VNG wil ombudsman voor zorg in gemeenten
De VNG vreest meer conflictsituaties als gemeenten meer zorgtaken krijgen terwijl er minder budget beschikbaar is. De vereniging wil dat er een bemiddelaar wordt aangesteld.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een ombudsman of een andere bemiddelaar voor conflicten tussen burgers en gemeenten over de zorg voor hulpbehoevenden.
Gemeenten hebben minder geld voor deze zorg beschikbaar. Ze zijn daarom bang dat veel familieleden van mensen die hulp nodig hebben, naar de rechter zullen stappen om zorg voor hen af te dwingen. ,,Er zullen meer conflictsituaties komen. Dan zal uiteindelijk de rechter oordelen'', zegt projectleider Bob van der Meijden van de VNG woensdag in de Volkskrant. ,,Daarom zou het goed zijn als er meer instanties zijn waar burgers met hun geschil terecht kunnen.''
Bemiddeling regelen in Wmo
De bemiddeling kan volgens de VNG het best worden geregeld in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het wetsvoorstel hierover gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid geeft in de Volkskrant aan geen reden te zien om de wet hiervoor aan te passen.
Zorgplicht voor familie
In mei pleitten de gemeenten nog voor de mogelijkheid om mensen die langdurige zorg aanvragen, te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de VNG kunnen de gemeenten de bezuinigingen alleen dan halen. Staatssecretaris Van Rijn vindt ook dat burgers op hun sociale netwerk moeten terugvallen, maar hij wil dit niet verplicht stellen.
Ik wil de eerste gemeente nog zien, die recht op zorg kan weigeren als bijvoorbeeld een kind een doorverwijzing van een huisarts naar een kinderpsychiater heeft . Zo'n gemeente handelt in strijd met internationale verdragen (toegang tot gezondheidszorg) als ze de zorg weigert.
Het overhevelen van de AWBZ-zorg en jeugd-GGZ is slecht doordachte wetgeving en dus een nieuwe goudmijn voor juristen.