Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG wil ombudsman voor zorg in gemeenten

De VNG vreest meer conflictsituaties als gemeenten meer zorgtaken krijgen terwijl er minder budget beschikbaar is. De vereniging wil dat er een bemiddelaar wordt aangesteld.

04 september 2013

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een ombudsman of een andere bemiddelaar voor conflicten tussen burgers en gemeenten over de zorg voor hulpbehoevenden. 

Naar de rechter
Gemeenten hebben minder geld voor deze zorg beschikbaar. Ze zijn daarom bang dat veel familieleden van mensen die hulp nodig hebben, naar de rechter zullen stappen om zorg voor hen af te dwingen. ,,Er zullen meer conflictsituaties komen. Dan zal uiteindelijk de rechter oordelen'', zegt projectleider Bob van der Meijden van de VNG woensdag in de Volkskrant. ,,Daarom zou het goed zijn als er meer instanties zijn waar burgers met hun geschil terecht kunnen.''

Bemiddeling regelen in Wmo
De bemiddeling kan volgens de VNG het best worden geregeld in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het wetsvoorstel hierover gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid geeft in de Volkskrant aan geen reden te zien om de wet hiervoor aan te passen.

Zorgplicht voor familie
In mei pleitten de gemeenten nog voor de mogelijkheid om mensen die langdurige zorg aanvragen, te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de VNG kunnen de gemeenten de bezuinigingen alleen dan halen. Staatssecretaris Van Rijn vindt ook dat burgers op hun sociale netwerk moeten terugvallen, maar hij wil dit niet verplicht stellen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Verontruste ouder / Ouder
Gemeente maken zich terecht zorgen.

Ik wil de eerste gemeente nog zien, die recht op zorg kan weigeren als bijvoorbeeld een kind een doorverwijzing van een huisarts naar een kinderpsychiater heeft . Zo'n gemeente handelt in strijd met internationale verdragen (toegang tot gezondheidszorg) als ze de zorg weigert.

Het overhevelen van de AWBZ-zorg en jeugd-GGZ is slecht doordachte wetgeving en dus een nieuwe goudmijn voor juristen.

Pierre
Natuurlijk worden de gemeenten financieel een ongelooflijk oor aangenaaid. Maar zeg dan, inclusief, VNG, iets heel duidelijks tegen het kabinet: bekijk het even! In plaats van dit kleffe politieke gedraai om elkaar heen. Lokale bestuurders (en VNG) zijn of te laf geworden en/ of ze hebben het vermogen niet om de gevolgen voor hun gemeente te overzien. Wel eens gehoord van wet HOF, van ditzelfde kabinet?
Laat staan dat ze de maatschappelijke! gevolgen van hun verzoek om iedereen te dwingen langdurig voor anderen te zorgen overzien. Iedereen die om zijn ouders of kind geeft helpt volgens mij al, naar ieders eigen mogelijkheden.

Willen gemeenten en VNG nog meer? Moet ik elke dag 40 kilometer naar mijn ouders rijden om ze onder de douche te zetten, dan te laat te komen op het werk en dan te vroeg weg te gaan om eten te koken en te poetsen? Oh nee, ze mochten van de VNG natuurlijk ook een beroep doen op hun vrienden. Tuurlijk, die zijn vaak pas in de 70, dus die koken en poetsen vast wel twee huizen...en anders zegt mijn vrouw toch haar baan op? Of ikzelf? Vindt mijn hypotheekbank vast niet erg. Gewoon huis executeren.

Je kunt maar beter een kind of vijf proberen te fokken om nog enige kans op familiezorg te krijgen wanneer je echt hulpbehoevend bent geworden. Terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw! Maar ik denk dat Rutte cs dat ook aan ziet komen en daarom snel de kinderbijslag wil versoberen?

Over verruiming van euthanasiebeleid heb ik nog niemand gehoord. Prachtige besparing! Als een hulpbehoevende het zelf niet meer ziet zitten, bij gebrek aan hulp? Gratis pilletje van de wethouder zorg? Niet alleen voor ouderen, ook bijv. gehandicapten.( natuurlijk meen ik dit niet)

Ik hoop dat juristen hun messen gaan slijpen en gehakt maken van lokaal zorgbeleid.
Als je slim bent ga je je als gemeente trouwens niet onderscheiden, want dan krijg je geheid op termijn zorgmigratie". Extra kosten!

Dat de zorg goedkoper moet is duidelijk, maar het rijk is zelf nog nooit in staat gebleken daarin verbetering aan te brengen. Ze organiseren hun beschamende onvermogen nu gewoon weg via wetgeving, zonder dat het Parlement lijkt in te grijpen. Laat ze dat nou eerst eens proberen, en zonder dat zorginstellingen en hulpverleners zelf naar de kloten gaan. Zie het FD van 3/9. En als dat pas bewezen is gelukt denk dan nog maar eens aan decentralisatie. Weg met deze plannen!
Pierre
@ DM
Zie advies Raad van State. Klopt dus. Niet dat het bij de minister goed is doorgedrongen...maar misschien wordt dan het Parlement nog net op tijd wakker. Beter ten halve gekeerd...
Peter
Dit wordt natuurlijk ontzettend complex. De bureaucratie en het gevoel van ongelijkheid en onrechtvaardigheid gaat hierdoor toenemen. De uitvoeringskosten zullen zeker stijgen. Er is misschien wel veel kritiek op het CIZ, maar het is in ieder geval op dit moment het best geoliede systeem voor cliënten inclusief klachten- en bezwaarregelingen. Als gemeenten hun arrangementen goed formuleren, net als de beleidsregels van VWS voor de AWBZ nu en dat Wmo-breed aanpakken, en de aanvragen door indicatiestellers a al CIZ laten beoordelen gebeuren er twee zaken. Cliënt krijgt meer rechtvaardigheidsgevoel en de politieke keuzes van gemeenteraad/colleges worden meer helder.Geen verschuivingen naar de ambtenaren als boodschappers, maar naar de plaatselijke politiek met de keuzes die daar worden gemaakt. Handig bv voor de burger bij hun politieke keuzes tijdens verkiezingen.
Govert Apol / Juridisch adviseur / Consultant
Prima idee. Conflicten moeten worden opgelost door er fatsoenlijk, onder leiding van een professionele conflictbemiddelaar, over te praten. Procederen is echt een laatste redmiddel.
Advertentie