Advertentie
sociaal / Nieuws

Klijnsma: Nabestaandenwet mogelijk naar gemeenten

De staatssecretaris zou graag meer maatwerk zien bij het bekijken wat iemand nodig heeft en wanneer een nabestaande terug kan keren op de arbeidsmarkt.

24 maart 2013

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat bekijken of het mogelijk is om de nabestaandenwet voortaan door de gemeenten te laten uitvoeren. Klijnsma zei dat in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Bezuinigingen op de regeling

De staatssecretaris sprak woensdag met nabestaanden over de voorgenomen bezuinigingen op de regeling. Betrokkenen gaven volgens haar aan dat rust en ruggensteun belangrijk zijn de eerste tijd na het wegvallen van de partner. Klijnsma zou graag meer maatwerk zien bij het bekijken wat iemand nodig heeft en wanneer een nabestaande terug kan keren op de arbeidsmarkt. De bewindsvrouw oriënteert zich nu op de mogelijkheden daartoe.

Gemeente staat dicht bij mensen

,,Ik vind het heel erg de moeite waard om na te denken over het uitvoeren van de nabestaandenwet. Bijvoorbeeld of het kan door de gemeente die dicht bij mensen staat’’, stelde Klijnsma. De nabestaandenwet wordt nu uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank. Het kabinet wil 74 miljoen euro bezuinigen op deze regeling.

Reacties: 24

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
De gemeente als uitvoeringsloket van rijksbeleid.

De VNG staat erbij, kijkt er naar en... doet niets.
Fritz
De VNG verwordt steeds meer tot een spreekbuis van de grote gemeenten. De kleinere gemeenten kunnen zich nog nauwelijks verheugen in de belangstelling van de VNG (hooguit voor de contributie). De VNG laat haar oor voornamelijk hangen naar Den Haag en de grote gemeenten die wel in staat zijn om al die taken uit te voeren. En als Plasterk eerst met zijn 100.000 criterium komt, om het een paar weken later weer helemaal los te laten, zwijgt de VNG als het graf.
O. ten Hove
Dom, de PvdA onwaardig. Iedere gemeente bepaalt zogenaamd eigen beleid waardoor je soms beter in plaats A dan in plaats B kan wonen. Ze mag dan wel in de gemeenteraad van Den Haag hebben gezeten, maar er iets van snappen doet ze niet... Als ze vvd'er was, had ik het nog wel gensap, maar een socialiste.. Weet ze dan niet dat alles in de gemeente Den haag tegenwoordig digitaal en per telefoon gaat. Het menselijke contact tussen de gemeente en de client is allang weg dank zij de automobielmanagamenttechniet van de directeur van de gemeente Den Haag, denkend dat mensen gelijk aan moertjes en boutjes zijn. Ga zo dooer Kleinsma en de pvda kan zich zelf opheffen. Spui maar cliché's. De winst is straks voor de SP, 50+ en helaas PVV
O. ten Hove
Nog een vaulling. Kleinsma weet blijkbaar niet dat in de gemeente Den Haag bij de Sociale Dienst waar dit terecht zal komen nog 400 mensen weg moeten. En de mensen diie overblijven raken gefrustreerd door de werkdruk, en nu snap ik de menatliteit van de diretie van de dienst. Met de invoer van Japanse technieken denkt hij (mr drs, hoe dom kun je zijn) dat dan ook de Japanse arbeidsmentaliteit wordt overgenomen. Maar ja, als je maar vriendjes aan de top hebt, wordt je wel wat ook al stel je niets voor...
Kritikus / Geen Hagenees
@ Janus

Het decentraliseren van de uitvoering van de Nabestaandenwet is een ideetje van Henk Kool, wethouder Sociale Zaken in Den Haag en (uiteraard) partijgenoot van Klijnsma.

Jetta zelf heeft geen idee, want totaal afwezigheid van enige creativiteit.
H. Vereijken
Mevrouw Klijnsma heeft eerst even in haar eigen budget gekeken en schrok natuurlijk toen ze zag dat ze geen goede uitvoering aan de Anw kon geven met het geld dat haar ter beschikking stond.



Dan maar snel even over de schutting gooien naar de gemeenten, want die staan toch zo dicht bij de burger. En natuurlijk niet het hele budget erbij wat ze zelf ter beschikking had, want tja... er moet tenslotte bezuinigd worden.



En mevrouw Klijnsma heeft weer een puike prestatie geleverd. Eingenlijk zou ze beter moeten weten...
R. Smith
"De gemeente staat dichter bij de burger". Klinkt leuk, maar vervolgens stoppen de gemeenten deze taken weer in een gemeenschappelijke regeling, samenwerkingsverband of aparte dienst. Dure directeur erop en de burger heeft er weer een apart loket bij. Volgens mij kan het Rijk veel taken beter weer centraliseren. Dat is veel efficiënter.
criticus
Het grappige (trietse) is dat doordat het Rijk voortdurend dingen bij gemeenten neerlegd en tegelijkertijd beweert dat het een stuk efficienter en goedkoper kan, het Rijk eigenlijk zichzelf een brevet van onvermogen geeft.
Luppo / inwoner provincie Groningen
Wanneer zijn er weer verkiezingen???? Ik verdraag dit kabinet niet meer......

Ik kan het woord "vertrouwen" en "dichter bij de burger" ook niet meer aanhoren !!#??
Jaap Visch / Leraar
Ik WIL geen maatje.Ik wil tzt rust om te rouwen en geen huisverkoop, bijstand aanmatiging door u en op werk af gaan dat er niet is!
R. Hesseling / Docent VO
Instellingen, Gemeenten en Provincies worden samengevoegd omdat dat efficiënter is en besparingen oplevert. Taken worden gedecentraliseerd omdat het besparingen oplevert. Wat gaat er mank in deze redeneringen?
t. faber / gepensioneerd
Weer het zoveelste voorbeeld van het door de rijksoverheid over de schutting kieperen van problemen in de gemeentelijke tuin. En dan voorts deze perverse handelwijze onderbouwen met de meest onwaarschijnlijke en veelal onjuiste argumenten. De onbeschoftheid van de Haagse politici kent geen grenzen en neigt zo langzamerhand naar het misdadige
Jeanne
Ha, weer een zwakke groep in de samenleving gevonden om te plukken. En we verzinnen er een mooi verhaaltje bij waarom dat goed voor ze is! Dat deed in 1996 minister Hoogervorst ook al.
L. Boeder
http://www.destentor.nl/2.2545/binnenland/veel-o …

'1,6 mljd onderwijsgeld naar overbodig personeel'

Geplaatst op 03 april 2013.



Niet alleen 1,6 miljard euro gaat naar overtollig onderwijspersoneel. Ook in Rotterdam zijn er 1.300 ambtenaren van werk vrijgesteld (=overtollig) die 2 jaar krijgen doorbetaald (ca. 65 miljoen op jaarbasis alleen al in Rotterdam). arikel: https://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-ca …



Kan worden uitgezocht hoeveel bij alle onderwijs- en overheidsinstellingen kan worden bespaard, voordat de weduwen- en wezen worden gekort op hun toeslag na het verlies van hun geliefde of op de zorg voor gehandicapten bijvoorbeeld?

Kritikus / Geen Hagenees
Deze Jetta Klijnsma liep (met rollator) ruim een jaar geleden voorop om te protesteren tegen de bezuinigingen van de Wet Werk en Inkomen.



Nu is zijzelf Staatssecretaris en bezuinigt niet alleen evenveel met haar Participatiewet, ze gaat ook nog een de weduwen en wezen flink aanpakken.



Typisch PvdA: TOTAAL onbetrouwbaar.
Evert van den Bossche / Beleidsmedewerker
Waarschijnlijk de zoveelste taak die, met een flinke korting op het beschikbaar budget, bij de gemeenten over de heg gesmeten wordt. De gemeenten staan dichter bij de mensen en kunnen maatwerk leveren en vreemd genoeg kost dat maatwerk in de ogen van het Rijk altijd minder geld dan dat er nu besteed wordt aan de uitvoering van de regeling.
Patrick
Inderdaad Evert. Het is treurig gesteld. Ik krijg steeds minder begrip en respect voor onze regering. Overal de botte bijl in en het bij de gemeente over de schutting gooien. Dan hebben ze tenminste iets om naar te wijzen als het niet goed gaat.
Aaron / ambtenaar burgerzaken
Slecht initiatief van het rijk.
We krijgen al vreselijk veel taken vanuit het rijk. Denk aan de awbz,jeugdzorg etc.
Helaas moeten de gemeentes het met minder doen en wel met meer taken dat gaat een keer heel fout aflopen voor gemeentes. Onbegrijpelijk dat mevrouw Klijnsma dan ook zegt "Bijvoorbeeld of het kan door de gemeente die dicht bij mensen staat". Ja mevrouw Klijsma misschien klopt uw bewering wel maar dan zijn er cursussen, budgetten en mankracht nodig. En waar wilt u die vandaan toveren in tijden van crisis ?
henk
waar blijft nu de VNG, KING en BING. Hoezo belangen behartigen van de gemeente???? deze organen behartigen de belangen van Den Haag
Arnold / gemeentemabtenaar
Het is sowieso asociaal om te bezuinigen op deze regeling. Het gaat om mensen die de meest ingrijpende gebeurtenis van hun leven hebben meegemaakt. De eerdere bezuiniging (halvering voor mensen geboren na 1950) is al niet uit te leggen. Deze regering kijkt alleen naar geld, niet naar andere zaken. Het is een tendens die ik overal zie. Geld is heel belangrijk, maar niet het enige waar naar gekeken moet worden.
Patrick
Klijnsma heeft wel gelijk als ze zegt dat de gemeente dichter bij de burger staat. De Rijksoverheid heeft namelijk nog nooit zo ver van de burger gestaan met hun ondoordachte bezuinigingsdrift. Ze weten totaal niet wat er in de maatschappij leeft.
PVe / sr. adviseur
Eens met voorgaande reacties. Nog meer taken maar naar de gemeenten en uiteraard klinkt het "toverwoord" bezuinigen. De regering weet nauwelijks of niet wat er onder de burgers speelt. Alleen doen (en liefst meer) wat "Brussel" (en eventueel de VS) zegt. Vooral doorgaan met het afbreken van Nederland, komt er helemaal niemand meer naar het stembureau, en - onder het voorwendsel terrorismebestrijding - iedere vorm van privacy uitbannen.. Vervolgens wil men alleen maar grote gemeenten waardoor ook gemeenten gaan vervreemden van de burgers. Het lijkt wel een vooropgezet plan.
Janssen / Boekhouder
Niet zo hard zeuren. De nabestaandenwet blijft bestaan hoogstens dat het goedkoper moet.

Dat is toch prima, de belastingbetaler moet al genoeg geld ophoesten om de verzorgingsstaat, zuidelijke landen, Banken etc hoog te houden.

Mocht je vinden dat de overheid, waar jezelf ook voor werkt, niet betrouwbaar is, zoek dan een andere manier om de mensen te ondersteunen. Om sociaal te zijn, heb je geen overheid voor nodig.
JJMoes
Ja, het is me een vetpot: €800 bruto en dan € 300 per kind op de spaarrekeningen. Daar mag de weduwemoeder niet aankomen zonder toestemming van de partner (die overleden is). En dan HET socile beleid: per kind € 7,= per maand minder ......Collecte voor Cyprus, Groot Rusland ,Griekse miljonairs? Wat een sociaal beleid: eerst je grote held kwijt, dan mama in de financiële p[roblemen, geen huis, een andere school en mevrouw Kleinsma met € 7,= korting....Kan best hoor wij zijn als halfwees nog maar 4 en 6 jaar. Nu gauw afschuiven naar de gemeente zeker.Er is een biermerk dat heet Leffe. Ik ken sinds enige tijd lui die Leffer zijn of Lefst.(met excuses aan de echte brouwer)
Advertentie