dan wel de 'kracht' om de huidige en toekomstige taken uit te voeren. Kennelijk niet dus. En ook dán zullen wellicht niet alle voorzieningen overeind kunnen blijven. Dat staat nl,. los van herindeling. Ook bij kleine zelfstandige gemeenten wordt het een uitdaging om zwembad, bibliotheek etc open te kunnen houden. Ook dan sta je samen wel degelijk sterker. En... in 1980 wilde bijv. Abbenbroek met zijn 1.300 inwoners ongetwijfeld ook niet opgaan in de gemeente Bernisse. Maar anno nu kunnen we ons toch niet voorstellen dat zo'n dorpje nog een eigen gemeente zou zijn. Taken en de complexiteit daarvan nemen toe dus ook geografisch en maatschappelijk logisch samenhangende grotere gemeenten is dan toch een logische trend.
Frank van den Hoven / Redacteur
Hier vindt men de motivatie van de gemeente Bernisse: http://www.gemeentebernisse.nl/bernisse/incontac …
Kritikus / Geen Hagenees
@ Frank van der Hoven: Je debiteert de gebruikelijke algemene prietpraat, die bestuurders en politici ook bezigen, om deze fusie te verdedigen. Waar is de tijd gebleven dat een journalist onafhankelijk en kritisch was ?



En je verwijzing naar de onderbuik, ach waar hebben we dat meer gehoord ? Meestal een signaal dat de argumenten op zijn.



Maar laat ik je duidelijk maken dat de inwoners van Bernisse met angst en beven de fusie tegemoet zijn. Spijkenisse heeft een financieel wanbeheer gevoerd, deze gemeente stevent in hoog tempo af op een artikel-12 status. En daarvoor mogen wij vanaf 2015 ook bloeden.
Advertentie