Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn laat rechter zijn werk doen en grijpt niet in

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wil nog niet ingrijpen bij gemeenten die de huishoudelijke hulp in strijd met de wet stopzetten of versoberen. Hij is daartoe pas bereid als gemeenten uitspraken van de rechter aan de laars lappen en hun beleid niet aanpassen. Met name het CDA, GroenLinks en PVV vinden dat Van Rijn het niet zo ver moeten laten komen.

02 juli 2015

Tot onvrede van de Kamer gaat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) nog niet ingrijpen bij gemeenten die de huishoudelijke hulp in strijd met de wet stopzetten of versoberen. Hij is daartoe pas bereid als gemeenten uitspraken van de rechter aan de laars lappen en hun beleid niet aanpassen. Met name het CDA, GroenLinks, SP en PVV vinden dat Van Rijn het niet zo ver moeten laten komen.

Aan laars lappen

De Kamer vindt het te gek voor woorden dat zoveel mensen naar de rechter moeten stappen om hun huishoudelijke hulp (terug) te krijgen. ‘Ik erger me kapot aan gemeenten die de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, red) en gerechtelijke uitspraken daarover aan hun laars lappen’, stelde Van Rijns partijgenoot Agnes Wolbert. Hoewel ook zij actie van Van Rijn verwacht, stelde Wolbert dat gemeenteraden hierin hun rol moeten pakken, door hun wethouder te dwingen de wet uit te voeren. Die raden komen daarbij vaak van een koude kermis thuis, stelde Hanke Bruins Slot (CDA) in het debat met Van Rijn over de hausse aan bezwaarschriften tegen stopzetting of versobering van de huishoudelijke hulp. Het debat was aangevraagd na onderzoek en berichtgeving hierover door Binnenlands Bestuur.


Ingrijpen

‘Gemeenten overtreden stelselmatig de wet’, benadrukte Bruins Slot. Zij vindt met een aantal oppositiepartijen dat Van Rijn gemeenten moet dwingen in het gelid te gaan en als dat niet gebeurt, de taak van gemeenten moet overnemen. Zo ver wil Van Rijn niet gaan, zo werd woensdag tijdens het debat duidelijk. Gemeenten die door de rechter worden teruggefloten, passen volgens hem hun beleid aan. ‘Ik zie geen gemeenten die uitspraken van rechters naast zich neerleggen.’ Met name in de uitvoering gaan gemeenten de fout in, zo is hem gebleken. Uit de gerechtelijke uitspraken die tot nu toe zijn gedaan, blijkt dat gemeenten zonder gedegen keukentafelgesprek en zonder te kijken naar persoonlijke omstandigheden op de vingers worden getikt, aldus Van Rijn.


Geen rode draad

In de uitspraken van rechters zit een duidelijk rode draad, stelde Van Rijn. De rechter bevestigt wat er in de Wmo staat: doe zorgvuldig onderzoek en kijk naar de persoonlijke omstandigheden van de zorgbehoevende. In de jurisprudentie zit helemaal geen rode draad, stelde een deel van de Kamer. De Raad voor de Rechtspraak heeft er medio maart op gewezen dat de gevoerde rechtszaken voorlopig geen duidelijkheid geven, bracht Bruins Slot te berde. Het wachten is op uitspraken van de Centrale Raad van Beroep; dat duurt nog minstens een jaar. Van Rijn was echter niet te vermurwen en vindt dat de gemeenteraden en de rechters hun werk moeten doen.

Overleg met VNG

Over het gedegen en volgens de wet uitvoeren van die keukentafelgesprekken gaat de staatssecretaris op aandringen van de Kamer op korte termijn in overleg met gemeentekoepel VNG. ‘Dat kan en moet beter’, aldus Van Rijn. Dit geldt ook over het kenbaar maken aan burgers dat er bezwaar en beroep openstaat tegen aanpassingen in de huishoudelijke hulp. Het is de Kamer een doorn in het oog dat veel gemeenten dat niet doen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lian Roovers
Jammer dat er zo lichtzinnig wordt gedacht over de gang naar de rechter. De impact die dat heeft voor betrokkenen wordt onderschat. Het zijn alleen de mensen die nog een beetje energie hebben die dit kunnen opbrengen, vaak niet primair voor zichzelf (maar voor de hele doelgroep) want hier loop je echt op leeg. Zo leeg dat ook als je je gelijk haalt, je zelf feitelijk niets hebt gewonnen!

Daar is echt onvoldoende aandacht voor!
Jansen
Waar deze regering al snel rept over sancties, houden ze zich bij monde van Van Rijn nu koest. Opmerkelijk! Welke strategie zit hier achter zou je haast denken.
dhr. Perifanes
Er is afgesproken om te decentraliseren. Die wetten zijn door het parlement. Er zijn niet zoveel wettelijke bevoegdheden om gemeenten 'aan te pakken' of geld te korten. We leven nog steeds in een rechtstaat. Je mag je wethouder er ook gewoon op aanspreken lijkt me. Het is duidelijk uit de voorlopige voorzieningen dat je niet zomaar mensen iets mag afpakken zonder naar het individu te kijken of zonder een nette overgangsregeling. Gemeenten zullen van die uitspraken toch wel hun beleid wijzigen lijkt me?
Niels / Onderzoeker
Van Rijn is hier consequent, juist heel goed. Decentraliseren is decentraliseren.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Maar decentralisering behoort niet te leiden tot onnodige verjuridisering.
henk bongers / burger
Oppositie van de Tweede Kamer doe nu eens waar je er voor zit pak van Rijn aan en wat je al lang veel eerder had moeten doen stuur die van Rijn met een motie van wantrouwen naar huis.
alexander / ambtenaar
Dit is inderdaad te gek voor woorden. De juridische kaders zijn inmiddels toch helder. Niet kiezen is bestuurlijke zwakte. Het vertrouwen in politiek zal bij een hoop mensen verder dalen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het zou niet onverstandig zijn geweest als Van Rijn klip en klaar gemeenten, die in de fout zijn gegegaan, had gecorrigeerd. Desnoods via inhouding van rijksvergoeding. Nu dreigt (soms) vanwege aanhoudende bezwaren en beroepen jarenlange onnodige onduidelijkheid over beslissingen te ontstaan. Bovendien leidt een onduidelijke en milde opstelling tegenover foutieve gemeenten tot onnodige verjuridisering van de maatschappij. De juristen en rechterlijke macht varen er wel bij of moeten daar soms arbeidsplaatsen worden gecreëerd?
velthoven / hulpvrager
Of gehandicapten niets anders te doen hebben dan bezwaren beroepen en een gek makende bureaucratie. Als je een crimineel bent!
Advertentie