Advertentie
sociaal / Nieuws

Minder mensen in schuldsanering

Vorig jaar zijn opnieuw minder mensen in de schuldsanering beland dan het jaar ervoor: 12.350, ruim 1400 minder dan in 2012. Ook zijn er minder aanvragen gedaan om in deze wettelijke regeling (Wsnp) te komen.

07 augustus 2014

Binnen de Wsnp doorlopen mensen maximaal 3 jaar lang een streng saneringstraject om uit de schulden te raken. Het gaat om 17.500 aanvragen, 9 procent minder dan in 2012. Ongeveer een vijfde van de aanvragen wordt afgewezen. Dat blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.


Minnelijke schikking
De daling is te danken aan het feit dat enkele procedures uit de regeling beter worden benut. Daardoor kunnen schuldenkwesties alsnog minnelijk - buiten de rechter om - worden geschikt. De dalende trend was al enkele jaren geleden zichtbaar.


Regionale verschillen

De verschillen in aantallen zijn overigens groot. In een aantal (grotere) steden stijgt het beroep op de sanering juist. In Amsterdam steeg het aantal vorig jaar van 739 naar 813, zo blijkt uit cijfers van het Bureau Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen. Andere  gemeenten voeren een strenger selectiebeleid, waardoor de instroom daalde.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie