Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VNG vreest verpaupering door verkoop huurwoningen

VNG vreest voor verpaupering. Het kabinet wil dat woningcorporaties driekwart van hun huurhuizen te koop aanbieden aan huurders.

13 januari 2012

Als de plannen van het kabinet met betrekking tot de woningmarkt doorgaan, zullen woonwijken verpauperen. Dat vreest de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het kabinet wil dat woningcorporaties driekwart van hun huurwoningen verkkopen.

Raad van State
Hoe de plannen van het kabinet er precies uitzien, is nog niet duidelijk. De VNG is teleurgesteld dat ze niet op de hoogte zijn gesteld van het wetsvoorstel dat nu bij de Raad van State ligt voor advies. 'We weten niet precies wat erin staat en dat vinden we niet zo fijn', aldus woordvoerder Liane ter Maat van de VNG. Wel duidelijk is dat het kabinet vindt dat corporaties 75 procent van de woningvoorraad te koop moet aanbieden aan huurders die langer dan een jaar huren.

Samenwerken
Als gemeenten problemen aanpakken in een wijk, gebeurt dat vaak in samenwerking met corporaties. 'Dat spreekt makkelijker af dan wanneer je met allemaal particulieren te maken hebt', aldus Ter Maat. Ook als de kopers een VVE vormen, werkt dat toch niet zo goed als met een corporatie, zo is de vrees. Daarom worden ook met het plegen van groot onderhoud problemen verwacht.

Eigendomsrecht
Ook koepelorganisatie Aedes liet al weten niet blij te zijn met het voorstel van het kabinet. Aedes is voornamelijk verbolgen over het verplichte karakter van de verkoop.  'Als je corporaties verplicht te verkopen, dan tast je hun eigendomsrecht aan', aldus voorzitter Marc Calon op de website. Huurdersvereniging de Woonbond is evenmin enthousiast. Er is in deze tijd geen behoefte aan meer woningen die te koop worden gezet, maar aan meer betaalbare huurwoningen, stelt de Woonbond.

Overgeslagen

De VNG is ook bang dat ze niet alleen overgeslagen wordt bij de totstandkoming van de wet, maar dat gemeenten ook ín het wetsvoorstel vergeten worden. 'We zijn bang dat de gemeenten niet betrokken worden bij de keuze welke huizen verkocht moeten worden', aldus Ter Maat. 'We kunnen alleen maar hopen dat dat meevalt.' De vereniging onderneemt 'zolang het voorstel bij de Raad van State ligt en we dus niet weten wat er precies instaat', geen actie.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hedges / AO/IC medewerker afd. MO
Is het plan wel realistisch? Ik denk dat van die 75% huurders slechts een fractie financieel in staat zou zijn om zo'n te koop aangeboden woning te kunnen betalen. Bovendien: verplicht te koop aanbieden is tot daar aan toe, maar verplicht kopen kan nooit, lijkt mij.
a.a. smits
Veelal zal het lang duren voordat alle woningen zijn verkocht. Probleem is dan juist dat in zo'n gemengde buurt de cohesie wegvalt en dat geeft sociale problemen. Vervolgens kunnen de woningbouwverenigingen die problemen oplossen. Ten slotte zal het kabiner de vermogens van die wbb's gaafromen ten eigen bate of om er de gemeenten mee te paaien.

Kunnen jullie dat rare en rigide codecontrolesysteem niet eens wat intelligenter maken? Daar ontbreekt elke intelligentie in.
Niek / jurist
Wat een wantrouwen in de burger van de VNG en Aedes. Of is het weer zo'n staaltje van proffessionele belangenbehartiging waar je naar van wordt (erger van Vereniging Eigen Huis kan overigens niet maar dit komt dichtbij). Op het eerste gezicht een leuk neoliberaal plan, maar niet anno 2012. Want de bewoners van sociale huurwoningen zullen - mede door de gestegen huurprijzen in de afgelopen 10 jaar - weinig vet op de botten hebben om het huis te kopen. Daarbij komt ook nog dat de banken weinig krediet meer geven (die vertrouwen werkelijk niets en niemand meer). En dat de woningmarkt aan de aanbodzijde al topzwaar is.

Dit idee zal dus helemaal niets oplossen behalve dan dat er een heleboel mensen lucht aan het rondpompen slaan.
Remco
Willen we in deze tijd al die woningen wel op de markt? Zou het niet beter zijn om huurders die zouden willen kopen, te stimuleren om te verhuizen naar een koopwoning? Dat bevordert de doorstroming en helpt misschien de hopeloos vastgelopen woningmarkt weer een beetje vlot te trekken. Wie verzint dit soort dingen?
S. Otter / jurist
Als de woningbouwstichtingen bijna geen woningen in bezit meer hebben dan kunnen die ook worden opgeheven. De verkoop lijkt me in elk geval geen doel op zich...
O. ten Hove
Wat een heerlijk kabinet hebben we. Het lijkt erop dat ze amper weten wat ze doen. Wie wonen er in de huurwoningen. De minder draaghkrachtigen die de woningen niet kunnen kopen wegens te weinig geld. Rutte, een historicus potdomme nog aan toe, herhaalt wat Reagan en Thatcher deden. Een middeklasse van bezitters creëren, wat leidde tot de hypotheekschandalen uit Amerika. Maar Rutte leert er niets van.



En daarnaast wil men een meer flexibilere arbeidskrachten, dus gelegaliseerde armoede. En mensen met een flexcontract krijgen gene hypotheek.



Neen, mijn mening staat vast. We hebben een kabinet van minkukeles zonder visie en erger nog zonder verstand. ga zo door en we hebben straks weer een links kabinet die er wel voor de mensen is.
Ronald / Gemeente ambtenaar
Goed plan die verkoop. Helaas wel een rare tijd. De woning kopen vor de stichtingskosten van destijds min de bouwfraude lijkt mij een goed plan. Dan ook nooit meer het H-woord in de mond nemen uiteraard. Ik zou graag mijn woning willen kopen voor andere woningen (te hoge prijzen) kom ik niet in aanmerking. Zou er nog een koopsubsidie bij kunnen. De miljarden naar andere landen etc. vliegen je om de oren, een leuke subsidie regeling zou dan wel leuk zijn. Ik ben dan een starter.

Kan eindelijk die dingen in mijn huis doen die je anders niet zou doen (aanpassingen etc.)

Heerlijk je eigen (lening) bezit lijkt mij fantastisch.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Gelet op de diversiteit in het veld (de problemen zijn niet overal hetzelfde) lijkt me een algemene verplichting niet verstandig. Overigens kunnen woningbouwverenigingen met de opbrengsten wel weer nieuwe bouwplannen gaan realiseren (goed voor de bouwsector).

Echter, ook hier geldt dat banken nu eindelijk wel weer eens leningen moeten gaan verstrekken. Dat verkoop tot verpaupering leidt is onzin. In Amstelveen wordt het tegendeel bewezen.
Advertentie