Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten ‘koppeltjes’ thuiszorg behouden

De rechtbank van Noord-Nederland heeft de Twentse thuiszorgorganisatie Solace ATC failliet verklaard. De FNV heeft de Twentse gemeenten die een contract hadden met Solace, opgeroepen er voor te zorgen dat cliënt en de medewerker (de zogeheten ‘koppeltjes’) bij elkaar kunnen blijven.

21 juli 2016

De rechtbank van Noord-Nederland heeft de Twentse thuiszorgorganisatie Solace ATC failliet verklaard. De schulden van het bedrijf aan onder meer de Belastingdienst en een pensioenfonds zijn te groot om door te kunnen. De FNV heeft de Twentse gemeenten die een contract hadden met Solace, opgeroepen er voor te zorgen dat cliënt en de medewerker (de zogeheten ‘koppeltjes’) bij elkaar kunnen blijven.

Wethouders aangesproken

‘De ervaring na het faillissement van TSN was dat het werk en geld beschikbaar bleef, maar dat door het overnemen van medewerkers door andere thuiszorgaanbieders die koppeltjes niet in stand bleven. In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat dat gemeenten een inspanningsverplichting hebben om koppeltjes in stand te houden’, aldus Sarah Dobbe, campagneleider van FNV Zorg & Welzijn. ‘Aan die plicht willen we de gemeenten nu echt aan gaan houden. De wethouders in de betrokken gemeenten gaan we hierop aanspreken.’ Door het faillissement van Solace ATC verliezen zo'n 225 medewerkers, die bij ongeveer 3.500 cliënten hulp verleenden, hun baan.

Bezuinigingen gemeenten 'schuldige'

Solace zegt de dupe te zijn geworden van bezuinigingen door gemeenten. FNV Zorg & Welzijn beaamt dat het gemeentelijk beleid in de regio Twente zeker een rol heeft gespeeld bij de problemen, maar stelt dat er meer aan de hand is. Eigenaresse Trees Zwierenberg van Solace zou cliënten hebben doorgeschoven naar BiOns, waarvan Zwierenberg eveneens eigenaar is. ‘Medewerkers moesten helpen om cliënten van Solace over te schrijven naar BiOns, een andere BV. Het lijkt er op dat directeur Zwienenberg Solace laat leeglopen en tegelijkertijd een andere BV opzet. De huidige medewerkers blijven dan achter in een failliet Solace’, schreef Wim van de Hoorn van FNV daags voor het uitspreken van het faillissement op de site van de vakbond. Zwienenberg wil niets weten van de aantijgingen. Ze vindt dat de FNV 'heel ver gaat', zonder de zaak voldoende te hebben doorgelicht, meldde ze aan de Volkskrant.

Losser en Almelo, twee van de Twentse gemeenten waarvan inwoners hulp via Solace kregen, waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie