Advertentie
sociaal / Nieuws

Haagse wethouder verklaart oorlog aan Delfland

De Haagse wethouder van Sociale Zaken Rabin Baldewsingh (PvdA) heeft geen goed woord over voor het plan van het Hoogheemraadschap Delfland om de kwijtschelding van de zuiveringsheffing voor minima af te schaffen. ‘Dit betekent oorlog’, zegt hij op de vooravond van een gesprek met Delfland.

02 september 2015

Solidair
Het hoogheemraadschap liep vorig jaar 9,3 miljoen euro aan inkomsten mis, doordat de heffing van zo’n 50 duizend huishoudens werd kwijtgescholden. Volgens Delfland loopt dat de komende tijd op naar 19 miljoen op jaarbasis. Om dat verlies te compenseren zouden mensen die wel betalen steeds meer geld kwijt zijn, en dat is niet solidair, stelde hoogheemraad Han van Olphen.

Onbehoorlijk
Maar Baldewsingh vindt de opstelling van Delfland helemaal niet solidair. Wel asociaal. ‘Ik vind het niet kunnen dat in deze moeilijke tijd waar heel veel mensen moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen het Hoogheemraadschap zonder overleg zo’n maatregel zomaar oplegt’, klinkt het boos. ‘Het getuigt van onbehoorlijk bestuur als je de regio op zo’n manier probeert te pakken. Dit betekent oorlog en wij zullen er als gemeenten van de arbeidsmarktregio Haaglanden alles aan doen om dit van tafel te krijgen.’

Nibud
In een gesprek met verschillende wethouders en het hoogheemraadschap zal Baldewsingh uitleggen dat mensen in de bijstand veelal de bedragen eenvoudigweg niet kunnen betalen. Hij vindt daarbij het Nibud aan zijn zijde. ‘Het Nibud heeft berekend dat een gezin in de bijstand met twee kinderen aan het eind van de maand 4 euro over heeft om zakgeld of cadeautjes van te betalen. Hoe moeten die 300 euro zuiveringsrechten betalen? Dan blijven dus andere rekeningen onbetaald.’

Geen boom
In Den Haag alleen al gaat het om ruim 15 duizend alleenstaanden en 7000 gezinnen die van de bijstand leven. Als die straks zuiveringsheffing moeten betalen, moeten ze 3,7 miljoen euro ophoesten. Baldewsingh voorziet dat de overgrote meerderheid dat niet kan en bij de gemeente zal aankloppen voor bijzondere bijstand. ‘Maar ik heb ook geen boom met geld, dus waar moet ik dat geld vandaan halen? Wat minder banen creëren? Minder welzijn, ouderenzorg, cultuur? Dat kan toch niet? We waren in deze regio solidair met elkaar, maar dat is het nieuwe college van het Hoogheemraadschap nu niet.’

Decentralisaties

Baldewsingh ziet een vergelijking met het rijksbeleid ten aanzien van bezuinigingen. ‘Het kabinet decentraliseert maar heeft geen geld en dan mogen de gemeenten het oplossen. En wat gaat één van de andere partners, het Hoogheemraadschap, ook bezuinigingen doorvoeren tegen beter weten in.’ Delfland heeft ook een verantwoordelijkheid ten opzichte van de minima, vindt hij. Het plan van Delfland staat op de rol om in november besproken te worden. In het gesprek van wethouders en het Hoogheemraadschap wil Baldewsingh de collegeleden proberen op andere gedachten te brengen. ‘Ik zal heel boos worden als dit op tafel blijft, want het is asociaal en ondoordacht. En daarnaast ga ik een beroep doen op het gezond verstand van de hoogheemraad. In alle gemeenten die hiermee te maken krijgen zullen heel veel mensen in de problemen komen en dat zal ik ze vertellen.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marieke / beleidsmedewerker
Zoals ik het zo lees vind de wethouder het niet vervelend voor de minima zelf, maar hij vind het vervelend dat ze bij de gemeente aankloppen voor bijzondere bijstand.
Opa / IC
Leuk dat deze wethouder sociale zaken het idee geeft, dat voor dit soort kosten bijzondere bijstand mogelijk is. Dit zullen zijn ambtenaren, die de aanvragers "onverrichterzake naar huis moeten sturen", fantastisch vinden.
Boris
Deze man begrijpt er echt niets van. Maar wordt ondertussen wel uit de gemeenteruif betaald voor dit soort belachelijk tijdverdrijf.
JC Taat / burger met kwijtschelding
Al 10 jaar krijg ik kwijtschelding van Delfland met als hun eigen argument: ONVOLDOENDE BETALINGS-CAPACITEIT!!! Heb ik die nu ineens wel? Ik hou 200,oo euro pm om van te eten. Geen kwijtschelding betekent 10 maanden lang 30 euro pm afbetalen. 3x heb ik Delfland om antwoord gevraagd over mijn betalingscapaciteit die ik ineens wel zou hebben, nooit antwoord gekregen op deze logische vraag.
Gert-Jan / Adviseur Overheid
Een zelfstandige lokale overheid en haar lokale besluitvorming en democratie (gemeente) verwijt een andere zelfstandige decentrale overheid (waterschap) met eigen besluitvorming asociaal beleid?

Mij lijkt dat inkomenspolitiek bedrijven (want dat is kwijtschelding) vèr moet blijven van de lokale politiek. Delfland kan en mag daarin zelfstandig handelen; wat 'n Haagse wethouder ervan vindt doet er weinig toe. Andersom evenmin.
een Delftenaar
Inkomenspolitiek is voorbehouden aan de rijksoverheid. Dat er vanuit het Rijk wordt gedoogd heeft mij altijd al verbaasd. De piketpaaltje moeten n.m.m. weer zichtbaar worden
Sjoerd / gewone man
Ik verbaas me over de grote woorden die deze wethouder gebruikt. Dit lijkt me een grote druk leggen op het persoonlijk contact en een goede verstandhouding. Om je standpunt te verdedigen lijkt me dit dan ook eerder contro productief.
JanG / ambtenaar
Een eventuele kwijtschelding van de zuiveringsheffing wordt uitsluitend bepaald door het Hoogheemraadschap. Niet door de gemeente.

Als de gemeente de lasten kwijtscheld heeft de bewoner voldoende budget voor het HHR.

Deze wethouder wil scoren met budget van het Hoogheemraadschap.
alex porter / vrz juridische zaken
Dit is geen bananenrepubliek, wat denkt deze man wel niet! Inkomenspolitiek is niet aan hem daar hebben we de rijksoverheid voor. Het waterschap hoeft zich niets gelegen te laten liggen aan deze non-valeur. Het is natuurlijk weer zijn achterban die al zowel gratis geld die hier uit wind gehouden moet worden. Dat de werkenden weer gepakt worden interesseert deze socialist niet.
Wouter D / juridisch beleidsmedewerker
Een wethouder kan veel roepen, maar wat is het standpunt van het Haagse college in deze . . . ?! Zouden zijn uitlatingen wellicht oorlog kunnen betekenen in het college?

Jammer dat een college met 'gesloten deuren' vergadert; vind ik trouwens altijd met die roepende wethouders.
Advertentie